Anton Durcovici. Confrate întru episcopat
de pr. Petru Ciobanu
Scurtul episcopat al Fericitului martir Anton Durcovici s-a caracterizat, pe lângă alte aspecte, de comuniunea nu doar cu Scaunul Romei, pe care am analizat-o într-un articol anterior, ci și prin comuniunea cu ceilalți episcopi - romano și greco-catolici - din România, precum și cu reprezentantul Sfântului Părinte la București, nunțiul apostolic.
Prima manifestare a acestei comuniuni a fost consacrarea întru episcopat a Mons. Anton Durcovici, numit de Papa Pius al XII-lea episcop de Iași la 30 octombrie 1947. Ceremonia consacrării a avut loc la 5 aprilie 1948, în Catedrala "Sfântul Iosif" din București. Conform deciziilor Conciliului I de la Niceea din 325, pentru consacrarea unui episcop era nevoie de cel puțin trei episcopi consacratori. Aceeași prevedere era inclusă și în Codul de drept canonic din anul 1917: "Episcopul consacrator trebuie să aibă alături alți doi episcopi, care să-l asiste la consacrare", tocmai pentru a simboliza astfel legătura mistică ce-i unește pe episcopii din întreaga lume. Mons. Anton Durcovici a fost consacrat episcop de regentul Nunțiaturii Apostolice, Mons. Gerald Patrick O'Hara, episcop de Savannah (SUA), drept consacrator principal, avându-i alături în calitate de co-consacratori pe arhiepiscopul de București, Mons. Alexandru Theodor Cisar, și pe administratorul apostolic al Diecezei de Iași, Mons. Marcu Glaser. De asemenea, legătura dintre episcopii catolici din România cu noul consacrat a fost exprimată și de prezența la Liturghia de consacrare a Mons. Ioan Suciu, episcop locotenent de la Mitropolia Blajului, și a Mons. Vasile Aftenie, episcop greco-catolic de București.
O altă manifestare a comuniunii Mons. Anton Durcovici cu ceilalți episcopi din România a fost participarea sa permanentă la ședințele Conferinței Episcopilor din România, prima la care a participat desfășurându-se în zilele de 27 și 28 noiembrie 1947, la sediul Nunțiaturii Apostolice din București, la care au mai fost prezenți, pe lângă nunțiul apostolic, episcopii Alexandru Th. Cisar, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Bălan, Iuliu Hossu, János Scheffler, Alexandru Rusu, Vasile Aftenie, Augustin Pacha, Ioan Suciu, Márton Áron și Marcu Glaser. O altă ședință comună a episcopilor catolici din România a avut loc în februarie 1948, la București, când s-au discutat unele articole din Constituție și a fost redactat un memoriu adresat guvernului român, prin care se cerea ca Biserica Catolică să conducă în continuare școlile sale confesionale. Episcopul Durcovici a participat și la ședințele Conferinței Episcopilor Catolici din România care s-au desfășurat în perioada 28-29 iulie 1948, dar și la cele de la finele lunii august 1948 - ședințele celei din urmă având loc separat, la București pentru episcopii de rit latin și la Oradea pentru cei de rit oriental -, precum și la cele din zilele de 6-8 octombrie ale anului 1948.
Prin decretul nr. 1594 din 17 septembrie 1948 erau suprimate mai multe dieceze catolice din România, fiind formate două unități ecleziastice: Dieceza de Alba-Iulia și Dieceza de Iași-București, astfel că următoarea conferință, cea de la sfârșitul lunii noiembrie, același an, s-a desfășurat numai cu participarea a trei episcopi: Cisar, Durcovici și Áron. La 1 decembrie 1948, autoritățile comuniste române au scos în afara legii Biserica Greco-Catolică, iar la 12 ianuarie 1949, arhiepiscopul Cisar și-a dat demisia de la conducerea Arhidiecezei de București. Drept urmare, conferințele din lunile ianuarie, februarie, martie, aprilie și iunie (probabil că a fost una și în luna mai) 1949 s-au desfășurat numai în prezența a doi episcopi: cel de Iași și cel de Alba-Iulia.