Părintele Nicolae Szczurek
Alături de Mons. Marcu Glaser, pentru credincioșii catolici din Basarabia o figură de referință o reprezintă și părintele Nicolae Szczurek. Acest "sfânt preot polonez" s-a născut la Odessa, la 6 decembrie 1873, din părinții Ioan și Eleonora, născută Maliburska.
Familia era destul de săracă, dar foarte credincioasă. Părinții erau bolnavi de tuberculoză, iar Nicolae a fost nevoit încă de mic să se îngrijească de ei. De la vârsta de 8 ani, câștigându-și existența ca distribuitor de ziare, a întreținut întreaga familie, adică părinții, el și sora mai mică, Lucia. La vârsta de 9 ani a rămas orfan de tată. Dorind să devină preot, s-a adresat pentru ajutor unui vecin bogat, căruia i-a promis că, dacă ajunge preot, la toate sfintele Liturghii se va ruga pentru el.
Studiile primare le-a urmat în școala parohială din orașul natal, iar pe cele liceale și teologice, la seminarul din Saratov. A fost hirotonit preot la 25 aprilie 1904 de episcopul de Tiraspol, Eduard von de Ropp. După hirotonire a activat mai întâi în orașul Zaporijjea, iar în anul 1905 a fost transferat la Tighina, de unde, în anul 1907, la decizia episcopului Iosif Kessler, a fost dus la Stavropol, unde a activat până în anul 1910, în anul următor fiind trimis la Ekaterinoslav. Între anii 1912 și 1914 a fost paroh la Stavropol, de unde a fost transferat iarăși în Basarabia, la Tighina.
Din anul 1914 până la sfârșitul vieții sale, pr. Nicolae Szczurek i-a păstorit pe catolicii din Basarabia și, după anul 1944, RSS Moldovenească. În anul 1916 a fost numit paroh de Orhei, dar cel mai probabil era doar administrator al parohiei. La cererea credincioșilor din Tighina, în anul 1922 a fost transferat ca paroh în acest oraș, rămânând, totodată, să administreze și Parohia Orhei, iar între anii 1926 și 1933 a îndeplinit și oficiul de paroh de Emmental. În anul 1939, după numirea Mons. Marcu Glaser ca rector al Seminarului din Iași, pr. Nicolae Szczurek a fost numit paroh de Chișinău.
La 16 noiembrie 1921, scriindu-i episcopului Alexandru Cisar, îl informa că era membru al Congregației "Sfântul Petru Claver", cerând să-i fie aprobate privilegiile și facultățile acordate, ca atare, de Sfântul Scaun.
Iată cum îl caracteriza pe pr. Nicolae Szczurek episcopul Mihai Robu în raportul trimis Sfântului Scaun în anul 1928: "... deosebit în pietate, în nimic reproșabil, foarte zelos pentru suflete, renunțând la toate pentru Dumnezeu și aproapele". Într-adevăr, oriunde ar fi activat, una dintre principalele sale griji a fost ajutorarea săracilor, scop pentru care a și transformat casa parohială din Tighina într-un orfelinat, aducând-o și pe sora sa, Lucia, ca să-l ajute să se îngrijească de copii. Un orfelinat a dorit să deschidă și la Chișinău, primind pentru acest azil de orfani și aprobarea Primăriei Chișinău.
După ocuparea Basarabiei de către sovietici în anul 1944, Szczurek a rămas singurul preot catolic ce a trebuit să se îngrijească de credincioșii din RSS Moldovenească. Noile autorități comuniste i-au permis să se ocupe doar de parohiile din Chișinău și Soroca, interdicție de care nu a ținut cont, pentru că a continuat să cutreiere întreaga regiune, vizitând toate comunitățile catolice. Un alt deziderat căruia i-a dedicat mult efort și timp a fost înregistrarea parohiilor catolice din RSS Moldovenească și trecerea acestora sub jurisdicția unui episcop din URSS, întrucât legăturile cu Dieceza de Iași fuseseră rupte.
Pr. Nicolae Szczurek a murit la 6 iunie 1948, la vârsta de 75 de ani. Liturghia de înmormântare a fost celebrată de pr. Francisc Krajewski, paroh la Cernăuți. Răposatul păstor a fost înmormântat inițial în curtea bisericii catolice din Chișinău, de unde, la începutul anilor '60, osemintele i-au fost transferate în cimitirul armenesc din Chișinău.
Pr. Petru Ciobanu