Atunci mi-a sărit în ochi crucea...
pagină realizată de pr. Felician Tiba
Totul a început în acea seară când el a întârziat acasă. Nici ajutorul pe care l-a dat colegului său de muncă la turnarea unei plăci de beton pentru un garaj, nici telefonul care i s-a descărcat, neputându-mă astfel anunța că întârzie, nimic din toate acestea nu au contat atunci când m-am decis să-l întreb cu privire la viața noastră de familie.
"Mă mai iubești sau nu? Îți mai pasă de familia noastră sau nu? Tu știi că niciunul dintre copii nu are rechizite pentru școală, nu are hainele necesare și nu știe când pleci și când vii? Mă întreabă și pe mine lumea ce mai știu de tine, că nu te mai vede alături de mine. La biserică nu mai mergem împreună; într-un parc, nu; la o cină, nu; în concediu, nu. Ce fel de soț ești tu dacă eu trebuie să insist pentru toate acestea? Și dacă ieșim vreodată, mi-e și rușine să spun că ești soțul meu: nu știi să te îmbraci, nu știi să vorbești, nu știi să fii respectuos cu cei din jur, nu știi să mănânci la un restaurant, nu știi nimic!
Ce i-ai spus ultima dată colegului tău de muncă, astfel încât nu mai încapi de mine? Că eu sunt cea care nu înțelege? Tot eu? Eu care le fac pe toate în casa aceasta, tot eu nu înțeleg? Tu știi dacă mai avem ulei sau făină sau butelia plină? Tu știi doar să ai mâncare în față și atât, dar cum ajunge în fața ta, nici nu te interesează! Îmi ajunge cât am îndurat. Te-am tolerat mereu, te-am mascat în fața copiilor, te-am scuzat în fața prietenilor, te-am ascuns față de părinți. Cât mai trebuie să fac toate acestea?
Te scuzi mereu că mergi la muncă și că aduci bani acasă. Nu e destul, dragul meu, nu e destul! Copiii trebuie să te vadă prezent în viața lor, trebuie să-i asculți, să le dai sfaturi, să le stai alături. Mergi și tu măcar o dată la școală, să vezi și tu cum învață, să vezi dacă profesorii sunt mulțumiți de ei. Sunt copiii noștri, nu doar ai mei! Să mă scoți și tu la mare sau la munte, așa cum merg multe dintre prietenele mele cu soții, oare când se va întâmpla minunea?"
Între timp, soțul era copleșit de avalanșa mea de revendicări, așa încât nici nu realizasem că nu i-am dat dreptul la replică. Mă privea profund și pierdut. Privirea lui trecea prin mine și se oprea pe un perete din spatele meu. Ar fi vrut să se apere, dar tehnica mea mergea pe "atac continuu", "foc după foc". Mă gândeam că, dacă îi las o secundă timp liber, își va găsi argumentele necesare și mă va contracara, tocmai de aceea i-am spus tot ceea ce am avut pe suflet. Așa, măcar m-am descărcat!
El însă continua să privească în gol, departe în spatele meu, ceea ce m-a deranjat, pentru că nici măcar nu mă lua în seamă. Într-un moment de inspirație m-am întors să văd unde se uită. Atunci mi-a sărit în ochi crucea Era crucea de la căsătoria noastră. Se afla chiar deasupra patului din dormitorul nostru. Nu doream să audă și copiii conversația noastră, de aceea ne retrăsesem în dormitor.
Privea crucea de la căsătorie și cine știe ce era în acel moment în mintea lui, ce gândea despre mine, despre cele spuse, despre proiectele lui de viitor cu mine, despre familia noastră, doar el poate ști! Cert e că într-un moment de lumină, privind la rândul meu crucea, mi-am zis: "Eu sunt mai bună decât el dacă sunt atât de dură? Nu cumva el, tăcând, îmi dă o lecție? Și am tăcut și eu!" Iar de atunci viața noastră de familie, de când am învățat să tac, s-a schimbat cu totul... (Dorina)