Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Figuri ilustre -

Părintele Nicolae Szczurek

Alături de Mons. Marcu Glaser, pentru credincioșii catolici din Basarabia o figură de referință o reprezintă și părintele Nicolae Szczurek. Acest "sfânt preot polonez" s-a născut la Odessa, la 6 decembrie 1873, din părinții Ioan și Eleonora, născută Maliburska.

Familia era destul de săracă, dar foarte credincioasă. Părinții erau bolnavi de tuberculoză, iar Nicolae a fost nevoit încă de mic să se îngrijească de ei. De la vârsta de 8 ani, câștigându-și existența ca distribuitor de ziare, a întreținut întreaga familie, adică părinții, el și sora mai mică, Lucia. La vârsta de 9 ani a rămas orfan de tată. Dorind să devină preot, s-a adresat pentru ajutor unui vecin bogat, căruia i-a promis că, dacă ajunge preot, la toate sfintele Liturghii se va ruga pentru el.

Studiile primare le-a urmat în școala parohială din orașul natal, iar pe cele liceale și teologice, la seminarul din Saratov. A fost hirotonit preot la 25 aprilie 1904 de episcopul de Tiraspol, Eduard von de Ropp. După hirotonire a activat mai întâi în orașul Zaporijjea, iar în anul 1905 a fost transferat la Tighina, de unde, în anul 1907, la decizia episcopului Iosif Kessler, a fost dus la Stavropol, unde a activat până în anul 1910, în anul următor fiind trimis la Ekaterinoslav. Între anii 1912 și 1914 a fost paroh la Stavropol, de unde a fost transferat iarăși în Basarabia, la Tighina.

Din anul 1914 până la sfârșitul vieții sale, pr. Nicolae Szczurek i-a păstorit pe catolicii din Basarabia și, după anul 1944, RSS Moldovenească. În anul 1916 a fost numit paroh de Orhei, dar cel mai probabil era doar administrator al parohiei. La cererea credincioșilor din Tighina, în anul 1922 a fost transferat ca paroh în acest oraș, rămânând, totodată, să administreze și Parohia Orhei, iar între anii 1926 și 1933 a îndeplinit și oficiul de paroh de Emmental. În anul 1939, după numirea Mons. Marcu Glaser ca rector al Seminarului din Iași, pr. Nicolae Szczurek a fost numit paroh de Chișinău.

La 16 noiembrie 1921, scriindu-i episcopului Alexandru Cisar, îl informa că era membru al Congregației "Sfântul Petru Claver", cerând să-i fie aprobate privilegiile și facultățile acordate, ca atare, de Sfântul Scaun.

Iată cum îl caracteriza pe pr. Nicolae Szczurek episcopul Mihai Robu în raportul trimis Sfântului Scaun în anul 1928: "... deosebit în pietate, în nimic reproșabil, foarte zelos pentru suflete, renunțând la toate pentru Dumnezeu și aproapele". Într-adevăr, oriunde ar fi activat, una dintre principalele sale griji a fost ajutorarea săracilor, scop pentru care a și transformat casa parohială din Tighina într-un orfelinat, aducând-o și pe sora sa, Lucia, ca să-l ajute să se îngrijească de copii. Un orfelinat a dorit să deschidă și la Chișinău, primind pentru acest azil de orfani și aprobarea Primăriei Chișinău.

După ocuparea Basarabiei de către sovietici în anul 1944, Szczurek a rămas singurul preot catolic ce a trebuit să se îngrijească de credincioșii din RSS Moldovenească. Noile autorități comuniste i-au permis să se ocupe doar de parohiile din Chișinău și Soroca, interdicție de care nu a ținut cont, pentru că a continuat să cutreiere întreaga regiune, vizitând toate comunitățile catolice. Un alt deziderat căruia i-a dedicat mult efort și timp a fost înregistrarea parohiilor catolice din RSS Moldovenească și trecerea acestora sub jurisdicția unui episcop din URSS, întrucât legăturile cu Dieceza de Iași fuseseră rupte.

Pr. Nicolae Szczurek a murit la 6 iunie 1948, la vârsta de 75 de ani. Liturghia de înmormântare a fost celebrată de pr. Francisc Krajewski, paroh la Cernăuți. Răposatul păstor a fost înmormântat inițial în curtea bisericii catolice din Chișinău, de unde, la începutul anilor '60, osemintele i-au fost transferate în cimitirul armenesc din Chișinău.

Pr. Petru Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat