Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mergeti si traiti în pace! -

Tipul creștinului fățarnic

Fățărnicia este dorința de a fi mai mult decât ceea ce simți, spui, faci și poți în realitate. Pe drept cuvânt se spune că un comportament plin de evlavie și smerenie, dar care nu este însoțit de o stare corespunzătoare a sufletului, se dovedește a fi unul fățarnic, lipsit de rod spiritual, adesea însoțit de mândrie și de alte frământări pătimașe ale sufletului.

Totul se rezumă la o aparentă cuvioșenie exterioară, fără ca aceasta să fie animată de o autentică viață spirituală. Este foarte ușor ca cineva să cadă într-o astfel de ispită atunci când urmărește să fie bine văzut și lăudat de ceilalți, când vrea să iasă în evidență prin conduita sa religioasă, când își propune să atragă atenția asupra sa în timpul Liturghiei prin gesturile pe care le face, prin generozitatea afișată ostentativ, prin maniera personală de a impresiona și stârni emoții celor din jur în timpul rugăciunilor etc. Este cumva opusul tipului de creștin discret, retras, care preferă să trăiască intensitatea momentului liturgic la nivel spiritual, fără a ieși deloc în evidență.

Tipul acesta de comportament este întâlnit permanent de-a lungul istoriei, iar noi, cei de azi, nu facem altceva decât să-l reproducem în viața noastră din dorința de a ne consolida o imagine și o stimă de sine pozitivă, puternică, chiar dominatoare în anumite situații. De ce? Pentru că structura noastră psihică este construită pe o dominantă cognitivă dublată în aceeași măsură de o dominantă emoțională. Cu alte cuvinte, noi adesea "gândim" situații, scenarii, ocazii în care să experimentăm stări emoționale pozitive, mai cu seamă când acestea sunt însoțite și de semnale de apreciere sau de valorizare din partea celorlalți. Altfel spus, ne simțim foarte bine când cineva ne laudă, ne recompensează, ne valorizează, ne popularizează, ne dă like pe Facebook, ne recomandă cuiva ca fiind plin de calități etc. Spațiul bisericii este și un spațiu public unde se adună lume diversă, unde oamenii se știu, se cunosc, relaționează. Or, și aici, persoanele care au tendința sau sunt preocupate de a-și consolida imaginea și stima de sine caută să iasă în evidență cu ceva care să merite aprecierea celor din jur. Iar dacă această conduită pare, chiar și în aparențe, conformă cu valorile și preceptele biblice, atunci beneficiază de mai multă credibilitate. În acest mod se amplifică o stare emoțională colectivă și disponibilitatea celorlalți de a fi mai generoși cu laudele și aprecierile, de unde rezultă o stare de bine și o stimă de sine mai puternică pentru cei în cauză.

Așa cum în vremea lui Isus fariseii și cărturarii căutau să se afișeze cu faptele lor de dreptate pentru a fi priviți și lăudați de oameni, tot așa astăzi vedem printre noi credincioși zeloși care vor să iasă în evidență sau așteaptă laudă și recunoștință pentru actele lor de smerenie și generozitate. În Evanghelia după Matei ni se spune că "atunci când dai de pomană, nu trâmbița înaintea ta, așa cum fac ipocriții în sinagogi și în piețe, ca să fie lăudați de oameni" sau "atunci când vă rugați, nu faceți ca fățarnicii, pentru că lor le place să se roage stând la vedere în sinagogi și la colțurile străzilor, ca să se arate oamenilor".

Filozoful și moralistul francez François de la Rochefoucauld spunea că "fățărnicia este un omagiu pe care viciul îl aduce virtuții". Eu aș spune că fățărnicia la un creștin este asemenea unei flori care de la distanță pare atrăgătoare, dar care pe măsură ce te apropii de ea emană un miros respingător.

Prof. dr. Alois Gherguț



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat