Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Catedrala nouă - 15 ani de la sfințire

Interviu cu PS Petru Gherghel, de pr. Adrian Blăjuță

La 15 ani de la sfințirea catedralei noi, "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, PS Petru Gherghel, cel care a însoțit construirea noii catedrale, ne oferă câteva cuvinte pentru a rememora edificarea acestui locaș.

- Ce reprezintă o catedrală în viața unei dieceze?

Cuvântul catedrală se referă la prezența scaunului sau tronului ("cathedra") episcopului în interiorul catedralei. O catedrală reprezintă inima Bisericii și centrul spiritual al întregii comunități bisericești locale, strânsă în jurul episcopului, păstorul ei.

- Care a fost contextul în care ați hotărât să ridicați o catedrală nouă?

Încă de pe vremea mușatinilor, comunitatea catolică avea o biserică din lemn. Abia în anul 1776, domnitorul Grigore al III-lea Ghica a dat un hrisov pentru construirea unei biserici din piatră, care a fost ulterior reînnoită și mărită până s-a ajuns la forma de astăzi, pe timpul prefectului Fidelis Rocchi, care a procedat la sfințirea ei la 15 august 1789, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului". A fost declarată biserică episcopală odată cu înființarea Episcopiei de Iași, la 27 iunie 1884, căpătând, astfel, statutul de catedrală episcopală. După trecerea anilor grei ai dictaturii, venirea timpurilor noi ne-a determinat să ne gândim la o catedrală nouă, conformă cu necesitățile miilor de credincioși ajunși din toate părțile în capitala istorică a Moldovei, operă care să fie vrednică de trecutul comunității catolice din Moldova și din Iași. Astfel am așezat piatra fundamentală în vecinătatea catedralei vechi, "Adormirea Maicii Domnului", în sărbătoarea ei, la 15 august 1992.

- În primul proiect, catedrala era în formă de cruce greacă. Cum de s-a ajuns la această formă circulară a catedralei?

O surpriză mare. După sistarea lucrărilor, chiar după câteva luni de la sfințirea pietrei de temelie, pentru noi analize și probleme arhitecturale în ansamblul vechilor monumente istorice din centrul Iașiului, la propunerea arhitectului Hereș și a echipei domniei sale, s-a ajuns la forma circulară a noii catedrale, retrasă mult față de vechea catedrală, dar cu posibilitatea creării unui nou culoar, ce unea noua lucrare cu cea veche. Forma nouă a fost analizată de toate forurile și ne-a fost permis să continuăm lucrările, considerându-se că această formă intră mai bine în ansamblul general al monumentelor din jur. După mari eforturi și cu sprijinul și solidaritatea tuturor credincioșilor din dieceza noastră, la care au binevoit să se adauge și unii binefăcători din Germania, Austria și Italia, s-a ajuns la momentul consacrării bisericii și altarului.

- ... Și a fost ales ca hram "Sfânta Fecioară Maria, Regină"...

Ca patron și hram a fost ales același mister al Maicii Domnului, "Preasfânta Fecioară Maria, ridicată cu trupul și cu sufletul la cer", dar de data aceasta cu numele de "Maria, Regină", împodobită cu coroana regească de Regină a cerului și a pământului chiar de către Fiul ei, Isus, Regele Universului. Forma finală trebuia să arate ca o coroană ce vestește mereu desăvârșirea și perfecțiunea misterului lui Dumnezeu, care ne invită pe toți la o speranță a înălțării și încoronării în ceruri prin mijlocirea Mariei. În intenția noastră a fost, așadar, ca Maica Domnului, ridicată cu trupul și sufletul la cer, să aibă și o celebrare specială dedicată încoronării ei în slavă, lângă Isus, Mântuitorul lumii, chiar la o săptămână după 15 august, "Adormirea Maicii Domnului". Am dorit ca Sfânta Fecioară Maria, Regină să ne adune pe toți, ca să formăm, prin ea și cu ea, o coroană frumoasă și fericită cu toți cei din ceruri.

- Ce semnificație are faptul că an de an au fost hirotoniți atâția preoți în catedrală?

Încă din timpul lucrărilor de construire, după ce a fost terminat demisolul, apoi și interiorul catedralei, pregătit pentru celebrări mai importante, spațiul bisericii a fost folosit ca o legătură între construcția bisericii și construcția unui prezbiteriu care să ajute la desăvârșirea bisericii spirituale a poporului unit al lui Dumnezeu. Așa a fost în anul 1998, când am trăit bucuria hirotonirii a 12 preoți, gata să meargă în via Domnului, a diecezei noastre, ca și în celelalte familii călugărești din dieceză. Acest lucru a rămas, mai târziu, ca o practică neîntreruptă ca, în fiecare an, absolvenții seminariilor din dieceză să fie sfințiți într-o singură mare celebrare, simbol al unității sfintei Preoții. Acest obicei simbolizează faptul că "toți sunt ucenici aleși de Domnul și consacrați de episcop" pentru a exprima astfel mai bine unitatea credinței, a evangheliei și a Bisericii, precum și unitatea prezbiterului în jurul episcopului. Aceste celebrări erau menite să stimuleze zelul noilor apostoli cu cei din trecut, sub conducerea unui singur episcop.

- Cum ați trăit momentul sfințirii catedralei?

Ziua de 1 noiembrie 2005 a fost momentul încoronării unei munci curajoase de a avea un altar și o catedrală care să continue tradiția Bisericii Catolice pe meleaguri moldave și să fie o continuă amintire și legătură cu trecutul istoric al Diecezei noastre de Iași. Bucuria sărbătorii a fost mărită de prezența celor 23 de episcopi din țară și străinătate, a celor aproximativ 200 de preoți din dieceza noastră și din alte dieceze, ca și a seminariștilor, a oaspeților, a binefăcătorilor și a unui mare număr de credincioși.

Trebuie să recunosc că mereu sunt emoționat și bucuros în același timp că Dumnezeu ne-a oferit tuturor, inclusiv mie, un dar așa de mare, o catedrală minunată, o asemenea operă, ce unește prezentul cu trecutul și care ne invită mereu să ne simțim ocrotiți de Dumnezeu, sub cupola acestui monument de credință, sub privirile binevoitoare ale mamei noastre, Maria, Regină, care privește mereu spre noi.

- Un moment deosebit de important a fost alegerea catedralei pentru vizita Papei Francisc. Știu că ați insistat mult ca papa să intre în catedrala noastră.

Unul dintre momentele care ne-au impresionat și îmbucurat inima, ca o completare a bucuriei consacrării și sfințirii catedralei, a fost clipa emoționantă când Sfântul Părinte Papa Francisc, răspunzând invitației noastre, ne-a onorat cu o vizită în noul monument de credință, în catedrala cea nouă, întâlnindu-i, astfel, pe toți înaintașii noștri, persoanele în vârstă și bolnave, oferindu-ne binecuvântarea sa părintească și o chemare: să mergem pe urmele lui Cristos și să ne simțim ocrotiți de modelul Maicii sfinte, Maria, Regină, ca și ale Fericitului nostru martir, Anton Durcovici. A fost un act de continuare a trăirii sfințirii bisericii noastre, cu o prezență a păstorului Bisericii Universale. O mai mare bucurie și onoare nici că putea fi! O chemare părintească adresată tuturor, celor dinaintea noastră, celor mai în vârstă, dar și celor mai tineri: "Să mergem împreună!"

- Care sunt sentimentele pe care le trăiți acum, la 15 ani, în momentul în care intrați în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași?

Intrând azi, la celebrarea celor 15 ani de la consacrarea ei, dar nu numai astăzi, ci mereu, gândurile mele, dar și ale noastre, trebuie să ne poarte spre cel care a întemeiat Biserica și care însoțește Biserica și spre cel care a fost unicul arhitect și încurajator al realizării unui astfel de proiect. De aceea, e bine și trebuie să spunem mereu: "Mărire ție, Doamne, în veci de veci!" Cinste și recunoștință Maicii noastre Preacurate, Regina și ocrotitoarea noastră! Și, cu vie credință și umilință, să nu uităm să spunem: "Non nobis, Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam!"



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat