Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Christus vivit! "Chemarea sa este fascinantă"

de pr. Felix Roca

În întreaga exortație apostolică postsinodală Christus vivit, Papa Francisc dorește să trezească tot mai mult în tineri dorința de a-l urma pe Cristos și de a-și construi viața pe temelia prieteniei cu el.

În esență, este vorba de a nu percepe viața ca o întâmplare sau ca un rod doar al propriilor alegeri, ci ca o vocație. Înseamnă "a recunoaște pentru ce anume sunt făcut, pentru ce anume sunt pe acest pământ, care este planul Domnului pentru viața mea", spune Sfântul Părinte la numărul 256 din exortație.

A înțelege viața ca pe o vocație înseamnă a fi convins de faptul că nu sunt întâmplător pe acest pământ și că Dumnezeu, pentru care nu sunt un anonim, are un plan cu mine. Dacă accept acest plan, viața mea va fi împlinită și voi găsi ceea ce caut: fericirea. Dumnezeu îmi cere să particip la opera sa, oferindu-mi contribuția la binele comun pe baza capacităților pe care le-am primit.

Vocația este un dar al lui Dumnezeu și de aceea răspunsul la chemarea lui înseamnă ca viața să se transforme în ofrandă, în dăruire. "Vocația ta te orientează să porți în afara ta ceea ce este cel mai bun din tine pentru gloria lui Dumnezeu și pentru binele altora", spune Papa Francisc la numărul 257.

Cristos continuă să cheme! Adresează fiecărui tânăr invitația sa și așteaptă cu răbdare răspunsul. Tocmai pentru că în joc sunt idealuri mărețe și chiar fericirea, chemarea lui Cristos este atât de fascinantă! "Isus merge în mijlocul nostru așa cum făcea în Galileea. Trece pe străzile noastre, se oprește și ne privește în ochi, fără grabă. Chemarea sa este atrăgătoare, este fascinantă", continuă Sfântul Părinte la numărul 277.

Un tânăr poate să simtă puternic "chemarea la iubire și visează să întâlnească persoana potrivită cu care să formeze o familie și să construiască o viață împreună". Este o vocație pe care însuși Dumnezeu o propune prin sentimente, dorințe, visuri. Locul de muncă este legat de aspectul vocației, deoarece "definește și influențează identitatea și conceptul despre sine al unui tânăr adult și este un loc fundamental unde se dezvoltă prieteniile și alte relații" (Christus vivit, nr. 268). Apoi, în discernământul unei vocații nu trebuie să se excludă posibilitatea de a se consacra lui Dumnezeu în preoție, în viața călugărească sau în alte forme de consacrare. Pare să fie un gând pe care tinerii tot mai mult încearcă să îl îndepărteze, însă este sigur faptul că, "dacă recunoști chemarea lui Dumnezeu și o urmezi, acesta va fi lucrul care va da plinătate vieții tale" (Christus vivit, nr. 276).

Pentru a desluși chemarea lui Dumnezeu este nevoie de o atenție sporită pentru a nu fi amăgit de atâtea propuneri bine confecționate, care se prezintă frumoase și intense, dar care cu timpul te vor lăsa golit, obosit și singur: "Nu lăsa ca asta să ți se întâmple, pentru că vârtejul acestei lumi te târăște într-o cursă fără sens, fără orientare, fără obiective clare, și astfel multe eforturi ale tale vor fi irosite" (Christus vivit, nr. 277). Dimpotrivă, pentru a descoperi chemarea lui Dumnezeu "caută acele spații de calm și de tăcere care îți permit să reflectezi, să te rogi, să privești mai bine lumea care te înconjoară, și în acel moment, împreună cu Isus, vei putea recunoaște care este vocația ta pe acest pământ", îndeamnă Papa Francisc la numărul 277.

* * *

Pentru tineri:

• Nu ezita să te întrebi cât mai des: "Care este sensul vieții mele?"

• Roagă-te intens pentru ca să poți descoperi planul pe care Dumnezeu îl are cu tine!

• Vorbește despre visurile și planurile tale cu un îndrumător spiritual!

Pentru comunități:

• Ajutați-i pe tineri să înțeleagă că au un rost pe acest pământ!

• Încurajați-i să folosească propriile capacități pentru binele tuturor!

• În rugăciunea comunitară, invocați de la Dumnezeu pentru tineri darul de a-și înțelege chemarea și de a-i răspunde cu generozitate!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat