Sărbătoarea Paștelui la catedrala din Iași
Cât de sugestivă și actuală ni s-a părut tuturor anul acesta indicația pe care evanghelistul Ioan o face de două ori cu privire la apariția lui Isus în fața ucenicilor, și anume că ușile încăperii în care se aflau erau încuiate (cf. In 20,19.26)!
Ușile catedralei catolice din Iași au fost realmente încuiate în Noaptea de Înviere și în Duminica Paștelui, împiedicând pe oricine să ia parte în mod fizic la celebrările liturgice care s-au oficiat în interiorul ei. Sfintele Liturghii au fost urmărite însă de zeci de mii de credincioși, care, acasă fiind cu trupul, au format un liant spiritual, simțindu-se conectați cu episcopul și preoții celebranți și cu atâția alți creștini doritori de lumina Celui Înviat.
Predicile rostite de către PS Iosif Păuleț au avut darul de a-i interpela pe cei care, cu reverență și pietate, l-au ascultat, prin tonul direct al cuvintelor, cordialitatea gândurilor transmise, precum și prin speranța și încrederea în Dumnezeu, subliniate în repetate rânduri, ca terapie sau antidot la îngrijorarea și frica generate de pandemie.
Multe detalii păstrează ineditul lor, destinat să rămână în memoria de neșters a celebrărilor pascale din cadrul Episcopiei. Amintesc aici de lumânările aprinse, care au fost așezate pe bănci și la balcoanele catedralei, pentru a-i reprezenta pe toți credincioșii care trebuiau să fie de față și nu au putut. Cineva își mărturisea emoția până la lacrimi în fața acestui "scenariu" liturgic, în care se contopeau tristețea interdicției participării și bucuria că, în credință, lumina pascală arde în orice împrejurare.
Apoi, animarea cântărilor de către corul format ad hoc de grupul preoților și surorilor care slujesc în cadrul Episcopiei și al Parohiei catedralei. Persista în fiecare conștiința că celebrările sacre din Săptămâna Sfântă și din zilele Paștelui trebuie să fie difuzate cu nota maximă de solemnitate pe care o merită Dumnezeu și pe care o așteaptă cei care, la distanță fiind, doresc comuniune aleasă întru aceeași credință. Adaug și procesiunea cu lumânarea pascală în interiorul catedralei, însoțită de cântarea "Cristos a înviat", căreia i s-au asociat de acasă, cu siguranță, atâtea alte voci pentru a amplifica entuziasmul bucuriei pascale.
Acestea au fost posibile prin calitatea tehnică înaltă a transmisiei momentelor liturgice și de rugăciune, intermediată de camerele video montate în catedrală și de folosirea lor profesionistă.
Papei emerit Benedict al XVI-lea îi aparține gândul că cine crede nu este niciodată singur. Este adevărat și nu mai puțin valabil și în aceste zile că adunarea vizibilă a credincioșilor este ambientul propriu-zis al profesării credinței. Izolarea poate pricinui sucombarea, stingerea ei. Însă este la fel de adevărat că expresiile credinței sunt multiple și inepuizabile, mai ales în ambientul domestic - locul genezei și dezvoltării ei. Am stat cu ușile închise și cu inimile lărgite, oferindu-ne generos salutul fundamentat pe credință: "Cristos a înviat!", nutrind speranța că Paștele acestui an nu se va mai repeta așa niciodată.
Pr. Cristian Diac