- În sprijinul semenilor - |
Centrul de Plasament "Sfântul Iosif"
Începând cu anul 1990, într-o clădire părăsită de autoritățile comuniste, conducerea Caritasului a ales să adăpostească și să ofere educație copiilor abandonați.
Ulterior, a fost înființat Centrul de Plasament "Sfântul Iosif", program menit să vină în sprijinul copiilor și tinerilor proveniți din familii cu situații sociale deosebit de dificile.
Centrul de Plasament "Sfântul Iosif", program al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, are în prezent ca beneficiari 12 tinere adolescente cu vârste cuprinse între 12 și 22 de ani, care provin din familii dezavantajate social și economic. Misiunea Centrului este aceea de a asigura beneficiarilor găzduire permanentă, alimentație, educație formală și non-formală, asistență spirituală, consiliere, asistență medicală, sprijin în dezvoltarea abilităților de viață independentă, într-un cadru de viață cât mai asemănător mediului din familie.
Pentru copii, familia este centrul universului. Pentru a crește, ei au nevoie de iubirea și atenția familiei. Fiecare copil merită să trăiască într-un mediu securizat și lipsit de povara zilei de mâine. Atunci când părinții nu pot oferi copiilor toate cele necesare pentru o dezvoltare normală, bunăstarea lor, dezvoltarea personală, interacțiunile sociale, creșterea și ocrotirea lor sunt puse sub semnul întrebării. Acești copii ajung să creadă că sunt lipsiți de iubirea firească a părinților, trăind adevărate drame sufletești. În cadrul centrului de plasament, copiii găsesc o comunitate de viață și de iubire, o altfel de familie care le oferă un sentiment de siguranță și încredere.
Respectarea interesului superior al copilului constituie o prioritate pentru Centrul de Plasament "Sfântul Iosif". Copiii sunt sprijiniți în vederea atingerii pe deplin a potențialului lor educativ, sunt îndrumați să-și genereze propria autonomie și să devină cetățeni capabili să contribuie la binele comun.
Copiii și tinerii care fac parte din cadrul programului au rezultate școlare foarte bune, participând la olimpiade și diverse concursuri organizate la nivel de școală sau facultate. Pentru a contribui la dezvoltarea acestor copii avem nevoie ca în permanență să fim în unitate și să ne exprimăm partea caritativ-filantropică.
Programul de viață al beneficiarilor Centrului este foarte asemănător cu cel familial. Toți copiii merg la școală în funcție de aptitudini, capacitate intelectuală și opțiuni personale. Acasă își fac lecțiile, mănâncă împreună, participă la activitățile de grup și au program personal recreativ sau cultural.
Persoanele implicate în ocrotirea și educarea copiilor și tinerilor prezintă o deschidere deosebită față de problemele și necesitățile lor.
Intenția personalului din Centru (format din asistenți sociali și pedagogi - surorile cu care locuiesc permanent) vizează menținerea legăturilor cu familia de origine sau familia lărgită, acolo unde părinții sunt decedați, în vederea reintegrării, unde este posibil, și crearea unui mediu cât mai prielnic dezvoltării beneficiarilor.
În această perioadă de grea încercare, beneficiarii Centrului au manifestat o atitudine prosocială, oferind soluții de bună practică, prin mijloacele de comunicare moderne, pentru familiile de origine. De asemenea, desfășoară o serie de activități de tip "altfel", în vederea dezvoltării abilităților educaționale, de creștere a stimei de sine și de însușire a unei vieți sigure și independente.
Cu multă dedicare și implicare, cu activități multiple, reușim să schimbăm destinele copiilor mai puțin norocoși!
Petronela Maftei