Fericitul Anton Durcovici și rugăciunea Rozariului
În cadrul devoțiunii populare, rugăciunea Rozariului deține un loc de frunte. Această rugăciune, pe care o datorăm sfântului Dominic și fraților predicatori, a deținut în viața episcopului martir Anton Durcovici un loc aparte. Chiar dacă nu avem mărturii directe, știm că a îndrăgit-o încă de mic, fiind o rugăciune pe care a învățat-o de la mama sa, care purta același nume ca și Sfânta Fecioară Maria.
Fiind un elev sârguincios și ascultător, Anton Durcovici s-a rugat zilnic Rozariul pe parcursul anilor de studii, mai ales că această rugăciune era prevăzută de programul Seminarului "Sfântul Duh" din București: la ora 19.30, seminariștii erau prezenți la rugăciunea Rozariului. Cu siguranță nu o făcea doar din obligație, ci și din iubire către Fecioara Maria, dovadă fiind evlavia față de ea pe care a avut-o întreaga sa viață.
La 7 februarie 1924, Anton Durcovici a aderat definitiv la "Uniunea Apostolică a Clerului", care prevedea și un control riguros al vieții spirituale prin completarea zilnică a unui tabel numit Ratio mensis, printre obiectivele căruia era și rugăciunea Rozariului. Din răspunsurile primite de la asistentul general Maximilian Jüttner reiese că Anton Durcovici respecta fără ezitare aceste obiective, întrucât nu conțineau penitențe pentru omisiuni.
Tot în perioada aflării sale la București, Anton Durcovici s-a îngrijit spiritual de Societatea Mamelor Creștine, fiind și președintele acesteia. Conform mărturiei unei foste membre a societății, el le-a încurajat pe tinerele din societate să se deprindă cu un program spiritual zilnic ordonat care, bineînțeles, cuprindea și recitarea sfântului Rozariu. Evident, nu putea să recomande ceea ce nu ar fi pus el mai întâi în practică.
Conform mărturiei părintelui Anton Despinescu, în timpul bombardamentului anglo-american asupra Bucureștiului, din 4 aprilie 1944, locatarii palatului arhiepiscopal, refugiați în adăpostul de la subsol, după formula dezlegării rostită asupra tuturor de Anton Durcovici, cu toții au început să se roage Rozariul. Spune părintele că "din mila Domnului, palatul nu a fost atins de bombe, doar câteva geamuri au fost sparte".
În scrisoarea circulară dată la 20 august 1948, episcopul de Iași Anton Durcovici le cerea insistent parohilor să se recite public, în lunile septembrie și octombrie, "sfântul Rozariu al Maicii Domnului". Același lucru l-a amintit și în declarația dată în fața Securității la 5 aprilie 1950: "Am prescris ca în biserici în fiecare zi din luna septembrie să se țină vecernie, pe lângă cea obișnuită din octombrie, cu recitarea rugăciunii Rozariului în cinstea Maicii Domnului".
Și în cadrul vizitelor sale pastorale pe cuprinsul diecezei s-a folosit de orice ocazie pentru a arăta valoarea acestei rugăciuni. Astfel, la Fundu-Răcăciuni, la 28 septembrie 1948, a predicat despre Rozariu, și i-a îndemnat pe credincioși "să rostească cu evlavie și cât mai des această rugăciune, fie în biserică, fie acasă". Aceeași recomandare a fost făcută și la Tuta, la 15 octombrie același an, totodată "lăudând obiceiul lor bun" de a recita deseori Rozariul.
Încheiem această prezentare cu mențiunea că recunoașterea martiriului fericitului Anton Durcovici a avut loc la 31 octombrie 2013 și, după expresia PS Petru Gherghel, faptul poate fi considerat ca un semn: "Maica și Regina Sfântului Rozariu i-a ascultat rugăciunea și a primit și dorința întregului popor creștin, care nu a încetat să implore acest favor de a-l avea ca model și ocrotitor pe drumul credinței".
Pr. Petru Ciobanu