De mână cu Dumnezeu (V)
Ești doar un om!
Nu te mai lua la trântă cu diavolul, ci ține-te de mână cu Dumnezeu!
Suferința care ne inundă simțurile risipește calmul caracteristic lunii florilor, "primăverii" creștinilor, Timpului Pascal. În aceste vremuri de grea încercare, cei care credem în Cristos înviat trebuie să fim "o singură inimă și un singur suflet": să punem totul în comun ca să dăm mărturie cu multă putere despre învierea Domnului (Fap 4,32-33).
Zilele întunecate de suferință ne alungă calmul, ba chiar și bunăvoința. Uneori se risipește și speranța, iar lipsiți de ea devenim șovăielnici în credință și iubire. Ne temem de răul care vine. Ne pierdem calmul și devenim mânioși. Începem să ne luăm la trântă cu răul, în loc să ne ținem și mai strâns de Dumnezeu. Risipim energie căutând vinovați pentru ceea ce (ni) se întâmplă. Epuizăm resurse lăsându-ne cuprinși de nerăbdare și ură. Considerăm viața o proprietate manipulabilă, iar pe celălalt, un instrument. Devenim mânioși când nu-l mai putem controla, când descoperim că celălalt este diferit, mai bun sau mai sănătos decât noi. Mânioși, am vrea să decidem noi moartea și viața, cine să fie cuprins de boală și cine nu.
Aceasta, în loc să facem liniște și să invocăm prezența Domnului. El poate spune și astăzi "mării virusate": "Potolește-te!" Peste inima noastră s-ar așeza calmul (Mc 4,39).
Este adevărat: suntem prea mici ca să luptăm singuri cu răul. Însă, deși mici, avem Duhul înfierii care ne ajută să-i spunem lui Dumnezeu "Tată" (Rom 8,15). Am primit harul credinței: suntem copii iubiți de Tatăl și ne putem ține de mână cu Domnul care a învins moartea, răul și boala, cu Domnul care dă speranță și viitor. El poate să liniștească pământul zdruncinat de virus, de neliniște, de ură (Mt 4,23; Ier 29,11).
Când suntem încercați de dubii în privința eficacității luării de mână cu Domnul, să recitim cu smerenie minunea orbului vindecat: "I-au adus un orb și l-au rugat să-l atingă. Isus, luându-l de mână, l-a condus în afara satului" și l-a vindecat. Iar orbul vedea toate lucrurile clar. Când Dumnezeu te ia de mână, ești salvat: începi să "vezi clar" lumea și omul pe care îl desconsiderai, omul de lângă tine, care părea un "copac care umblă", un obiect (Mc 8,22-25).
Să folosim acest timp pentru a cultiva calmul, risipind astfel din noi orice ură, orice mânie, și devenind fiii Dumnezeului încet la mânie și plin de iubire (Ex 34,6).
Pr. Laurențiu Dăncuță