Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mergeti si traiti în pace! -

Tipul creștinului habotnic

Habotnicul sau bigotul dă dovadă de un zel exagerat atât în gesturile de evlavie, chiar și în locuri sau spații nu tocmai potrivite, cât și în răstălmăcirea excesivă a unor îndemnuri sau dogme ale credinței, ceea ce conduce de cele mai multe ori la atitudini, reacții și comportamente fanatice, care nu mai au nimic în comun cu spiritul și valorile credinței.

În aceste condiții apare fireasca întrebare: Cum îmi dau seama că am în față o persoană care are o credință habotnică, fanatică? Iată câteva exemple:

Habotnice sunt persoanele care, din dorința de a fi hipercorecte și de a nu greși înaintea lui Dumnezeu, dau dovadă de o rigoare exagerată în interpretarea și impunerea Sfintelor Scripturi altor persoane (în sensul că doar ceea ce cred, fac și spun ele este corect), fără a accepta și punctul celorlalți de vedere sau modul în care alții își trăiesc credința, și pe care îi etichetează ca fiind schismatici, eretici, sectanți, păgâni, necurați etc. Un alt exemplu se referă la persoanele care în orice situație, pentru orice fleac sau moft, invocă, rostesc, pomenesc în zadar expresii cu numele Domnului, în speranța că vor fi mai credibile în ochii celorlalți sau ca o falsă dovadă de smerenie, ascultare și frică în fața divinității. Nu în ultimul rând mai întâlnim și persoane care, din exces de zel, vin în ajutorul celor din jur cu explicații și soluții la problemele cu care se confruntă, răstălmăcind totul prin prisma slăbiciunii credinței lor sau oferindu-se drept exemplu de conduită și morală religioasă. Cu alte cuvinte, nu de puține ori habotnicia, care poate fi atât o stare temporară a credinciosului cât și una de durată, ne orbește credința, ne limitează capacitatea de înțelegere a mesajului liturgic, ne izolează într-o bulă de autosuficiență, ne conduce, fără să ne dăm seama, pe un drum al rătăcirii.

Unii teologi consideră habotnicia ca pe o ispită care ne îndeamnă să trăim o credință forțată, dezvoltând manifestări exagerate, greu de conștientizat de către cel căzut în această capcană, dând iluzia că ar fi ceva bun sau care ia forma binelui, dar în fond esența sa este străină credinței autentice.

Există însă și riscul de a-i eticheta pe creștinii autentici ca fiind habotnici, mai ales astăzi, când trăim într-o lume plină de confuzii și controverse referitoare la trăirea credinței și manifestarea religiozității noastre în spațiul public. Astfel, pot fi catalogat drept habotnic doar pentru simplul fapt că îmi fac cruce în dreptul unei biserici dragi, pentru faptul că merg regulat la biserică sau pentru că susțin în anumite cercuri, cu argumente de bun-simț, valorile și mesajul transmis de Biserică și scrierile sfinte.

Dincolo de percepțiile, opiniile și interpretările oamenilor cu privire la modul fiecăruia de a-și practica credința și viața religioasă, merită să mergem și să împărtășim traiul și pacea autentică tuturor celor pe care îi întâlnim în viața noastră de zi cu zi, cu față senină și fără patimi, chiar și cu riscul de a fi etichetați ca fiind habotnici.

Alois Gherguț



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat