Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Anton Durcovici și Sfânta Liturghie (II)

de pr. Petru Ciobanu

În calitatea sa de spiritual al Societății Mamelor Creștine, Anton Durcovici le-a încurajat pe cele 20 de membre ale acestei organizații să deprindă un program spiritual zilnic ordonat, care cuprindea și Sfânta Liturghie.

Un alt eveniment care vorbește despre importanța Liturghiei pentru viitorul episcop de Iași, importanță pe care dorea să o înțeleagă și alții, a fost conferința profesorilor din 26 septembrie 1940, când Anton Durcovici a venit cu propunerea ca în fiecare duminică și sărbătoare să fie celebrată o Liturghie solemnă pentru seminariști și popor, la ora 10 dimineața.

Deja în calitate de episcop, aflat în vizitele pastorale în parohiile Diecezei de Iași, nu a pierdut ocazia de a accentua valoarea Sfintei Liturghii. Astfel, la 6 iunie 1948, aflându-se la Galați și vorbind despre Euharistie, i-a îndemnat pe credincioși să prețuiască și să frecventeze Liturghia. La 10 octombrie același an, la Grozești, predicând despre misiunea preotului ca mijlocitor, a afirmat că harurile pe care le pot primi credincioșii pot fi obținute mai ales prin Sfânta Liturghie.

Cu ocazia jubileului de 50 de ani de preoție a Papei Pius al XII-lea, predicând în Duminica Patimilor, la 3 aprilie 1949, în catedrala din Iași, Anton Durcovici a vorbit despre valoarea neprețuită a jertfei Sfintei Liturghii, mai ales cu privire la harul iertării și ispășirii păcatelor. A arătat apoi, din figurile prevestitoare ale Vechiului Testament și din cuvintele lui Isus, că Liturghia dă cinste nemărginită lui Dumnezeu, dă satisfacție cuvenită dreptății divine rănite prin păcat și le dobândește tuturor oamenilor comori de har și de binecuvântare, după care a evidențiat gestul nobil al Sfântului Părinte, care a voit ca jubileul său să fie plin de haruri pentru toți oamenii, fapt pentru care le-a și permis preoților să celebreze, în acea zi, trei Liturghii pentru iertarea păcatelor și întoarcerea tuturor la Dumnezeu.

Trecând la vizitele sale în parohiile din Arhidieceza de București, menționăm predica rostită la 16 iunie 1949 la Râmnicu Vâlcea. Fiind solemnitatea Trupul Domnului, episcopul Anton Durcovici a predicat în special despre valoarea jertfei Sfintei Liturghii, îndemnându-i pe credincioși să asiste regulat la Liturghie, cel puțin în zilele de duminică și în sărbătorile de poruncă.

Setea episcopului Anton Durcovici devine și mai puternică după arestarea sa la 29 iunie 1949 și încarcerarea sa. În acest sens, elocventă este mărturia părintelui Otto Canisius Farrenkopf, care ne informează că în luna octombrie a ultimului an din viață a fericitului martir - 1951 -, unul dintre codeținuții lui Durcovici, părintele Vasvári, l-a visat pe Sfântul Papa Pius al X-lea. "Iar pentru că acest papă lucrează atâta ca credincioșii să primească cât mai des sfânta Cuminecătură, parohul din Brașov își puse speranța în Dumnezeu, ca, prin mijlocirea slujbei sale credincioase, să ni se împlinească dorința de a se celebra măcar o dată Sfânta Liturghie [în detenție]". O comisie specială venită de la București la Sighetu Marmației, constatând starea de sănătate a Mons. Anton Durcovici, a permis să i se dea o sticluță de vin tonic. Conținutul de 70% vin a făcut posibilă folosirea conținutului sticluței pentru săvârșirea Liturghiei. Astfel, au fost celebrate, ca în catacombe, șase Sfinte Liturghii. "Pentru Mons. Anton Durkovicz aceste Sfinte Liturghii au fost chiar viaticul!", scrie același martor al ultimelor zile ale martirului iubirii lui Cristos. Ca și în libertate, cu siguranță că și în închisoare, episcopul Anton Durcovici celebra Liturghia cu o devoțiune îngerească, de-a dreptul transfigurat, devenind un om cu adevărat euharistic.

Iată un model de trăire a Sfintei Liturghii! Să privim spre el și să o trăim așa cum a trăit-o el!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat