Anton Durcovici și Sfânta Liturghie (I)
de pr. Petru Ciobanu
Trăind Anul Sfintei Liturghii, pe lângă nenumăratele modele de cufundare în marele mister celebrat pe altarele bisericilor, avem aproape de noi exemplul Fericitului Anton Durcovici care a făcut din Liturghie centrul vieții sale.
Chiar din anii copilăriei, îl vedem pe Anton participând alături de mama și fratele său, Francisc, la Sfânta Liturghie în capela călugărițelor din strada Pitar Moș din București. Aici, călugărițele, impresionate de Anton, l-au primit ca ministrant, el dăruindu-se acestei slujiri cu mare bucurie. Însă participa la Slujbă nu doar în zilele de duminică, ci și în timpul săptămânii, indiferent cât de greu ar fi fost acest lucru. Astfel, chiar și pe timp de iarnă, Anton mergea pe întuneric la Sfânta Liturghie, ajungând în capela surorilor înghețat și înfometat. Surorile, având milă de el, i-au oferit lui Anton un pat în mănăstire, ceea ce a făcut ca să fie și mai aproape de Isus. Și în Seminar, Liturghia a fost cel mai important moment al zilei pentru el, chiar dacă era celebrată dimineața foarte devreme, la ora 5.30.
Ca student la Roma, la 8 iulie 1910, după hirotonirea diaconală, îi scria arhiepiscopului Netzhammer că, la sfârșitul lui septembrie sau începutul lui octombrie același an, va avea parte de harul Preoției care îi va permite să aducă mereu "cu inimă voioasă și recunoscătoare jertfa bineplăcută lui Dumnezeu", care este, înainte de toate, jertfa Sfintei Liturghii. La 13 iunie 1911, scriindu-i iarăși arhiepiscopului de București, îl asigura pe prelat că "m-am gândit în mod deosebit la Sfânta Liturghie", frază care ar putea caracteriza întreaga sa ședere în Cetatea Eternă.
Ajuns la București, a rămas profund ancorat în misterul Sfintei Liturghii. Chiar și atunci când a fost numit prefect la Seminarul "Sfântul Duh", era mereu alături de seminariști la momentele liturgice importante din Catedrala "Sfântul Iosif". Despre cum trăia el acest moment ne vorbește faptul că însuși regele Carol I a rămas impresionat de tânărul preot Anton Durcovici, celebrantul Sfintei Liturghii duminicale din 10 martie 1912, la care participase și suveranul României. Elocventă este și mărturia cardinalului Girolamo Gotti care lăuda activitatea lui Durcovici în Seminarul arhiepiscopal, în care se străduise să introducă practicile de pietate "pentru strălucirea funcțiunilor liturgice".
Conștient de misiunea sa de administrator parohial, dorea ca Sfânta Liturghie să fie nu doar centrul vieții sale, ci și al fiecărui credincios. De aceea, parcurgea uneori distanța până la Giurgiu sau Buzău pentru a-i face părtași și pe catolicii de aici de acest mare mister. Arestat în timpul Primului Război Mondial, ne putem doar închipui bucuria pe care a resimțit-o când, la 8 decembrie 1917, după o pauză de peste patru luni, a avut din nou posibilitatea să celebreze sfânta jertfă a Liturghiei.
Ca membru al Uniunii Apostolice a Clerului, având obligația de a exercita un control sever al vieții sale spirituale, printre obiectivele zilnice era și Sfânta Liturghie. Darea de seamă avea trecută nu doar celebrarea acesteia, ci și pregătirea pentru ea și mulțumirea care urma după. Importantă este și mărturia părintelui Iosif Gunciu, elev al fericitului martir în Seminarul din București, care scria că Anton Durcovici celebra Sfânta Liturghie "cu o evlavie edificatoare", fiind mereu alături de seminariști atât la pregătirea, cât și la mulțumirea de după celebrarea ei. Tot aici redăm și spusele părintelui Victor Iacobec, care mărturisea că îl vedea pe Durcovici zilnic la Liturghie și că "celebra întotdeauna mai recules decât ceilalți. Ochii îi erau plecați, gesturile măsurate, iar cuvintele erau rostite cu demnitate și bine articulate". Această imagine a lui Anton Durcovici a rămas pentru viitorii preoți ca un model de neuitat.