Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Scăiuș

de pr. Iosif Dorcu

La jumătatea drumului dintre Lugoj și Reșița, un indicator ne arată că după 4 km se ajunge la Scăiuș, sat aparținător comunei Fârliug.

Istoria spune că, între anii 1795-1800, în zonă a fost epidemie de ciumă, iar satul Scăiuș a pierdut o treime din populație. Prin 1850 au fost aduși aici coloniști cehi (romano-catolici) și slovaci (greco-catolici), astfel aici conviețuind până astăzi trei comunități distincte religios și etnic: cehii, cu o capelă, slovacii, având biserică în partea din vale, și românii ortodocși, cu biserică proprie.

În anul 1890, familia greco-catolică Marta și Mihai Martiac a cumpărat și a oferit bisericii o icoană foarte frumoasă a Sfintei Fecioare cu Pruncul în brațe. Pictura este în stil neo-renascentist, având culori în tonuri calde, fiind realizată pe piele. Apoi, un bijutier din Lugoj a realizat o coroană de argint, iar credincioșii i-au atârnat mărgele la gât și i-au pus un voal pe cap, așa cum obișnuiesc slovacii. Pentru protecție, a fost pusă într-o ramă din lemn și așezată spre venerare în fața altarului.

Dar istoria specială a icoanei începe în data de 30 septembrie 1934, o zi de duminică. În seara acestei zile, parohul Ioan Crașovan celebra slujba vecerniei, în biserică fiind vreo 15 credincioși. Spre finalul slujbei, cantorul Ioan Turchineac a observat lacrimi pe obrazul Mariei. Parohul și cei prezenți au văzut icoana lăcrimând, iar lacrimile erau asemenea mărgăritarelor. "Lacrimile au rămas țintuite, fără să curgă, pe chipul din icoană până pe la ora 22.00, când au început să se usuce", spune episcopul de Lugoj, Alexandru Mesian, în cartea sa Maica Domnului de la Scăiuș.

Același cantor, intrând în biserică în după-amiaza zilei de luni, 15 octombrie, pe la ora 15.00, a văzut chipul Fecioarei lăcrimând pentru a doua oară. L-a chemat și pe paroh, care a adunat într-un potir cinci picături.

Episcopul de Lugoj, Alexandru Nicolescu, a dispus ca o comisie să facă o anchetă canonică și 144 de persoane au dat mărturie despre cele văzute, printre care și ortodocși, chiar și un evreu. Ultimul martor ocular, Gheorghe Hoargă, a murit în anul 2014. Ultima procesiune oficială a avut loc la Lugoj în seara zilei de 1 august 1948, icoana fiind adusă la catedrală.

După desființarea Bisericii Greco-Catolice de către comuniști, în luna octombrie a anului 1948, Securitatea a încercat confiscarea icoanei, considerată un pericol pentru regim, deoarece atrăgea un număr mare de credincioși.

Icoana a urmat un traseu mai lung din cauza persecuției: cantorul a dus-o la preotul Ioan Ploscaru (viitorul episcop), iar când el a fost arestat, la 25 august 1949, icoana a fost ascunsă la două profesoare. În cele din urmă, despuiată de podoabe, a fost adusă la sora Elena Petrescu, la Lugoj. Icoana s-a întors la biserica din Scăiuș în anul 1977, în mare secret, tocmai ca să nu afle autoritățile. După primirea libertății Bisericii, primul pelerinaj la Scăiuș a avut loc, la propunerea episcopului Ioan Ploscaru, în luna mai a anului 1990.

Dintre multele miracole, amintim unul. Un copil de 12 ani, surdo-mut, declarat de medici ca irecuperabil, fiind dus în fața icoanei, pentru prima dată și-a strigat părinții.

Pentru că biserica era veche și șubredă, în anul 2014, când se împlineau 80 de ani de la apariții, s-a construit una nouă. La 27 septembrie 2014, Preafericitul Cardinal Lucian Mureșan, în prezența PS Alexandru Mesian, episcop de Lugoj, a PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și a peste 2000 de credincioși, a consacrat noul sanctuar marian de la Scăiuș.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat