Puteți fi săraci, dar nu murdari!
Într-o lume în continuă mișcare, familia este și trebuie să rămână cea care să ne vorbească de geneza creației, de parcursul istoriei și de speranța în viitor.
Zilele trecute am văzut o știre în care se vorbea despre patru copii ai căror părinți muriseră, dar care nu au acceptat să meargă în vreo instituție a statului deoarece sora lor mai mare, inspirată de un profund spirit matern, și-a asumat binele lor.
"Noi am purtat împreună și bunele și relele, spunea ea, cum să ne despărțim acum când avem mai mare nevoie unul de celălalt? Eu le amintesc fraților mei de iubirea de la început a părinților noștri, de construirea casei, de primele lor stângăcii în a fi familie, primele dureri ale nașterii, primul scâncet de copil în viața lor.
Am fost alături de ei când l-au născut pe fratele de după mine. S-au bucurat că are cine să continue muncile grele din casă! Și chiar dacă eram mică, am ajutat așa cum am putut la creșterea lui. Era primul lor băiat! După el au mai urmat un băiat și apoi sora noastră mai mică; în total, doi băieți și două fete.
Acum suntem singuri, fără părinți, dar nu înseamnă că viața s-a terminat aici. Ei au plecat lăsându-ne aparent singuri, dar nu suntem singuri, pentru că ne avem unul pe altul. În mine, ca și în frații mei, este câte o jumătate din tata și din mama, fiecare a pus partea lui. De ce ne-am plânge?! Avem curajul tatălui nostru, forța lui, spiritul lui de aventură, determinarea lui, iar fratele mai mic are inclusiv privirea lui. Nu, nu ne lipsește, este cu noi! Iar mama a pus în fiecare dintre noi, fetele, din spiritul ei matern. Mă uit la surioara mea și văd în ea fermitatea mamei, dar și gingășia ei. Cum să nu o strâng în brațe când știu că ating cu mâinile mele același trup pe care l-a îmbrățișat și mama mea? Sau cum aș putea să nu pregătesc mâncarea pe care mama m-a învățat s-o fac atunci când m-a implicat alături de ea în bucătărie? Nu vă mirați că știu să pregătesc tot ceea ce știe deja o gospodină cu experiență! Mama a avut grijă să mă învețe câte puțin din toate. Parcă intuia că o să-mi încredințeze casa și pe frații mei.
De la părinți am învățat să fim buni, să-i salutăm pe cei mai mari decât noi, să nu ne plângem la greu, să nu ne certăm între noi și să ne ajutăm mereu. De la ei am învățat ce înseamnă să fii om, am învățat să fim omenoși, pentru că omenirea are nevoie de oameni cu omenie. «Nu vă luați după cei care vorbesc de rău pe alții, spunea mama deseori, ei doar vorbesc, dar nu fac nimic. Să nu vă rușinați de sărăcie. Rușinați-vă când vreți să furați, când ați spus o minciună, când ați făcut un rău cuiva. Puteți să fiți săraci, dar nu aveți voie să fiți murdari!»
O boală nemiloasă ni i-a luat pe amândoi părinții, dar nu ne descurajăm. Ei sunt în cimitir, iar noi mergem deseori la ei ca să ne mai treacă dorul. Știm că într-o zi fiecare dintre noi va avea o casă a sa, o familie și copiii săi. Și ceea ce mai știm e că «omenirea are nevoie de oameni cu omenie»! Așa ne spunea mama!"
M-a impresionat așa de mult cazul acestor copii, încât am ținut să împărtășesc cu dv. cele văzute. (Claudia)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba