- Stiri • Stiri • Stiri - |
Știri externe
Rozariu cu papa
În ajunul solemnității Rusaliilor, în seara de sâmbătă, 30 mai, începând cu ora 18.30 (ora României), Papa Francisc a condus rugăciunea Rozariului în Grădinile Vaticanului, transmisă prin mijloacele de comunicare în întreaga lume, fiind conectate cele mai mari sanctuare de pe cele cinci continente. Intenția de rugăciune a papei îi are în vedere pe cei care au fost deosebit de afectați de pandemia de coronavirus.
60 de ani de dialog
În urmă cu 60 de ani, la 5 iunie 1960, sfântul Papă Ioan al XXIII-lea a înființat Secretariatul pentru Promovarea Unității Creștinilor, devenit apoi, în anul 1988, Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Cardinalul Kurt Koch, actualul președinte al acestui consiliu, a spus: "În ultimii 60 de ani au avut loc numeroase întâlniri și dialoguri... Cu toate acestea, adevăratul scop al mișcării ecumenice, și anume restabilirea unității Bisericii, nu a fost încă realizat. În prezent, una dintre cele mai mari provocări constă tocmai în lipsa unui consens cu adevărat solid cu privire la obiectivul ecumenismului... Este nevoie de o viziune comună, ce este esențială pentru unitatea Bisericii. Într-adevăr, următorii pași pot fi făcuți numai dacă avem un obiectiv clar în minte".
Ambulanță pentru săraci
În ziua de Rusalii, duminică, 31 mai, Papa Francisc a binecuvântat o ambulanță de prim-ajutor pusă la dispoziție de Guvernatoratul Statului Vatican pentru a oferi asistență medicală oamenilor străzii din Roma. Ambulanța este folosită de Elemosineria Apostolică, instituția Vaticanului care se ocupă de acțiunile de caritate ale papei. O atenție deosebită va fi acordată celor care, aflați în situații de lipsă de igienă personală și trăind sub cerul liber, "rămân invizibili în fața instituțiilor".
Maria de la Fatima
Sute de pelerini au avut ocazia duminică, 14 iunie, să admire statuia originală, în mărime naturală, care o reprezintă pe Fecioara Maria de la Fatima, în cadrul unei expoziții organizată în orașul portughez. Statuia a fost inclusă în itinerariul expozițional "Îmbrăcată în alb", care, la împlinirea a 100 de ani de la realizarea primei statui a Maicii Domnului de la Fatima, reunește cele mai frumoase imagini sacre mariane. Opera artistului José Ferreira Thedim, statuia Maicii Domnului este sculptată în lemn de cedru brazilian, fiind creată după indicațiile călugăriței Lucia Dos Santos (unul dintre păstorașii cărora le-a apărut Preacurata Fecioară Maria la Fatima, în 1917).
Un nou episcop auxiliar
Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit marți, 26 mai, pe Mons. László Kerekes episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba-Iulia. Data și locul consacrării sale episcopale vor fi stabilite ulterior. Mons. László Kerekes s-a născut la 23 iulie 1968 în Ghelința (Covasna). A fost hirotonit preot la 16 mai 1993, de PS György Jakubinyi. Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba-Iulia are, conform Anuarului Pontifical din 2019, o suprafață de 58.234 km2 și 335.500 de credincioși romano-catolici. Este organizată în 253 de parohii și are 299 de preoți diecezani și 44 de seminariști în propriul seminar, 132 de persoane consacrate (51 de călugări și 81 de călugărițe).
"O lună dedicată Mariei"
În luna mai, preoții din Dieceza de Chișinău au publicat câte o reflecție zilnică în limbile română și rusă pe pagina de Facebook, cu titlul "O lună dedicată Mariei", și au recitat, după-amiaza, Sfântul Rozariu. "Această inițiativă a fost un eveniment de credință și devotament sincer față de Fecioara Maria, precum și un moment de comuniune eclezială și mărturie de credință", a spus PS Anton Coșa. La 31 mai, episcopul de Chișinău a recitat Rozariul în transmisiune directă din catedrala "Providența Divină", împreună cu toți preoții, persoanele consacrate și credincioșii diecezei, prin intermediul paginii de Facebook sau a canalului de YouTube al parohiei catedralei.
Noi doctorate
- La Colegiul Pontifical Irlandez din Roma, joi, 11 iunie, pr. Gabriel-Iulian Robu și-a susținut teza de doctorat în teologie, cu titlul "Ipsam Dei substantiam incommunicabilem (Summa Theologiae Ia, q.13, a.11, ad 1). Denominare Dio alla luce dell'analisi teologica di Es 3,14 nell'incontro tra Jean-Luc Marion e Tommaso d'Aquino: un contributo per un pensiero iconico". Din comisia de evaluare au făcut parte: prof. Riccardo Ferri (președintele comisiei și corelator al tezei), prof. Giuseppe Lorizio (moderatorul principal al tezei) și prof. Achim Schütz (corelator al tezei).
- La Academia Pontificală Ecleziastică din Roma, pr. Laurențiu Dăncuță, unul dintre colaboratorii acestei reviste, a susținut teza de doctorat "L'armonizzazione tra Codice Latino e Codice Orientale nei tempi della mobilità umana: il motu proprio «De concordia inter codices»", vineri, 19 iunie, obținând titlul de doctor în drept canonic al Universității Pontificale Laterane. Din comisia de evaluare au făcut parte prof. Vincenzo Buonomo, rectorul universității și președintele comisiei, prof. Francesco Catozzella, moderatorul lucrării, și corelatorii: prof. Natale Loda și prof. Angelo D'Auria.
Modalitatea de susținere a ambelor teze de doctorat a fost cea telematică, iar ambii au obținut calificativul maxim "Summa cum laude".
Jubileu
Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a aniversat vineri, 5 iunie, 90 de ani de când a fost ridicată la rangul de Mitropolie. Evenimentul a fost marcat prin celebrarea, în curtea catedralei "Sfântul Iosif", a unei sfinte Liturghii solemne, prezidate de actualul arhiepiscop mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. În cadrul predicii, ÎPS Aurel a explicat originea și semnificația unei mitropolii, în organizarea teritorială a Bisericii Catolice. Excelența Sa a amintit apoi de constituția apostolică "Sollemni conventione", din 5 iunie 1930, a Papei Pius al XI-lea, care a reglementat organizarea Bisericii Catolice de pe teritoriul Regatului Român și prin care Arhidieceza Romano-Catolică de București a devenit Mitropolie, cu patru dieceze sufragane: Alba Iulia, Timișoara, Satu Mare și Oradea Mare și Iași. Din 1991, așa cum a amintit ÎPS Aurel, Dieceza de Alba Iulia a fost ridicată de Papa Ioan Paul al II-lea la rangul de Arhiepiscopie și a trecut sub jurisdicția directă a Sfântului Scaun.
"Pro Ecclesia et Pontefice"
Pr. Daniel Bulai, vicar episcopal pentru coordonare pastorală în Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, a fost distins de către Sfântul Scaun cu Crucea "Pro Ecclesia et Pontifice". Decorația i-a fost înmânată marți, 16 iunie, de Mons. Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România. Distincția exprimă recunoștința Sfântului Scaun pentru serviciul adus Bisericii și Sfântului Părinte de către pr. Daniel Bulai cu ocazia vizitei Suveranului Pontif în România de anul trecut, când părintele a fost responsabil cu organizarea celebrărilor liturgice pontificate de Papa Francisc la București, Șumuleu-Ciuc, Iași și Blaj. Pr. Daniel este originar din Tămășeni și este preot din anul 1993.
Monument dedicat papei
Pe bd. Schitu Mărgineanu din București, la intersecția cu strada Sfântul Constantin, marți, 16 iunie, a fost dezvelit și binecuvântat monumentul dedicat Papei Francisc în amintirea vizitei sale în România de anul trecut: un bust din bronz, pe soclu de piatră, realizat de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, în colaborare cu Primăria Municipiului București și Nunțiatura Apostolică în România. Alături de ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, de ÎPS Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România, și membri ai Bisericii Catolice, au participat reprezentanți ai Președinției, ai autorităților civile și ai altor Biserici și culte religioase din țară. Evenimentul dezvelirii a avut loc la 100 de ani de la înființarea Nunțiaturii Apostolice din România.
Doi noi episcopi
După amânarea consacrărilor episcopale programate inițial în martie, respectiv aprilie, pr. Călin Ioan Bot,
episcop ales auxiliar al Eparhiei de Lugoj, episcop titular de Abritto, și pr. Cristian Dumitru Crișan, episcop ales auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, episcop titular de Abula, au fost hirotoniți episcopi duminică, 21 iunie, în catedrala arhiepiscopală majoră "Sfânta Treime" din Blaj, la Liturghia prezidată de card. Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Noii episcopi au fost aleși la 16 ianuarie de Sinodul Episcopilor Bisericii Greco-Catolice și confirmați de Papa Francisc la 22 ianuarie.