Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul episcopului -

Adventul, timpul speranței

Adventul, în ritul Bisericii noastre latine, marchează începutul fiecărui an liturgic. "Advent" vine de la cuvântul latinesc adventus și înseamnă "venire". Este vorba de venirea lui Isus. El a venit, vine și va veni. Sfânta Biserică ne vorbește în Advent despre aceste "veniri" și ne ajută să le trăim în spirit de credință. Iar "venirile" lui Isus animă speranța în inimile noastre, făcându-ne viața mai frumoasă și orientată spre ceva foarte sigur.

Isus a venit. Omenirea a așteptat cu speranță vie, veacuri de-a rândul, prima sa venire. Ea a avut loc, vizibil, acum două mii de ani, la Betleem, iar noi o retrăim în fiecare an la Crăciun.

Isus vine. Așa cum a promis înainte de a se înălța la cer - "Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii!" (Mt 28,20) -, Isus vine în fiecare zi în mijlocul nostru, în multe feluri, mai ales în Euharistie, la Sfânta Liturghie. Ferice de cei care participă zilnic la Sfânta Liturghie și trăiesc bucuria acestei prezențe reale a lui Isus!

Isus va veni. Da, va veni la sfârșitul lumii ca judecător suprem, ca Domn și Rege; stăpânirea lui nu va avea sfârșit. La fiecare Sfântă Liturghie, Biserica amintește această venire prin glasul celebrantului, când spune: "...așteptând speranța fericită și venirea Mântuitorului nostru Isus Cristos". Iar poporul credincios răspunde în cor: "Căci a ta este împărăția și puterea și mărirea în veci!"

Să profităm de timpul sfânt al Adventului pentru a medita asupra speranței creștine! Ea merge mână în mână cu credința. Este o soră geamănă a ei, ba am putea spune că speranța este mai meritorie decât credința, deoarece este mai exigentă. Să speri, să speri mereu, s-o iei mereu de la capăt după nenumărate deziluzii, să speri că mâine va fi mai bine decât azi, după ce ai sperat că azi va fi mai bine decât ieri și n-a fost, acest lucru este, într-adevăr, greu, e ceva eroic și dezvăluie atotputernicia lui Dumnezeu care dă harul speranței. Fără harul lui Dumnezeu noi nu putem spera.

În vremurile grele pe care le trăim, avem nevoie de speranță ca să putem rezista, ca să putem merge mai departe. Viața noastră este în mâinile lui Dumnezeu. Speranța noastră în el diferă total de speranța acelora care nu cred în Dumnezeu, deoarece speranța creștină este așteptarea unui bine sigur în viitor.

Această speranță a avut încă din antichitate ca simbol ancora, aceea care făcea ca o corabie ajunsă în port să nu fie luată de valuri. Dar un simbol mai elocvent pentru speranță ar fi pânza (vela), pe care corăbierii de odinioară o desfăceau atunci când corabia era în largul mării. Acea pânză desfăcută împingea corabia, o punea în mișcare ca să ajungă la țărmul dorit. Speranța creștină este aceea care împinge viața înainte. Fără ea, totul în viața noastră ar rămâne fix, încremenit în loc, chiar și credința și iubirea.

Nu putem trăi fără speranță. Și nu e vorba doar de speranța într-o viață mai bună, mai demnă și mai fericită aici, pe pământ, ci de speranța care să ne poarte în viața veșnică, la o fericire pe care ne-a promis-o Dumnezeu, cu condiția să credem în el și să-l iubim din toată inima. Pentru aceasta e necesar ca speranța noastră creștină să fie vie, dinamică, activă, ca un ferment în această lume, folosind cu hărnicie "talanții" primiți de la el și ajutându-i, în același timp, și pe alții să descopere această speranță care nu dezamăgește niciodată.

Sfântul Apostol Paul ne încurajează cu următoarele cuvinte: "Iar Dumnezeul speranței să vă umple de toată bucuria și pacea în credință, ca să prisosiți în speranță prin puterea Duhului Sfânt!" (Rom 15,13).

+ Iosif Păuleț, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat