Pr. Bernhard Leibham
O altă figură importantă pentru catolicii din Basarabia, precum și pentru cei din Bucovina este cea a părintelui Bernhard Leibham, născut la 19 august 1876 în satul Mihailovka, din regiunea Odessa, Ucraina.
Și-a început studiile la liceul de băieți și Seminarul din Saratov, fiind hirotonit preot la 30 decembrie 1901 de către episcopul de Tiraspol, Anton Johann Zerr. La 28 ianuarie 1902 a fost numit vicar în Parohia Baden (azi, satul Oceretîvka, raionul Razdelna, regiunea Odesa, Ucraina), devenind, începând cu ziua de 5 mai, administrator al aceleiași parohii.
La 28 februarie 1911 a fost numit paroh al comunității catolice din Crasna, în Basarabia, care, după numărul de credincioși, era cea mai mare din spațiul dintre Prut și Nistru. În această parohie, în anul 1921, în prezența episcopului de Tiraspol, Iosif Kessler, a episcopului de Iași, Alexandru Th. Cisar, și a delegatului nunțiaturii, Paul Magyary, a avut loc, la 6 septembrie, luarea în primire a parohiilor din Basarabia, trecute în componența Diecezei de Iași. Tocmai pr. Bernhard Leibham a fost cel care l-a întâmpinat pe episcopul de Iași la sosirea acestuia în Basarabia, însoțindu-l apoi în alte parohii basarabene. Tot el a fost cel care l-a întâmpinat și pe episcopul Cisar în vizita acestuia la Emmental - altă comunitate catolică din sudul Basarabiei - în anul 1924, iar pentru episcopul Mihai Robu, la vizita acestuia în Crasna în anul 1927, a organizat o întâmpinare "cu călăreți și trăsuri". A fost în aproape toate vizitele pastorale ale episcopului Robu în Basarabia un însoțitor al acestuia în parohiile dintre Prut și Nistru.
S-a îngrijit îndeaproape de viața de credință a enoriașilor din Crasna, organizând pentru aceștia misiuni populare. Cu ocazia celor din anul 1922, grație eforturilor sale, în parohie au fost înființate Societatea Mamelor Creștine - episcopul Alexandru Theodor Cisar numindu-l în calitate de conducător pe pr. Bernhard Leibham - și Congregația Mariană pentru Fete, pusă sub patronajul Sfintei Agneza, având drept sărbătoare patronală solemnitatea Adormirea Maicii Domnului. Din anul 1929 a îndeplinit și funcția de președinte al Consiliului Parohiei "Sfântul Iosif" din Crasna. Tot aici s-a îngrijit și de biserică, pentru care a comandat în anul 1933, în Italia, o Pieta, ajunsă în localitate în luna noiembrie a aceluiași an.
Pe lângă misiunea de paroh de Crasna s-a îngrijit și de Parohia din Cetatea Albă, în anul 1929 rugându-l pe episcopul Mihai Robu să-i trimită ornamentele pentru capela din această localitate. Nu mai mică a fost grija sa și pentru Seminarul din Iași, dovadă fiind sumele cu care Parohia Crasna a contribuit la susținerea acestuia. Considerăm că nu în zadar episcopul Mihai Robu îl caracteriza, în relatarea adresată Sfântului Scaun, drept un preot "învățat, pios, integru, prudent, zelos pentru suflete, neumblând după avere".
La 4 septembrie 1934, de la Chișinău, pr. Bernhard Leibham i-a scris episcopului Mihai Robu, informându-l că, "drept urmare a dificultăților și neplăcerilor în Parohia Crasna", se simțea obligat, "de dragul păcii", să-și dea demisia din funcția de paroh. Demisia i-a fost acceptată de episcopul de Iași la 12 decembrie 1934, pr. Bernhard Leibham încheindu-și păstorirea la Crasna și activitatea în Basarabia.
După această dată a activat la Stulpicani - pe atunci în județul Câmpulung -, apoi la Iacobeni, iar de la 1 ianuarie 1941, la Vatra Dornei. În același an a fost transferat la Câmpulung Moldovenesc, însă pentru scurt timp, întrucât s-a pensionat și s-a retras la Vatra Dornei, ocupând iarăși funcția de paroh, întrucât nu exista alt preot disponibil. În anul 1944 a plecat în Germania, după care nu mai avem nicio informație despre el.
Pr. Petru Ciobanu