Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Figuri ilustre -

Preotul Ștefan Erdeș

de pr. Fabian Doboș

Una dintre figurile ilustre ale Diecezei de Iași este, fără îndoială, un preot care a slujit timp de 33 de ani în localitatea Bacău, și anume pr. Ștefan Erdeș, de la a cărui plecare la Domnul se împlinesc în această lună 8 ani.

S-a născut la 22 ianuarie 1939 la Butea, fiind fiul lui Giurgi și al Marandei, într-o familie cu 14 copii. A absolvit Școala Generală de 7 clase în anul 1953 la Butea, Școala de Cantori în anul 1956 la Alba-Iulia (trei ani) și Iași (un an), urmând apoi cursurile Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. A fost hirotonit preot la 21 aprilie 1963 la Alba-Iulia, de episcopul Márton Áron.

A slujit ca vicar la Târgu Trotuș (1 septembrie 1963 - 31 decembrie 1963), Oituz (1 ianuarie 1964 - 29 februarie 1968), ca paroh la Cireșoaia (1 martie 1968 - 30 aprilie 1975), Lespezi (1 mai 1975 - 31 decembrie 1978), ca paroh al Parohiei "Sfântul Nicolae" și decan de Bacău (1 ianuarie 1979 - 31 martie 2005). La 1 aprilie 2005 s-a pensionat și s-a retras mai întâi la Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" Bacău, iar apoi, de la 1 ianuarie 2009, la Parohia "Sfântul Nicolae" Bacău, unde a trecut la Domnul în dimineața zilei de duminică, 7 octombrie 2012, în urma unui infarct, în timp ce se pregătea să înceapă programul liturgic de duminică.

Sub coordonarea părintelui Erdeș a fost construită Biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău (1990-2005) și s-au început lucrările la bisericile "Fericitul Ieremia" și "Sfânta Cruce", la Mănăstirea "Sfânta Monica", la Casa Tinerilor din Izvoarele, Casa de Copii din Barați și la Mănăstirea din Măgura. Tot el a fost cel care a construit casele parohiale din Cireșoaia și Bacău "Sfântul Nicolae".

Pentru o perioadă mare de timp și-a desfășurat activitatea de păstor la Bacău în condiții nespus de grele, fiind o singură parohie și o biserică mică. De-a lungul anilor, părintele Erdeș a fost ajutat în pastorație de numeroși vicari. Unul dintre aceștia mărturisește despre atmosfera pe care o crea părintele Erdeș: "Încercam să-l mai provoc la câte o discuție. La început a fost reticent. Repede însă și-a dat drumul. Apoi venea cu plăcere printre noi, vicarii singurei parohii din Bacău. Discutam toate lucrurile de peste zi: toți știam toate. Ne-a ajutat mult într-o parohie așa de mare, unde veneau și atâția credincioși de prin vecini. Îmi era drag să merg la spovezi, să celebrez, să stau la birou etc. Astfel am trăit timpul meu la Bacău, ca o sărbătoare continuă" (pr. Alois Bulai).

Părintele Erdeș a avut aceeași deschidere și față de enoriașii săi, reușind să mențină unită comunitatea catolică din Bacău în timpurile grele ale regimului comunist. A creat un spirit de solidaritate între credincioșii încredințați lui, spirit care sperăm că va dăinui atât timp cât vor fi catolici în Bacău.

Datorită exemplului pe care l-au avut în părintele Erdeș, mulți tineri au intrat în seminar, alegând viața sacerdotală. Redăm mai jos mărturia unui preot care a avut în părintele Erdeș o călăuză spre viața preoțească: "Pr. Erdeș a călăuzit privirea lăuntrică a multor tineri și către altă casă: cea a Seminarului diecezan. Nu s-a mulțumit să se (re)genereze doar pe sine, ci s-a străduit să genereze și alte vocații pentru Biserică, din rândul poporului care i-a fost încredințat" (pr. Eduard Soare).

Părintele Ștefan Erdeș, decedat în ziua de 7 octombrie 2012, a fost condus pe ultimul drum miercuri, 10 octombrie, la Cimitirul Central din Bacău, localitate în care a slujit 33 de ani. La Liturghia de înmormântare au fost prezenți ÎPS Ioan Robu, PS Aurel Percă, PS Anton Coșa, 180 de preoți, autoritățile civile și foarte mulți credincioși catolici și ortodocși.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat