Curier juridic
* I. Popescu (Bacău). "În anul 2011 am încheiat un contract de arendare pentru o suprafață de teren agricol pentru o perioadă de șapte ani. Câțiva ani, clauzele din contract au fost respectate, dar, întrucât am fost nemulțumit de arenda pe care o primeam pentru un hectar, am informat societatea de mai multe ori, verbal, că nu mai doresc să reînnoiesc contractul, în condițiile în care nu va achita o sumă mai mare. La 01.03.2018, am comunicat societății o adresă prin care am informat-o că va înceta contractul de arendă, la expirarea termenului prevăzut în contract, 19.12.2011. Deși i-am adus la cunoștință că a încetat contractul de arendă, societatea refuză să elibereze terenul și continuă să lucreze terenul arendat, întrucât în contractul de arendă se prevede că: «În temeiul art. 12 din legea nr. 16/1994, cu modificările și completările ulterioare, contractul de arendare se prelungește cu încă o perioadă de șapte ani, dacă niciuna din părți nu solicită în scris, cu cel puțin doi ani înainte de expirarea contractului, rezilierea acestuia conform legii 16/1994». Poate arendașul să refuze eliberarea terenului în condițiile în care în anul 2018 am notificat societatea că nu mai doresc să reînnoiesc contractul de arendă?"
Contractul este legea părților și, atâta timp cât el nu conține dispoziții nelegale și nici nu a fost anulat, clauzele contractuale, atât cu privire la drepturi, cât și cu privire la obligații, se îndeplinesc de părți potrivit actului încheiat.
La momentul încheierii contractului de arendă era în vigoare deja noul Cod civil, care la art. 1848 prevede: "Contractul de arendare se reînnoiește de drept, pentru aceeași durată, dacă niciuna dintre părți nu a comunicat cocontractantului, în scris, refuzul său cu cel puțin șase luni înainte de expirarea termenului, iar în cazul terenurilor cu destinația agricolă, cu cel puțin un an. Dacă durata contractului de arendare este de un an sau mai scurtă, termenele de refuz al reînnoirii se reduc la jumătate".
Având în vedere dispozițiile legale menționate anterior, precum și clauzele contractuale, aveați obligația notificării societății cu doi ani înainte (și nu cu un an, cum prevede Codul civil, pentru că așa v-ați înțeles prin contract) că nu mai doriți să reînnoiți contractul de arendă. Întrucât l-ați notificat în scris doar cu opt luni înainte, contractul a fost prelungit pentru încă o perioadă de șapte ani. Totuși, în condițiile în care arendașul nu respectă clauzele contractuale, potrivit art. 9 din contractul de arendă, acesta se consideră reziliat înainte de expirarea duratei contractului.
* M. Călătoru (Iași). "În anul 2019 am avut un proces la Judecătoria Iași, dar cauza s-a judecat în luna ianuarie 2020 și mi-a fost comunicată hotărârea la sfârșitul lunii martie, cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Întrucât sunt nemulțumită de soluția dată, aș dori să promovez apel și aș dori să știu de când trebuie să calculez cele 30 de zile".
Pe perioada stării de urgență, toate termenele sunt suspendate, urmând să fie calculate cele 30 de zile după încetarea stării de urgență. Având în vedere că starea de urgență a încetat la 14.05.2020, termenul de 30 de zile va fi calculat începând cu ziua de 15.05.2020.
Pentru termenele procedurale de exercitare a căilor de atac, în cauzele civile ce nu sunt de o urgență deosebită și a căror judecată este suspendată de drept pe durata stării de urgență, art. 42 alin. 7 din Decret prevede: "Termenele de exercitare a căilor de atac în cauzele prevăzute la alin. 6, aflate în curs la data instituirii prezentei stări de urgență, se întrerup, urmând a curge noi termene, de aceeași durată, de la data încetării stării de urgență. În cauzele prevăzute la alin. 6 în care au fost declarate căi de atac până la data emiterii prezentului decret, dosarele se înaintează instanței competente după încetarea stării de urgență".
Av. Mihaela Ciobanu