Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Libertatea cuviincioasă din timpul zilei: o viața trăită în logica lui "ca și cum"

de pr. Laurențiu Dăncuță

Ești doar un om!
Nu te mai lua la trântă cu diavolul, ci ține-te de mână cu Dumnezeu!

Un ingredient esențial pentru a ne construi viitorul este libertatea. Calitatea viitorului nostru este direct proporțională cu gradul de libertate de care se bucură acum ființa noastră, trup și suflet. Timpul s-a scurtat, iar viața noastră este atât de aglomerată încât viitorul începe astăzi: prin ceea ce facem chiar acum. Mâine este doar o amânare, o scuză, o pierdere. Cine știe ale cui vor fi cele pe care le adunăm sau le plănuim pentru mâine (Lc 12,13-21)!? De aceea, astăzi trebuie să ne trăim viața însușindu-ne logica lui "ca și cum": "cei care au femeie să fie ca și cum nu ar avea, cei care plâng, ca și cum nu ar plânge, cei care se bucură, ca și cum nu s-ar bucura, cei care cumpără, ca și cum nu ar poseda, cei care se folosesc de lumea aceasta, ca și cum nu s-ar folosi! Căci figura acestei lumi trece" (1Cor 7,29-31).

Printre cele care se opun libertății și voinței de a îmbrățișa logica lui "ca și cum" este lăcomia. Rapacitatea dăunează grav orientării în timp și în spațiu: nu mai știi cum și încotro să mergi. Omul hulpav se agită să-și facă rezerve pentru un viitor de care nu se va putea bucura tocmai pentru că lăcomia - în toate formele ei: mâncare, băutură, bani etc. - este începutul tuturor relelor trupești și sufletești. Cei lacomi se rătăcesc, pierd Calea și trăiesc în chinuri trupești și sufletești (1Tim 6,10).

Viața trăită cuviincios este antidotul lăcomiei! Cei eliberați de Cristos, oameni liberi, trăiesc cuviincios ca în timpul zilei, ca fii ai luminii: refuză jugul sclaviei, nu se lasă prinși în vârtejul mâncărurilor, al băuturilor, al chefurilor, al bogățiilor deșarte (Gal 5,1; Rom 13,13-14)!

Libertatea este arta de a trăi cuviincios ca în timpul zilei, adică de a trăi luminoși, senini, călăuziți de logica lui "ca și cum". Este calea echilibrată pentru a putea străbate cărările prăpăstioase ale acestei lumi: purificați de lăcomie, putem umbla cu mâinile libere, ținându-ne de Dumnezeu. Ba chiar mai mult: ținându-l pe Dumnezeu în inima noastră. Și ce minunată este călătoria prin lume cu viața și inima pline doar de Dumnezeu și eliberate de orice lăcomie! Este "ca și cum"... Am fi deja în Paradis.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat