Frumusețea simplității și a misterului
de Teodora Cojan
Sărbătoarea Crăciunului ne aduce în față tabloul nașterii Fiului lui Dumnezeu în sărăcia cea mare a unui staul: "...s-au împlinit zilele ca [Maria] să nască și l-a născut pe fiul ei, primul născut, l-a înfășat și l-a culcat în iesle" (Lc 2,6-7).
Sărăcia acestui loc contrastează cu măreția misterului pe care îl conține întruparea lui Cristos, Dumnezeu făcut om.
În simplitatea acestui loc, potrivit doar pentru animale, s-a născut Mesia cel așteptat de veacuri, cel vestit de profeți și dorit de poporul israelit. Pruncul drăgălaș așezat pe paie este minunea acestui loc: măreția unui Dumnezeu ascuns sub chipul unui copilaș plăpând, neputincios și atât de firav. Alături de el sunt doi oameni care ies în evidență doar prin umilința și deschiderea de a primi planul lui Dumnezeu - adică, în cazul lor, viața Fiului său. Maria și Iosif se bucură și adoră ființa micuță care avea să schimbe viața lor, cursul istoriei, dar și viețile noastre prin misiunea pe care o avea de îndeplinit.
Vizitatorii sunt păstori din Betleem și magi din Orient, atât de diferiți ca rasă, cultură, limbă, condiție socială, dar uniți de dorința de a cunoaște și a admira acest copilaș divin. Atunci, ca și acum, Dumnezeu se face cunoscut celor care îi permit să fie Dumnezeu, celor care recunosc faptul că el are libertatea de a se manifesta așa cum dorește, chiar și sub chipul unui prunc născut în staul.
Uneori suntem tentați să ne pierdem în forfota pregătirilor de sărbători, în frumusețea decorațiunilor, în febra cumpărăturilor și a altor preocupări. Imaginea ieslei din Betleem ne arată esențialul: persoanele sunt importante. Un bebeluș nu sperie pe nimeni; dimpotrivă, atrage priviri, atrage oameni prin scâncetele și zâmbetele sale. Să ne lăsăm și noi atrași de frumusețea acestui Prunc divin, venit între noi pentru că ne iubește!