Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Figuri ilustre -

Părintele Hyacint Bock

Alături de alte figuri care, în perioada dintre cele două războaie mondiale, au activat pentru binele sufletesc al catolicilor din Dieceza de Iași, în special pentru cei din Basarabia, se numără și părintele Hyacint Bock, care s-a născut la 7 iunie 1885 în localitatea PodkamienŽ din Polonia.

În anul 1899 a intrat în Ordinul Fraților Minori Conventuali, profesiunea depunând-o în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, 8 decembrie 1904, la Hălăucești, în România. A fost hirotonit preot la 19 septembrie 1909, la Roma. A activat ca vicar la Bacău, paroh la Faraoani (1915-1916) și Buruienești. În anul 1916, după intrarea României în Primul Război Mondial, pr. Hyacint Bock a fost arestat, ca urmare a numelui său german și a faptului că nu avea cetățenie română, și internat într-o închisoare din județul Ialomița. A fost eliberat la începutul lunii noiembrie același an, după ce administratorul apostolic al Diecezei de Iași, pr. Ulderico Cippoloni, i-a adresat un memoriu de protest ministrului de Interne V. Morțun.

În anul 1917 a fost arestat iarăși și internat în închisoarea din Bacău, alături de pr. Petru Neumann și pr. Carol Rist, fiind eliberat la 29 noiembrie 1917 și reinstalat ca paroh la Faraoani.

Începând cu anul 1931, pr. Hyacint Bock a activat în Basarabia, la Bălți, mai întâi în calitate de vicar. La 26 septembrie 1931, Bock îi scria episcopului Mihai Robu și îl ruga să intervină pe lângă provincialul Ordinului Franciscan pentru a i se prelungi șederea în Basarabia, la Bălți. În același an, Mons. Marcu Glaser, decan de Basarabia, i-a scris superiorului general de la Roma al aceluiași ordin, cerându-i să-l lase pe pr. Hyacint Bock cel puțin încă un an în Basarabia. La 21 octombrie același an, Bock își exprima speranța că Mons. Marcu Glaser va lua o decizie pozitivă în privința continuării muncii sale pastorale la Bălți și, în general, în Basarabia. Începând cu anul 1936, pr. Hyacint Bock a fost numit paroh al Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Bălți. Din anul 1932, pr. Hyacint Bock a îndeplinit și funcția de administrator al Parohiei Soroca. Atât misiunea de paroh de Bălți, cât și de administrator de Soroca, Bock le-a îndeplinit până la reanexarea Basarabiei la URSS în 1944. În anul 1934, la 19 septembrie, pr. Hyacint Bock și-a sărbătorit jubileul sacerdotal de argint. Acest jubileu a fost sărbătorit "aproape în tăcere", Bock avându-i alături pe credincioșii din oraș. "Și credincioșii catolici răspândiți în cele două județe, Bălți și Soroca, vor lua parte, când vor afla, la bucuria sărbătoritului care-i vizitează cu o deosebită râvnă."

În raportul către Sfântul Scaun din anul 1928, episcopul de Iași Mihai Robu îl caracteriza pe pr. Hyacint Bock drept suficienter doctus, pius, laudabilis moribus et in munere implendo - "suficient de învățat, pios, cu moravuri lăudabile și îndeplinindu-și misiunea".

Venit încă din copilărie împreună cu părinții în România, abia în anul 1932 pr. Hyacint Bock a început demersurile pentru dobândirea cetățeniei române. Demersurile au rămas fără răspuns, întrucât nici în anul 1942 pr. Hyacint nu primise încă cetățenia română.

După reocuparea Basarabiei de către sovietici în anul 1944, Bock s-a retras în România, în septembrie 1945 fiind numit paroh de Siret. Aici a reînființat filiala Societății "Dom Polski"; cu toate piedicile puse de regimul comunist român, a contribuit mult la renașterea culturală a polonezilor din Siret, organizând pentru copiii etnicilor polonezi lecții de religie în limba polonă. Perioada de păstorire a lui Bock la Siret a durat opt ani, la capătul cărora s-a pensionat. A murit la Prăjești, în ziua de 17 decembrie 1958, în al 73-lea an al vieții, fiind înmormântat în cimitirul din localitate.

Pr. Petru Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat