Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

În dialog cu cititorii

Bogdan Neculai (Chetriș). "Vă rog să publicați în minunata revistă «Lumina creștinului» tot ceea ce v-am scris în versuri pentru a citi toți abonații".

Vă mulțumim pentru poeziile trimise și vă felicităm pentru mănunchiul de versuri compuse. Cu părere de rău, vă spunem că ele nu pot fi publicate, deoarece sunt prea lungi și apoi nu transmit un mesaj religios. Nu este suficient să aibă rimă! De exemplu: Gripa iute a venit, pe pământ s-a răspândit, / pe oameni i-a îmbolnăvit, / tare mult i-a chinuit, / foarte mulți au și murit; / au murit de febră mare, / cu dureri mari în spinare. În schimb, am găsit interesante versurile cu caracter dojenitor asupra omului nerecunoscător față de Creator: Omule, pământu-ntreg să-l stăpânești / și să nu păcătuiești! / Eu ți-am creat ție de toate, / animale și holde-nbelșugate. // Eu ți-am făcut numai bine, / iar tu ți-ai bătut joc de mine. / Tu ca pe un tâlhar m-ai chinuit, / pe cruce m-ai răstignit, / în chinuri mari eu am murit: / la asta nu te-ai gândit?

Mircea (e-mail). Așa cum v-am scris în revista din luna august, redăm în continuare a doua parte a scrisorii dv.: "Acum, când sunt în necaz, mi-am adus aminte de cele spuse de părinți: «Când n-ai să mai găsești nicio soluție pentru a rezolva problemele vieții, o să-ți aduci aminte de Dumnezeu, dar ai grijă să nu fie prea târziu!» Câtă dreptate au putut avea părinții!? Sunt disperat, nu mai știu cum să ies din acest mare impas. Băiatul meu, care a fost un copil extraordinar la învățătură, a ajuns să se drogheze, să întrerupă facultatea și să fure din casă lucrurile de valoare. Am stat de vorbă cu el în mai multe rânduri, l-am amenințat, l-am certat, l-am pedepsit, dar fără niciun rezultat. (...) Într-o zi a venit la mine și mi-a spus că-i pare rău pentru situația în care se află și pentru supărările pe care ni le-a făcut nouă, părinților și surorilor sale. Mi-a zis să-i mai dau o șansă și să-l ajut să scape din iadul în care se află. Atât de mult m-am bucurat pentru decizia pe care a luat-o și l-am crezut, dar nu a fost așa. Minunea a ținut doar câteva zile și apoi iar a început să dispară câte ceva din casă. Este îngrozitor să nu ai încredere în propriul copil, să vezi cum lucrurile ți-au scăpat de sub control și tu nu poți face absolut nimic. (...) V-am scris aceste rânduri cu dorința fierbinte ca ele să fie citite de cât mai mulți și, meditând la cele scrise, să aibă grijă de familie și de relația dintre ea și Dumnezeu, pentru a nu ajunge în situația mea. Acum constat că tot ceea ce am agonisit nu are nicio valoare pentru că agoniseala mea egoistă și multă este consumată de fiul meu care își distruge sănătatea. Cu siguranță, nu se apuca de droguri dacă mă implicam mai mult în educarea lui, dacă eram prieteni. Constat că nu a văzut în mine decât unul care adună lucruri, bani și putere și regretând că nu am investit în creșterea lui nici măcar 10% din timpul meu. Recunosc că m-am încrezut în forțele proprii și în capacitatea de a gestiona totul singur, că mi-am neglijat familia, că am fost dur și zgârcit și am zis că Dumnezeu nu are ce căuta în viața și familia mea. Mare greșeală!"

Când Dumnezeu este "izgonit" din viața omului, acesta nu mai are niciun orizont, rațiunea sa se golește. Trebuie să vă spunem că dv. Sunteți primul vindecat de "patima drogului necredinței": felicitări! Cu multă răbdare și calm, o să vină vindecarea fizică și spirituală și pentru fiul dv. Părinții nu trebuie să-și pedepsească copiii atunci când sunt mânioși; de fapt, acest lucru este valabil pentru toată lumea. Atunci când ne manifestăm mânia în mod necontrolat, avem de pierdut. Cu privire la agoniseală, nu este un lucru rău, dar mare atenție în ce mod și cu ce scop! Dumnezeu binecuvântează munca și ne dă din belșug nu numai pentru noi, ci și pentru a împărți cu cei care nu au. Lăcomia și egoismul sunt dintre cei mai mari dușmani ai creștinului autentic. Poetul Traian Dorz are o poezie cu titlul Ia-ți îndeajuns merinde, în care vrea să transmită cititorului că este călător pe acest pământ și să nu adune numai pentru sine în mod egoist. Redăm mai jos două strofe mai expresive: "Prietene și frate străin și călător, / popasul nu-i aproape și drumul nu-i ușor, / ia-ți îndeajuns merinde să ai și să mai poți / să dăruiești pe cale sărmanilor tăi soți! // Prietene și frate, ia-ți îndeajuns, să ai / și să mai poți pe cale săracilor să dai, / căci casa ta-i departe și drumul nu-i ușor, / hotarele-s vrăjmașe, iar tu ești călător!" Ne asociem cu dv. În rugăciune și, cu siguranță, același lucru îl vor face și miile de cititori ai acestei reviste.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat