Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Trsat (Croația)

În nord-vestul Croației, la marginea orașului Rijeka, se află cel mai vechi sanctuar al acestei țări - Trsat. Conform mărturiilor istorice, la sfârșitul perioadei cruciaților, Nazaretul a fost cucerit de mameluci și, în mare parte, distrus.

O mulțime de relicve de la Nazaret au luat drumul Europei. Printre acestea, în anul 1291, și casa Maicii Domnului de la Nazaret este purtată miraculos spre Europa. Înainte de a se stabili la Loreto, unde se află până azi, aceasta a făcut un prim popas la Trsat, ajungând aici la 10 mai 1291. Tocmai de aceea Trsat mai este numit și "Nazaretul Croației". La 10 decembrie 1294, casa a fost purtată mai departe spre Loreto. În amintirea acestei prezențe sacre, principele de Krk, Nicolae I, a construit o mică biserică.

Papa Urban al V-lea, probabil pentru a-i consola pentru pierderea acestei prețioase case, oferă locuitorilor din Trsat, în anul 1367, o icoană considerată miraculoasă, numită "Maica Milostivă", care o reprezenta pe Fecioara ce alăptează Pruncul. Pentru această icoană, principii croați Frankopan au construit o primă capelă în anul 1431, care este considerată cel mai vechi sanctuar al Croației.

În anul 1453, în urma unor aprobări din partea papei, principele Martin Frankopan construiește lângă biserică marele convent franciscan, iar urmașii Sfântului Francisc, de atunci și până azi, se îngrijesc de acest sanctuar.

În anul 1715, în urma unui decret al Sfântului Scaun și în prezența unei delegații a parlamentului croat, pe capul Fecioarei și al Pruncului au fost așezate două coroane. Este pentru prima dată în istorie când se celebrează o încoronare a unei icoane în afara Italiei.

În anul 1930, Papa Pius al XI-lea a conferit sanctuarului din Trsat titlul de Basilica Minor.

De mare valoare în acest sanctuar sunt picturile baroce din secolele XVII-XVIII, semnate de artiști renumiți ai vremii: Giovanni de Pomis, călugărul Serafino Schön sau Christophoro Tasca. De asemenea, merită atenție altarele de mare valoare artistică, dedicate sfinților: Francisc din Assisi, Ecaterina din Siena, arhanghelul Mihail, Ioan Nepomuk și Nicolae. În interiorul bazilicii se află și mormintele unor membri marcanți ai familiei Frankopan, ale unor eroi croați și ale multor episcopi.

Merită atenție capela cu ex-voturi, care deține o mulțime de obiecte oferite de către pelerini ca recunoștință, dar și sala tezaurului în care se află foarte multe obiecte de artă, printre care o statuie de argint din anul 1597, ce o reprezintă pe Maria cu Pruncul.

Sanctuarul Trsat este un punct de atracție nu numai pentru croați, dar și pentru catolicii din toată Europa. Însă în mod special aici vin în pelerinaj marinari cu familiile lor, deoarece Fecioara de aici mai este numită "Regina Mării Adriatice - Steaua Mării".

În anul 2003, cu ocazia celei de-a treia vizite în Croația, într-un pelerinaj ce avea ca moto "Familia - cale a Bisericii și a lumii", sfântul papă Ioan Paul al II-lea a poposit și s-a rugat și la Trsat. Drept recunoștință pentru această vizită, imediat după moartea papei a fost amplasată o statuie în piața din fața sanctuarului. Este o lucrare în bronz, de mari dimensiuni, realizată de Antun Jurkiæ, prima din lume imediat după 2 aprilie 2005. Papa este reprezentat rugându-se în genunchi în fața icoanei miraculoase de la Trsat. Pe soclu sunt inscripționate, în mai multe limbi, cuvintele pontifului rostite în sanctuar: "Rugați-vă pentru mine cât mai sunt în viață, dar și după ce voi muri".

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat