Vă vor da dreptate!
Zilele trecute, o prietenă, mamă tânără, cu trei copii, se plângea că fiul cel mai mare nu vrea să o asculte. "Nu mai știu ce să-i fac! - spunea ea. L-am luat și cu binișorul, l-am luat și mai tare, nu mai știu cum să procedez cu el. O să-l las să facă așa cum crede el, dar dacă dă de greu, nici nu vreau să aud că are nevoie de mine!"
M-am gândit mult la aceste cuvinte și mai ales la disperarea care se afla în spatele lor. Pentru o mamă cu trei copii, dintre care e suficient ca unul să nu te asculte, nu e atât de ușor. Soțul acestei femei, tatăl copiilor, din câte știu pleacă dimineața și se întoarce seara; ca atare, prea mult în educația lor nu se poate implica. Sigur, o face, dar în felul său. Cineva trebuie să asigure și bunurile materiale într-o casă! Ea însă e mereu cu ei și trebuie să le facă față, mai ales că toți trei sunt băieți.
Ascultând această mamă, mi-am amintit de vremurile în care eu însămi m-am lovit de această problemă. Diferența dintre ea și mine e că eu am avut de crescut cinci copii - doi băieți și trei fete. Așa că, povestindu-mi, mi-a răscolit în suflet atâtea și atâtea scene pe care le-am trăit în relația mea cu ei. De câte ori mi-am spus eu însămi: "Faceți ce vreți! M-am săturat! Nu mai pot! Nu mai rezist! Cine m-a pus!?"
Cu toate acestea, copiii rămân împlinirea a doi soți. Ei sunt acel ceva care îi motivează să meargă înainte. Și, oricât de dificil ar fi să-i crești, merită!
Ceea ce mă impresionează acum ca mamă în vârstă, legat de cei cinci copii ai mei, e că niciunul nu mi-a reproșat vreodată momentele de tensiune pe care le-a trăit și corijările pe care le-a primit la timpul cuvenit. Din contra, ori de câte ori ne întâlnim, primul lucru pe care mi-l spun este: "Dacă nu erai tu, mamă, cine știe ce ajungeam astăzi! Tata trebuia să aducă pâine în casă, era mai tot timpul plecat și când se întorcea era obosit, nu mai avea timp de noi. Tu, în schimb, ai fost mereu cu noi și, chiar dacă te-am mai supărat, ne-ai iertat, ne-ai învățat că nu e bine ce făceam și am mers mai departe. Astăzi îți suntem recunoscători!"
I-am spus acelei mame să nu se descurajeze. Toți am fost copii și toți am avut momentele noastre de hazard. Am crezut că tot ceea ce făceam era cel mai bine. Dar de câte ori i-am făcut pe părinți să sufere prin neascultarea noastră! Probabil că niciunei plante nu-i place să fie legată de mică de un arac, dar, dacă este legată, probabil în ciuda suferinței ei, pe care noi, ca oameni, nu o vom înțelege niciodată, cât rod ajunge să dea!
De multe ori părinții au tendința de a se descuraja în educația copiilor lor, mai ales în acele momente în care, omenește vorbind, nu mai ai soluții, dar ceea ce trebuie să știe orice părinte e că educația nu este pentru "acum", ci pentru "mâine", pentru acele momente în care tu, ca părinte, nu mai ești alături de el ca în copilăria sa.
Și, da, nu trebuie să vă descurajați, dragi părinți, dragă mamă care mi-ai împărtășit experiența ta. Continuați, în ciuda opoziției copiilor dv., continuați să le spuneți ce este bine și ce este rău, ce au voie și ce nu au voie să facă, de ce să facă un lucru și de ce nu au voie să facă un altul. Poate că, pe moment, nu vă vor asculta sau cel puțin așa vă vor da impresia, dar fiți convinși că într-o zi, când nu veți mai fi alături de ei, vă vor da dreptate! (Ecaterina)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba