- Mergeti si traiti în pace! - |
Tipul creștinului moralist
Oare de câte ori nu ne-am aflat și noi în rolul celui căruia îi place să-i critice pe alții, să-i judece și să-i apostrofeze, să-i "pună la punct" pentru derapajele lor de la ceea ce majoritatea consideră a fi normal sau în concordanță cu regula, cu legea locului, cu adevărul și dreptatea împărtășită de membrii comunității!
În vremurile lui Isus erau frecvente conflictele cu moraliștii vremii, dar oare azi nu sunt la fel de numeroși cei care se uită mai mult la alții decât la propria persoană? Stă în firea omului să se uite la celălalt, să compare, să evalueze, să judece și apoi să tragă concluzii cu privire la cum și ce face aproapele. Moralistul se crede etalon, el judecă apropiații și împrejurările în raport cu credințele, standardele și filtrele lui cognitive influențate de experiențele de viață, de valorile morale și de etosul comunității în care a crescut, s-a format și a devenit, în timp, responsabil în raport cu judecățile sale.
Spre exemplu, atunci când mergi în altă comunitate și participi la Liturghie sau la alte evenimente religioase, se întâmplă să ieși în evidență cu ceva: răspunzi nepotrivit la ceremonialul liturgic, ajungi prea târziu și nu știi unde și cum să te poziționezi în raport cu ceilalți de-ai locului, nu vorbești limba localnicilor la "dăruiți-vă pacea", nu respecți ritualul locului în diverse momente liturgice (pentru că nu-l cunoști!), nu contribui "vizibil" la colecta Liturghiei de duminică, pari dezorientat atunci când toți consideră că trebuie să fii solemn etc.
Evident că nu totdeauna aceste aspecte particulare sunt definitorii în trăirea noastră creștină, dar ele ne influențează percepția și raportarea la celălalt. Unii fac din asta un subiect de discuție și analiză, care le alimentează "instinctul vital" (adică suferă dacă nu se exteriorizează), în sensul în care, dacă nu le spun și altora ceea ce au văzut sau au experimentat la Liturghie cu diverse persoane, nu se simt bine, nu se simt satisfăcute în "corectitudinea" și "moralitatea" lor (altfel spus, de ce unii au făcut altfel decât mine sau au reacționat cu totul altfel decât mă așteptam? - ceea ce naște discuții, analize, interpretări de tipul "a fost bine", "a fost rău", "de unde vine?", "de ce nu știe?" etc.).
În limbajul popular comun există expresia "radio șanț", cunoscută de foarte mulți ca fiind sursa inepuizabilă de subiecte de cancan și de terapii neconvenționale pentru cei care nu pot dormi noaptea de grija altora. Și, uite așa, iar îmi amintesc de copilăria mea (de altfel, una foarte fericită și plină de învățăminte) în care, mai ales vara, duminică de duminică, aproape pe fiecare străduță se adunau grupuri și dezbăteau intens problemele satului. Cele mai multe subiecte erau din zona "ce-a mai fost, ce s-a mai anunțat sau ce s-a mai văzut" la slujba mare din duminica respectivă (N.B. "slujba mare" era denumirea locală pentru sfânta Liturghie solemnă de duminică, specifică fiecărei comunități cu majoritate catolică).
În loc de concluzie, aș vrea să spun că, uneori, avem tendința de a ne considera etalonul în raport cu care îi judecăm sau îi criticăm pe ceilalți, inclusiv la momente liturgice sau care au legătură strânsă cu viața Bisericii. Totuși, stând strâmb și judecând drept, oare suntem cei mai îndreptățiți să ne judecăm aproapele, indiferent de situație sau de contextul în care ne aflăm? Ce-ar fi să începem să ne judecăm pe noi înainte de toate!? Nu de alta, dar altfel cum am putea... merge și trăi în pace?!
Alois Gherguț