Răspundem cititorilor
• A. (e-mail). "Sunt elev în clasa a X-a și sunt de confesiune ortodoxă. În clasa mea am mulți colegi de religie romano-catolică. De multe ori am asistat împreună cu ei la orele de religie catolică; atunci când eram în clasele primare am participat la campusurile de vară care se făceau la mine în localitate, mai târziu am participat, ce-i drept din curiozitate, și la celebrările care aveau loc în biserică: Liturghie, cateheze, întâlniri cu tinerii etc. Toate acestea au dat sens vieții mele și m-au motivat să devin catolic. Întrebările mele sunt mai multe: Care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurg pentru a deveni catolic? Părinții trebuie să-și dea acordul în decizia mea pentru că am doar 16 ani? Trebuie să fiu botezat din nou? Am un prieten pe care l-am întrebat despre toate acestea și nu mi-a răspuns cu exactitate; e normal, pentru că nu are cum să știe toate aceste amănunte. Doar atât mi-a zis: că, dacă am primit o dată Botezul, nu trebuie să mai fiu botezat încă o dată, deoarece este valabil, chiar dacă l-am primit într-o altă Biserică".
Pentru a trece în Biserica Catolică e nevoie să luați legătura cu părintele paroh din comunitatea unde aveți domiciliul. Cererea și dorința dv. trebuie să fie absolut libere, pentru a fi evitată orice formă de prozelitism. Părintele vă va oferi posibilitatea de a participa la câteva cateheze cu privire la învățătura Bisericii Catolice și vă va ajuta să aveți și o pregătire spirituală cât mai bună. Pentru ca să nu fie disensiuni între dv. și părinți este indicat ca ei să fie anunțați și să le spuneți ceea ce simțiți. Sacramentul Botezului este valabil, așa cum v-a spus colegul dv. După aceste momente, cu ajutorul părintelui paroh, urmează să faceți o cerere scrisă către episcop, în care vă exprimați dorința de a face trecerea în Biserica Catolică și motivele care stau la baza acestei alegeri. Dacă episcopul vă acordă permisiunea trecerii în Biserica Catolică, va trebui să faceți mărturisirea de credință în fața preotului catolic și a doi martori, devenind astfel catolic.
• Diana (e-mail). "Pentru că sunt acasă de câteva săptămâni și nu știu cât va mai dura această vacanță forțată, m-am gândit să vă scriu pentru a vă întreba ce am putea face pentru ca preoții să fie «un pic altfel». Mă refer aici că ar trebui să fie mai deschiși, mai activi, să fie în asentimentul nostru etc. Timp de ani buni a fost la noi în parohie un preot relativ tânăr care era trup și suflet pentru noi (de la copii până la cel mai în vârstă): ne rugam împreună sfântul Rozariu, pregăteam cântecele pentru sfânta Liturghie, aveam cateheze antrenante cu tematici diverse, vizitam bolnavii și bătrânii - într-un cuvânt, era acolo ori de câte ori apelai la Sfinția Sa. Acum - și nu vreau să jignesc pe nimeni cu părerea mea - avem un preot foarte serios care pare plictisit de viață și... de noi. Hai, să nu fiu doar pesimistă: are darul de a predica și... cam atât. Nu vă spun ce război a ieșit odată, când i-am spus că părintele dinainte era mai dinamic și mai flexibil!"
Ne bucurăm că ați avut curajul să ne scrieți. Totodată, apreciem și faptul că ați scos în evidență un dar foarte important pe care îl are părintele comunității dv. Poate aveți și dreptate în cele relatate mai sus, dar să știți că nu toți oamenii sunt la fel. Unii sunt mai timizi, așteaptă ca mai întâi să cunoască lumea și apoi să se manifeste. Un om prudent nu este și "plictisit de viață sau de ceilalți". Poate că părintele este mai degrabă "comparat" de dv. decât "identificat". Vă înțelegem tristețea despărțirii de preotul precedent, dar bucurați-vă pentru că și alte comunități pot fi îmbogățite spiritual așa cum ați avut dv. parte. Nu încetați să practicați ceea ce v-a învățat părintele, pentru că toate acestea au valoare numai atunci când sunt puse în practică.
• Maria (e-mail). "Auzeam foarte des, atunci când eram adolescentă, cum cei mai în vârstă spuneau: «Nu mai sunt copiii de altădată!», iar acest slogan s-a tot perpetuat până în zilele noastre. Acum, că sunt bunică, le dau dreptate celor care spuneau acest lucru. Este adevărat că nu mai sunt copiii de altădată, pentru că din generație în generație am tot diminuat responsabilitățile pe care trebuie să le aibă un copil. Ei cred că au numai drepturi, pentru că așa au fost lăsați să creadă. Dacă fiecare părinte, mama și tata, și-ar lua în serios misiunea și responsabilitatea pe care o au în a-și educa odraslele, nu s-ar ajunge să tot repetăm că e foarte greu cu generația de acum!"
Vă mulțumim pentru cele împărtășite! Într-adevăr, este o mare responsabilitate aceea de a educa pe cei mici. Părinții trebuie să fie modele și să-și educe proprii copii. Un copil crescut numai de bunici se va simți străin față de proprii părinți. Afectivitatea, educația și autoritatea asupra unui copil e important să vină în primul rând din partea părinților. Copilul care vede cum părinții își spun "te rog", "mulțumesc", "iartă-mă" sigur va fi un copil bun și un model pentru cei din jurul său.