Părintele Ioan Hondru
O altă personalitate importantă pentru catolicii din Basarabia în perioada interbelică a fost pr. Ioan Hondru, care a păstorit Parohia Ismail (azi în Ucraina).
Părintele Ioan Hondru s-a născut la 3 noiembrie 1877 în comuna Stolniceni din județul Lăpușna, în Basarabia, pe atunci gubernie a Imperiului Țarist. Studiile primare și le-a făcut la Școala duhovnicească și Seminarul din Chișinău. Studiile teologice le-a urmat la Seminarul din Minsk (Bielorusia), fiind hirotonit preot ortodox la 26 noiembrie 1899, continuându-și apoi studiile la Academia duhovnicească din Cazan (Rusia). În anul 1902 a fost numit șef al Misiunii contra Sectelor pentru Bielorusia, fiind transferat, un an mai târziu, în aceeași calitate, în Ucraina.
Conform informațiilor oferite de jandarmeria din Ismail, pr. Ioan Hondru a fost călugăr la una dintre mănăstirile de pe Muntele Athos și o perioadă a fost capelan pe cuirasatul "Petropavlovsk", până la numirea drept căpitan al acestui vas a amiralului Stepan Makarov (1904). În anul 1904, în mod neoficial, trece de la confesiunea greco-orientală la Biserica Catolică, fiind oficial înscris în registrele Catedralei din Luțk în anul 1906.
Între anii 1904 și 1907 a studiat teologia catolică la Seminarul din Jitomir (Ucraina), în anul 1907 fiind numit vicar în Parohia Chișinău, de unde, la 8 septembrie 1908, a fost transferat ca paroh la Ismail. Ca preot al Diecezei de Iași, era caracterizat de episcopul Alexandru Th. Cisar drept un "preot harnic și priceput". Experiența convertirii sale l-a determinat să se dedice aducerii în sânul Bisericii Catolice a altor persoane aparținând diferitelor confesiuni prezente în Ismail și nu numai. În anul 1919, conform memoriilor arhiepiscopului Raymund Netzhammer, Ioan Hondru se consideră un fel de superior peste parohiile basarabene, intenționând, cu timpul, chiar să se mute în capitala provinciei, Chișinău. A fost implicat și politic, fiind membru al Partidului Național Liberal, din care, la 18 februarie 1938, se considera demisionat.
Din corespondența întreținută cu episcopul Mihai Robu se poate deduce că avea o sănătate șubrezită de vârstă și de griji. Astfel, la 29 aprilie 1934 îi scria păstorului Diecezei de Iași despre faptul că are sângele infectat, motiv pentru care l-a chemat pe pr. Rafael Haag de la Sulina să-i administreze ultimele sacramente. La 17 ianuarie 1935 îl informa despre "o umflătură cu ramificații aproape de rinichi" și de apendice, pe care se vedea că nu o tratase încă, întrucât despre aceeași problemă scria cu un an în urmă, la 29 ianuarie 1934. Intervenția a avut loc la Sărata, în februarie sau martie 1935, fapt pentru care îi cerea episcopului Robu, la 29 ianuarie același an, concediu începând cu ziua de 22 februarie până la 22 martie. Răspunsul episcopului a fost unul pozitiv, cu condiția ca pr. Ioan Hondru să-și scrie testamentul și să-l trimită la episcopie.
La 5 iunie 1936 îl informa pe același episcop despre alte probleme de sănătate: fie tumoare la șira spinării, fie o boală "ce provine din cauza glandelor".
Ca loc de veci, pr. Ioan Hondru își alesese cimitirul din Crasna, cea mai mare comunitate catolică germană dintre Prut și Nistru, însă nu i-a fost dat să fie înmormântat acolo. În ziua de 28 iulie 1940, când Basarabia a fost anexată de Uniunea Sovietică, părintelui i s-a prezentat posibilitatea să plece din Basarabia, fapt pe care, inițial dispus să-l facă, l-a refuzat, rămânând la Ismail. A fost arestat la 11 iulie 1940 și ținut în închisoarea din oraș. La 6 mai 1941, fiind judecat, a fost deportat în Rusia. La 3 iunie 1941 a fost condamnat la opt ani de muncă forțată, fiind trimis în Gulag, despre soarta lui de după deportare neștiindu-se nimic.
Pr. Petru Ciobanu