- Stiri • Stiri • Stiri - |
Știri interne
"Să ne rugăm împreună!"
Oficiul pentru Comunicații Sociale al Episcopiei de Iași împreună cu postul de televiziune Iași TV Life au început miercuri, 1 aprilie, un nou proiect media, cu titlul "Să ne rugăm împreună!", constând în realizarea unei meditații video pentru fiecare zi, pe baza evangheliei care se citește la sfânta Liturghie. Totodată, este rostită și rugăciunea zilei de la sfânta Liturghie. Aceste meditații sunt transmise pe postul de televiziune Iași TV Life la ora 11.00 și sunt date în reluare în timpul zilei, fiind distribuite și pe pagina Facebook și pe site-ul Episcopiei de Iași. Meditațiile, realizate pe baza textului evanghelic de la Liturghia zilei, sunt pregătite de diferiți preoți. În cadrul aceleiași emisiuni "Să ne rugăm împreună!", postul de televiziune Iași TV Life transmite zilnic și meditații realizate de diferiți preoți ortodocși.
Spital mobil
În urma adresei nr. 11.185 din 2 aprilie venite din partea Consiliului Județean Iași, Episcopia Romano-Catolică de Iași salută și încurajează inițiativa consiliilor județene din regiunea Moldovei de a achiziționa un spital mobil, care să fie amplasat la periferia municipiului Iași. Acest spital mobil are ca scop realizarea unui filtru al tuturor pacienților din Moldova și testarea acestora prin triaj epidemiologic. De asemenea, realizarea acestui proiect ar putea contribui la scăderea presiunii pe sistemul sanitar din orașul Iași. În același timp, Episcopia Romano-Catolică de Iași îi invită pe toți cei care doresc și au posibilitatea să se alăture și să susțină financiar acest demers, spre binele cetățenilor din regiunea Moldovei.
La 30 de ani
Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași a împlinit sâmbătă, 4 aprilie, 30 de ani de existență. La Liturghia din aceeași seară celebrată în catedrala din Iași, PS Iosif Păuleț a transmis un cuvânt de încurajare și de mulțumire pentru membrii asociației. Caritas a creat programe diverse prin care să răspundă nevoilor: Programul Antidrog, Centrul de Resurse pentru Persoane cu Dizabilități, Centrul de Inserție Socio-Profesională pentru Tineri în Dificultate și programe care desfășoară activități și în prezent: Centrul de Plasament "Sfântul Iosif", Centrul de Resurse pentru Familii, Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri "Don Bosco", Programul Servicii de Îngrijire la Domiciliu, Programul de Intervenții în Situații de Urgență și Calamități Naturale.
Celebrări prin ecran
Din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, credincioșii nu au putut participa la sfânta Liturghie într-un lăcaș de cult, dar au putut urmări celebrările liturgice on-line din bisericile din Dieceza de Iași (lista, aici: www.ercis.ro/video) care oferă această posibilitate, în mod special pe cele din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași (http://ercis.ro/media), de unde se transmit celebrările într-o calitate înaltă, însoțite de montaj video în direct. Având în vedere că sunt mulți credincioși care nu pot urmări transmisiunile on-line ale celebrărilor din catedrala din Iași, începând de duminică, 5 aprilie, aceste celebrări au fost preluate și de posturile de televiziune TeleMoldovaPlus (telemoldovaplus.ro) și Roman TV (romantv.ro). Aceste televiziuni continuă să preia transmisiunea din catedrala din Iași în fiecare duminică și sărbătoare de poruncă, de la ora 11.30. Unele Liturghii au fost transmise și de televiziunile TVR Iași (iasi.tvr.ro), Iași TV Life (iasitvlife.ro), CNS TV (cnstv.ro), Intermedia TV (intermediatv.ro) și Bucovina TV (bucovinatv.ro).
Cor virtual
Prin generozitatea a peste 50 de persoane din mai multe parohii ale Diecezei de Iași care și-au oferit măiestria vocală, instrumentală sau tehnică, a fost compus în luna aprilie un cor virtual care a executat polifonic și cu diferite instrumente cântecul pascal "Sus inima, creștin popor!". Preasfințitul Iosif s-a alăturat acestei inițiative, introducând, printr-un cuvânt părintesc, acest clip. Un proiect similar a fost realizat și difuzat on-line la 17 aprilie de corul "Almarema" al Parohiei Suceava.
După 15 ani
Parohia Poiana Micului, unde din ziua de 21 mai 2011 există o biserică închinată Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea, a adresat credincioșilor din întreaga dieceză și nu numai invitația de a se ruga, fiecare acasă, Rozariul cu misterele de lumină, joi, 2 aprilie, de la ora 21.37, când s-au împlinit 15 ani de la trecerea în Casa Tatălui a papei Ioan Paul al II-lea, în anul 2005. Intenția a fost de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru acest mare papă și de a-i cere acestui sfânt mijlocirea pentru toți cei afectați de noul coronavirus.
Alături de oameni
Centrul Social "Maria Ward" din Rădăuți, înființat și gestionat de surorile din "Congregatio Jesu" din anul 2014, sprijină prevenirea abandonului școlar și familial în rândul copiilor proveniți din medii defavorizate. În contextul pandemiei COVID-19, foarte multe persoane au cerut ajutorul surorilor. Deși în urma unui "strigăt de ajutor" al surorilor, lansat pe rețelele de socializare, s-au strâns deja fonduri, produse și alimente de care au beneficiat peste 150 de familii din patru localități, este în continuare nevoie de implicarea tuturor, prin donații de bunuri sau fonduri. Donații în bunuri pot fi duse la sediul din centrul municipiului Rădăuți, de pe Strada Oltea Doamna, nr. 7, sau prin transfer bancar în conturile deschise la Banca Transilvania pentru Asociația I.S.E.A.: RO61BTRL06101205I84616XX (lei); RO36BTRL06104205I84616XX (euro) (swift: BTRL RO 22XX, CIF: 24234750). Persoana de contact este sr. Felicitas Butacu, tel. 0757398430.
Curs despre vocație
"Tânărul: vocație, discernământ și misiune" a fost tema cursului on-line pentru elevi promovat de Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași miercuri, 1 aprilie. Prelegerea a fost ținută de pr. Iulian Faraoanu, cadru didactic al facultății și specialist în științe biblice. S-a dorit accentuarea unor concepte utile din perspectiva alegerii unei cariere. Vocația se poate descoperi în sfera ascultării și este sintetizată în chemarea la libertatea adevărată, aceea a fiilor lui Dumnezeu. Discernământul este o lucrare a minții și a voinței și se realizează cel mai bine atunci când construim relații autentice. Misiunea tânărului este aceea de a fi sare a pământului și lumină a lumii.
Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna aprilie se numără: anumite propuneri inedite pentru o trăire cât mai profundă a Triduumului pascal; consilierea personală a unor familii cu probleme, la domiciliul acestora; publicarea pe internet a unor cateheze pentru familii și pentru pregătirea la căsătorie; continuarea asigurării asistenței psihologice și umane prin telefon și internet a tuturor persoanelor în vârstă, ca și a familiilor aflate în dificultate din cauza pandemiei de noul coronavirus.
Împreună ajutăm!
Alături de inițiativele coordonate de Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași sau de cele care se desfășoară în parohiile diecezei sub coordonarea directă a preoților, la nivelul Episcopiei de Iași sunt în derulare mai multe proiecte menite să vină în sprijinul spitalelor din regiunea Moldovei. Au fost deja comandate și livrate cinci ventilatoare mecanice, foarte necesare în această perioadă, care au fost donate Spitalului Județean de Urgență "Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava. Au fost cumpărate 8 tuneluri de decontaminare a persoanelor, care au fost donate la patru spitale din Iași. Episcopia de Iași a pus la dispoziția autorităților civile 25 de locuri de cazare, care pot fi folosite în caz de necesitate. Din donațiile celor care s-au alăturat campaniei "Împreună ajutăm!", alte cinci ventilatoare au fost duse în diferite spitale din Moldova. Cei care doresc să sprijine în continuare, pot depune donații în conturile: RO89RNCB0175033592360001 (lei) sau RO62RNCB0175033592360002 (euro, bic/swift: RNCBROBU), cu mențiunea: "împreună ajutăm".