- În sprijinul semenilor - |
Apel de suflet pentru comunitate. Responsabilitatea socială și binele comun
"A iubi pe cineva înseamnă a voi binele lui și a lucra în mod eficient pentru el. Alături de binele individual există un bine legat de trăirea socială a persoanelor: binele comun. Este binele acelui «noi-toți», format din indivizi, familii și grupuri intermediare care se unesc în comunitatea socială."
(Papa Benedict al XVI-lea, Caritas in veritate 7)
Din anul 1990, de când a fost înființată Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași, organizăm anual campanii de conștientizare și responsabilizare, precum și diverse activități de strângere de fonduri pentru beneficiarii noștri din cadrul celor două mari domenii de activitate: Domeniul Copii, Tineri, Familii și Domeniul pentru Vârstnici și Persoane cu Dizabilități, precum și pentru Programul de Intervenții în Situații de Urgentă și Calamități Naturale, care se activează atunci când este necesar.
Orice persoană poate să întâlnească de-a lungul vieții situații sau perioade în care are nevoie de sprijin pentru a depăși probleme grave, care duc la scăderea dramatică a calității vieții - probleme de sănătate, evenimente neprevăzute în familie, dezastre naturale care afectează profund mediul în care trăiește persoana. Aceste situații pot fi multiple și interconectate, ducând la o afectare pe termen lung a traiului în comunitate, iar riscul de sărăcie, excluziune sau marginalizare socială se cronicizează. Serviciile sociale pe care le desfășurăm oferă pârghiile de sprijin pentru ca persoanele să poată depăși aceste obstacole.
Oferirea acestor servicii nu ar fi posibilă fără campaniile de responsabilitate socială, care presupun binele comun și grija pentru binele spiritual.
Rolul acestor evenimente pe care le organizăm anual - și aici vorbim despre campanii, concerte, festivaluri, târguri - vizează ajutorarea celor care trăiesc în sărăcie, a persoanelor marginalizate social, singure sau bolnave, recunoscând valoarea fiecărei persoane, dincolo de condiția socială. Noi putem fi sprijin pentru alții, iar în măsura în care ne oferim pe noi, contribuim atât la dezvoltarea semenilor noștri, cât și a noastră.
Vă așteptăm cu brațele deschise să ne cunoașteți mai bine cauzele în care credem și pentru care ne dedicăm cu toată pasiunea și emoția. Prin urmare, dacă empatia, compasiunea sau dorința de schimbare vă spun că e timpul să acționați, vă îndemnăm să depuneți o picătură de speranță la bucuria copiilor, adolescenților, bunicilor sau a familiilor beneficiare ale programelor noastre. Aceste suflete dragi ne-au devenit cămin de amintiri, ne-au oferit lecții de viață cu adevărat valoroase și convingerea de a continua.
"Toți înflorim când ne simțim iubiți"; "fericirea noastră personală se realizează făcându-i fericiți pe ceilalți", a precizat Papa Francisc la 1 iunie 2019, când s-a adresat celor peste 100.000 de persoane adunate în piața Palatului Culturii din Iași.
Prin urmare, acțiunile de responsabilitate socială în care ne implicăm material sau spiritual sunt ca o multitudine de picături de apă care, în cele din urmă, ajung să formeze un ocean. Cu astfel de pași mici, dar încrezători, putem iniția schimbarea mult dorită.
Petronela Maftei, responsabil comunicare