- Stiri • Stiri • Stiri - |
Știri externe
Calea crucii cu papa
Cinci deținuți, o familie victimă a unei omucideri, fiica unui condamnat pe viață, o educatoare, un judecător de supraveghere, mama unui deținut, un catehet, un preot acuzat pe nedrept, un călugăr voluntar și un polițist au fost autorii meditațiilor citite în cursul rugăciunii "Via Crucis" care, în acest an marcat de pandemia cu noul coronavirus, a fost prezidată de papa Francisc pe esplanada bazilicii "Sfântul Petru". ERCIS Media a preluat transmisiunea video în direct, pr. Adrian Blăjuță a realizat traducerea simultană în limba română, folosind textul traducerii realizate de pr. Mihai Pătrașcu.
Consacrare
După ce au primit peste 300 de scrisori în timpul pandemiei de noul coronavirus, episcopii italieni vor încredința națiunea protecției Mariei în ziua de vineri, 1 mai, la un sanctuar din nordul Italiei. Într-un mesaj video din 20 aprilie, președintele Conferinței Episcopale Italiene a spus că a primit "peste 300 de scrisori, pline de iubire și devoțiune față de mângâierile Fecioarei Maria".
Amânări
Papa Francisc a decis să amâne cu un an Ziua Mondială a Tineretului și Întâlnirea Mondială a Familiilor. Ziua Mondială a Tineretului, programată pentru Lisabona, Portugalia, în august 2022, va avea loc în august 2023, potrivit unui comunicat din 20 aprilie semnat de Matteo Bruni, directorul biroului de presă al Sfântului Scaun. Întâlnirea Mondială a Familiilor, programată anterior la Roma în iunie 2021, va avea loc în iunie 2022. Ambele evenimente includ de obicei prezența papei și adună cel puțin zeci de mii de persoane. A fost amânată și călătoria apostolică în Malta, care urma să aibă loc la 31 mai. De asemenea, cel de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional, anunțat inițial pentru luna septembrie la Budapesta, a fost reprogramat pentru septembrie 2021.
Colecta pentru Țara Sfântă
Va fi mutată în ziua de duminică, 13 septembrie, colecta pentru Țara Sfântă din Postul Mare din acest an, din cauza suspendării Liturghiilor publice în multe locuri din lume în contextul pandemiei de noul coronavirus, se arată într-o declarație a Vaticanului de joi, 2 aprilie. Colecta se face de obicei în biserici în timpul ceremoniilor din Vinerea Mare, latine. Sfântul Scaun organizează această colectă anuală pentru Țara Sfântă începând din anul 1974, când sfântul papă Paul al VI-lea a stabilit Vinerea Mare ca ziua obișnuită pentru aceasta, în întreaga lume. Colecta este destinată întreținerii și susținerii locurilor sfinte, precum și ajutorării creștinilor din Țara Sfântă.
Pentru cei decedați
În fiecare vineri, începând din 3 aprilie ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, prezidează în catedrala "Sfântul Iosif" din București o sfântă Liturghie cu requiem pentru persoanele decedate din cauza COVID-19. Celebrarea a fost transmisă în direct pe www.catedralaonline.ro și canalul de YouTube "Angelus ARCB". "Noi, creștinii, când ne amintim de cei care au suferit de pe urma acestei pandemii, nu ne gândim la cifre, ci la persoane concrete, iar rugăciunea noastră devine mai personală", a spus ÎPS Aurel Percă.
"Ora catolică"
SIGNIS România (asociația catolică pentru comunicare audio-vizuală din România - www.signis.ro) propune o emisiune zilnică în direct, "pentru a ne ține conectați cu Biserica, cu lumea spiritualității și a culturii, cu vestea cea bună și cu veștile bune". Astfel a fost anunțat noul proiect media "Ora catolică", demarat sâmbătă, 28 martie, cu Claudia Stan (jurnalist catolic), pr. Francisc Doboș și invitatul special, ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București. Inițial, "Ora catolică" își propunea să ofere în on-line o oră de emisie, dar din 20 aprilie s-a mărit numărul orelor de emisie. Cei interesați găsesc arhiva pe pagina Facebook SIGNIS România, unde se transmit momentele live care apar și pe site-ul catedralaonline.ro.
Maria Tv
Primul post de televiziune catolic din România, Maria Tv, este transmis începând de sâmbătă, 11 aprilie, în rețeaua națională de televiziune prin cablu Digi (RCS-RDS). Prima transmisiune în direct au fost celebrările din Noaptea de Înviere, de la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Postul Maria Tv poate fi receptat deocamdată doar de abonații prin cablu ai Digi, pe canalul 142 (nu și de către cei prin satelit). Pentru recepționarea acestui canal 142, în funcție de fiecare televizor, ar putea fi necesară scanarea automată a tuturor canalelor din oferta Digi. Fiind coordonat de pr. Doru Popovici, directorul de programe Radio Maria România, ajutat de pr. Francisc Ungureanu, Maria TV poate fi vizionat prin internet pe site-ul radiomaria.ro.
Purtător de cuvânt
ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de București, l-a numit la 23 aprilie, în oficiul de purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București pe pr. dr. Tarciziu-Hristofor Șerban, actualmente lector la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității București. Totodată, încetează oficiul de purtător de cuvânt al ARCB desfășurat până la această dată de către pr. Francisc Doboș, care a primit o misiune pastorală în cadrul arhidiecezei. Pr. Tarciziu-Hristofor Șerban s-a născut la 1 ianuarie 1962 la Bacău. A fost hirotonit preot la 25 iunie 1989.