Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Creșterea și căderea părului

De la aspectul fizic la diagnosticarea diferitelor intoxicații, părul îndeplinește numeroase roluri pentru organism și pentru integrarea noastră în societate.

Părul oferă protecție împotriva factorilor externi (precum traumatisme sau radiații ultraviolete), contribuie la reglarea termică (împiedică pierderea de căldură în mediu rece, iar prin contribuția la producția și evaporarea sudorației ajută la răcorire în mediu cald), contribuie la lubrifierea scalpului prin producția de sebum, oferă confort psihologic prin componenta cosmetică. Părul reprezintă și o bună "arhivă" pentru istoricul medical, păstrând informații legate în special de consumul de substanțe care se elimină prin păr (ex.: alcool, droguri, metale grele). De asemenea, părul conține și elemente utile pentru identificarea persoanelor (ex.: ADN, informații privind originea ancestrală sau diferite boli rare ale firelor de păr).

Firul de păr prezintă ca structură două elemente principale: un folicul și un ax. Foliculul este partea inserată în piele, iar axul este partea pe care o vedem la exterior. Foliculul conține vase de sânge care aduc nutrienți și celule care prin diviziune vor forma axul (sau lungimea firului de păr).

Firele de păr de pe cap se regenerează la 6-7 ani, iar ciclul natural de regenerare are trei faze, controlate de diferiți stimuli hormonali, vasculari și nervoși: o fază de creștere și pigmentare (durează 2 până la 6 ani - cu un ritm de creștere de circa 1 cm pe lună), o fază de regresie (durează circa 6 săptămâni) și o fază de repaus (durează circa 6 luni), după care firul de păr cade și un fir de păr nou se pregătește să iasă în locul lui. Prin acest ciclu pierdem aproximativ 100 de fire de păr pe zi - dar avem în total 100.000, iar firele de păr se află în diferite stadii evolutive la diferite momente în timp, astfel că nu vom simți această pierdere zilnică de 0,1%. Însă, odată cu trecerea anilor, foliculul din care se regenerează firele de păr îmbătrânește și obosește, se ridică spre suprafața pielii, faza de creștere se scurtează, firul de păr crește mai puțin, mai subțire, mai puțin colorat, cade mai ușor, pierdem mai mult de 100 de fire pe zi și aspectul general va fi rărit.

La unele persoane însă această "îmbătrânire" are loc prematur, cu apariția cheliei sau calviției (în termeni medicali, pierderea părului se numește alopecie). În acest caz, faza de creștere se scurtează atât de mult, încât firul de păr "moare" înainte de a ieși la suprafața scalpului. La bărbați, calviția poate avea loc dinspre tâmple spre centru sau dinspre centru spre margini în manieră circulară, iar la femei pornește în manieră liniară dinspre centru spre părțile laterale ale capului. Atunci când este prematură, alopecia este cel mai adesea de natură genetică - ereditară, urmând un tipar specific de la tată la fiu (uneori se poate sări peste o generație - transmitere de la bunic la nepot). Această pierdere ereditară este strâns legată de fenomene hormonale, care controlează producția de sebum de la nivelul scalpului. Alte cauze pot fi medicamente, infecții sau boli sistemice (ex.: lupus). Pierderea părului cu tipar neregulat, pe alocuri, poate fi determinată de o combinație de factori precum stres, virusuri, alergii sau toxine, însă după 6 luni - un an de la dispariția cauzei, creșterea părului va reveni la normal.

Căderea părului este strâns legată și de alimentație: deficitul de fier, de vitamina D și de vitamina B contribuie la căderea părului, iar alimente precum nucile, semințele și roșiile furnizează nutrienți importanți pentru foliculii firelor de păr, contribuind la sănătatea părului. Acestea sunt motive în plus pentru a avea un stil de viață sănătos, cu o alimentație corectă.

Dr. Bianca Hanganu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat