Curier juridic
de av. Mihaela Ciobanu
• Veronica Giurgi (Tămășeni). "Părinții mei au avut rol agricol pentru o suprafață de teren care avea categoria de folosință curți, construcții. Aceștia ne-au lăsat un act de veșnică vânzare-cumpărare, ca după decesul lor să devenim proprietari. Pentru a uzucapa, cu cine trebuie să ne judecăm?"
În cazul în care dețineți un contract de vânzare-cumpărare în formă autentică (încheiat de notar), nu trebuie să faceți o acțiune prin care instanța de judecată să constate că ați dobândit prin uzucapiune un drept de proprietate pentru suprafața de teren aferentă unei construcții, actul fiind valabil, indiferent de data întocmirii acestuia.
În situația în care actul despre care faceți vorbire se numește act de vânzare-cumpărare, dar nu este întocmit la notariat, ci scris de mână, acesta are valoarea unui înscris sub semnătură privată care nu a transmis dreptul de proprietate de la părinți către dv., motiv pentru care trebuie să solicitați constatarea dreptului de proprietate printr-o acțiune în uzucapiune, care trebuie promovată în contradictoriu cu Unitatea Administrativ-Teritorială Comuna Tămășeni, prin primar. Acțiunile în constatarea dobândirii dreptului de proprietate prin uzucapiune se timbrează la valoare, potrivit legii taxelor de timbru, iar pentru identificarea suprafeței de teren se solicită proba cu expertiză topo-cadastrală care să identifice suprafața de teren.
Menționăm totodată că, în situația în care nu doriți să mergeți la instanța de judecată, pentru suprafețele de teren aferente construcțiilor puteți formula o cerere de constituire a dreptului de proprietate în baza legii 231/2018, dacă îndepliniți condițiile prevăzute de dispozițiile acestei legi ce a modificat și completat legea fondului funciar nr. 18/1991:
1) Suprafețele de terenuri aferente casei de locuit și anexelor gospodărești, precum și curtea și grădina din jurul acestora sunt acelea evidențiate ca atare în actele de proprietate, în cartea funciară, în registrul agricol sau în alte documente funciare, la data intrării în cooperativa agricolă de producție sau, în lipsa acestora, prin orice mijloace de probă, inclusiv declarații autentice de martori. În cazul înstrăinării construcțiilor, suprafețele de teren aferente prevăzute la alin. (2) sunt cele convenite de părți la data înstrăinării, dovedite prin orice mijloace de probă, inclusiv declarații autentice de martori.
2) Terenurile situate în intravilanul localităților, aferente construcțiilor edificate de către fostele cooperative de producție, fostele asociații economice intercooperatiste și fostele cooperative de consum, se înscriu în proprietatea actualilor deținători, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
a) sunt deținători de construcții de la data dobândirii și până la data solicitării înscrierii dreptului de proprietate;
b) fac dovada că imobilul este înregistrat în registrul agricol și a plății impozitelor și taxelor în conformitate cu prevederile legale;
c) pentru terenul aferent construcției nu a fost constituit sau reconstituit dreptul de proprietate;
d) terenurile nu sunt în proprietatea publică sau privată a unităților administrativ-teritoriale.
• N. Dascălu (Iași). "În luna martie, am depus dosarul de pensie la Casa Județeană de Pensii Iași, întrucât aveam vârsta legală de pensionare. În luna septembrie am primit decizia de pensionare prin care nu mi-a fost luată în calcul o adeverință eliberată de SC Fortus din care rezultă că am lucrat o perioadă în grupa a II-a de muncă, deoarece actul nu îndeplinește condițiile prevăzute de anexa 2 din Ordinul nr. 50/1990 și prevederile anexei 16 din HG nr. 257/2011. Cum poate să-mi fie recunoscută perioada lucrată în grupa a II-a de muncă?"
Pentru a vă fi recunoscută perioada lucrată în grupa a II-a de muncă, va trebui să contestați decizia de pensionare și să solicitați să fie obligată Casa Județeană de Pensii Iași să valorifice adeverința eliberată de SC Fortus, întrucât această instituție nu poate cenzura mențiunile din înscris, ci doar unitatea care a eliberat adeverința are răspunderea pentru încadrarea în grupa de muncă, nefiind obiect al cenzurii de către Casa de Pensii. Menționăm că doar angajatorii sunt răspunzători direct de legalitatea, exactitatea și corectitudinea datelor, elementelor și informațiilor pe care le înscriu, în baza documentelor deținute, în adeverințele pe care le eliberează în vederea stabilirii, recalculării sau revizuirii drepturilor de pensie.