Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Șase preoți nou-hirotoniți

de pr. Adrian Blăjuță

În sărbătoarea Nașterea Sfintei Fecioare Maria, marți, 8 septembrie, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleț, șase diaconi au primit hirotonirea întru Preoție: cinci pentru Dieceza de Iași și unul pentru Congregația "Mica Operă a Divinei Providențe" (Don Orione).

La Liturghia de hirotonire, PS Iosif Păuleț i-a avut alături pe PS Petru Gherghel, episcop emerit, pr. Egidiu Condac, vicar general al Episcopiei de Iași, Mons. Benone Farcaș, rector al Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al Ordinului Fraților Minori Conventuali, pr. Paul Budău, paroh și decan de Iași, profesori, preoți din țară și străinătate, fiind peste 70 de preoți. Lor li s-au alăturat în rugăciune părinți și apropiați ai candidaților, persoane consacrate, precum și mai mulți credincioși, celebrarea desfășurându-se cu respectarea normelor de prevenție din această perioadă.

Ca pregătire pentru preoție, candidații au făcut exercițiile spirituale în perioada 15-20 iunie, în Parohia Romano-Catolică "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Rădăuți, județul Suceava, Decanatul de Bucovina. Exercițiile spirituale au fost coordonate de pr. Aurel Iștoc, paroh de Rădăuți, care le-a împărtășit bogata sa experiență pastorală și i-a condus spre aprofundarea preoției lui Cristos, care a venit în lume nu ca să fie slujit, ci ca să slujească.

Fiind și sărbătoarea Nașterea Sfintei Fecioare Maria, încă de pe la ora 9.00 se puteau vedea apropiindu-se de catedrală credincioși veniți din diferite colțuri ale Diecezei de Iași sau de peste hotare, pentru a participa la sărbătoarea fiului, rudei, prietenului sau pur și simplu dornici să fie alături de cei șase diaconi ce urmau a fi hirotoniți preoți. Situația dificilă în care ne aflăm a făcut ca numărul participanților să fie considerabil mai mic față de alți ani, când catedrala devenea neîncăpătoare la o astfel de hirotonire preoțească. Unii dintre aceștia purtau costume populare.

După proclamarea evangheliei, fiind invitați să se apropie de altar, cei șase candidați au răspuns "Prezent!" la auzirea numelui și au făcut un pas în față.

După ce candidații au declarat înaintea poporului că vor să-și asume misiunea preoției, episcopul a primit din partea diaconilor promisiunea de ascultare și respect. În timp ce aspiranții la preoție erau prosternați cu fața la pământ, corul a intonat "Litania tuturor sfinților". A urmat apoi impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. În continuare, cei hirotoniți au îmbrăcat stola și ornatul, au primit ungerea cu sfânta crismă, le-au fost înmânate patena și potirul, iar apoi au primit sărutul păcii.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Iulian-Robert Gherghel, din Filiala Tupilați a Parohiei Nisiporești, a mulțumit în numele tuturor colegilor pentru darul chemării la Sfânta Preoție și pentru susținerea pe drumul formării. Iar apoi, alături de episcopi, preoții nou-sfințiți au împărțit binecuvântarea specială.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Iosif Păuleț le-a încredințat noilor preoți actul de hirotonire, jurisdicția pentru ascultarea spovezilor și numirea pentru începutul misiunii preoțești.

Toți preoții nou-sfințiți, împreună cu Mons. Benone Farcaș, rectorul Seminarului Mare, și cu ceilalți părinți profesori de la seminar, au celebrat a doua zi prima lor Liturghie, în capela Seminarului, ca mulțumire pentru darul Preoției și pentru ajutorul oferit de cei din seminar.

Noii preoți, în sâmbăta și duminica următoare, au celebrat prima Sfântă Liturghie în localitățile natale, mergând apoi în comunitățile pentru care au fost numiți de către PS Iosif Păuleț.

* * *

Pentru Dieceza de Iași: Paul-Eduard Amariei (din Parohia Buhonca); Iulian-Michail Echert (din Parohia Rădăuți); Iulian-Robert Gherghel (din filiala Tupilați, Parohia Nisiporești); Leon Pișta (Parohia Bacău "Sfântul Nicolae"); Paul-Alexandru Vîrgă (din filiala Breaza, Parohia Talpa).

Pentru Congregația Don Orione: Neculai Marius Tiba (din Parohia Izvoarele).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat