Sub semnul unirii
În fiecare an, luna ianuarie are un caracter special prin evocarea ideii de unire, cu cele două aspecte: cel bisericesc (de promovat) și cel național (de comemorat). Pe de o parte, rugăciuni pentru unirea creștinilor într-o singură Biserică; pe de altă parte, încercări de reanimare a spiritului ce a dus la constituirea statului național român prin unirea principatelor. Altfel spus, o privire spre viitor și o privire spre trecut. Ceea ce nu este încă realizat se dorește, iar ceea ce s-a împlinit cândva se reamintește.
Poate că ar fi bine să reflectăm asupra spuselor poetului: "unire-n cuget și-n simțiri". Din ambele puncte de vedere.
La 5 ianuarie 1959, patriarhul Atenagoras vorbea despre "necesitatea întâlnirii și a unirii forțelor spirituale care reprezintă Biserica lui Cristos". La 28 octombrie 1965, Părinții Conciliari de la Vatican emiteau un Decret despre ecumenism, având ca țel promovarea refacerii unității între toți creștinii. În cuget și-n simțiri mai există multe de făcut. Iar în fapt?...
De partea cealaltă, înfăptuirea unirii s-a realizat. Atunci (la 24 ianuarie 1859) și în etapele ulterioare. Dar câți dintre cei plecați din țară (nu exilați!), care uită să se mai întoarcă, mai gândesc sau mai simt în sens de unire?
Totul pleacă de la și se întoarce la simțul comunității de credință, respectiv a celei de neam și așa mai departe.
Pr. Cristian Chinez