Curier juridic
• Veronica G. (Tămășeni). "Părinții mei, în anul 1974, au cumpărat o casă cu terenul din jurul casei și au locuit în ea timp de 40 de ani. În anul 1984, ambii părinți mi-au vândut casa și terenul din jurul casei cu contract de vânzare-cumpărare. Actele încheiate au vreun termen de prescripție după atâția ani?"
În cazul în care părinții dv. v-au vândut casa și terenul aferent locuinței prin contract de vânzare-cumpărare în formă autentică, adică încheiat la notariat, nu trebuie să mai faceți alte demersuri juridice, întrucât dreptul dv. de proprietate nu se prescrie. În cazul în care însă vânzarea s-a făcut cu act sub semnătură privată (act scris de mână intitulat "zdelcă", contract de donație, contract de vânzare-cumpărare etc.) încheiat între dv. și părinții dv., atunci trebuie să vă adresați instanței de judecată pentru a constata aceasta că ați dobândit prin uzucapiune un drept de proprietate asupra imobilului casă de locuit și asupra terenului aferent locuinței. De asemenea, trebuie să verificați în contractul de vânzare-cumpărare dacă este trecută întreaga suprafață de teren pe care o stăpâniți, deoarece atât în anul 1974, cât și în anul 1984 terenurile erau scoase din circuitul civil și nu se puteau întocmi contracte de vânzare-cumpărare decât pentru suprafața de 250 mp teren aferentă locuinței. În cazul în care nu este trecută în contract întreaga suprafață de teren, fie solicitați pe cale judecătorească constatarea unui drept de proprietate prin uzucapiune pentru diferența de suprafață de teren, fie formulați o cerere la Primărie în baza legii nr. 231/2018 pentru eliberarea titlului de proprietate pentru suprafața pe care o dețineți fără acte.
• Mihai P. (Bacău). "Am moștenit o casă de la părinți, iar accesul la imobil era pe malul unui pârâu. Drumul a fost inundat și o parte a fost rupt, devenind impracticabil. Pentru a avea cale de acces la imobil, am cumpărat de la o persoană o suprafață de teren, dar, întrucât acesta nu avea titlu de proprietate, am încheiat un proces verbal pe care l-am depus și la Primărie. În baza procesului verbal, am fost înscris în registrul agricol al Primăriei Buhoci și am plătit impozite începând cu anul 2015. Ce drepturi am eu ținând cont că plătesc impozite și taxe și cu cine trebuie să mă judec pentru a deveni proprietar?"
În primul rând, ar trebui să vă interesați cine este proprietarul actual al terenului: persoana cu care ați încheiat procesul verbal în baza căruia stăpâniți terenul sau Primăria Buhoci. În cazul în care persoana cu care ați încheiat procesul verbal a obținut între timp titlu de proprietate pe teren, ați putea să mergeți la notariat pentru a încheia actul în formă autentică, iar în cazul în care nu dorește, ar trebui să solicitați în contradictoriu cu acesta ca instanța să pronunțe o hotărâre care să țină loc de contract de vânzare-cumpărare. Precizăm că acțiunea trebuie promovată împotriva aceluia care este proprietarul suprafeței de teren. În cazul în care terenul se află în proprietatea Primăriei Buhoci, iar terenul este aferent locuinței dv., puteți solicita în baza legii 231/2018 eliberarea titlului de proprietate pentru terenul pe care-l stăpâniți. Menționăm că acest titlu vă poate fi eliberat doar în situația în care terenul se află la dispoziția Primăriei și nu a fost emis un titlu de proprietate foștilor proprietari.
• M.M. (Rădăuți). "Sunt căsătorită din anul 1973 și dețin împreună cu soțul meu două imobile: unul în Rădăuți, donat de tatăl meu prin contract de donație încheiat doar pe numele meu, și unul la țară, în care suntem trecuți pe contract ambii proprietari. Soțul meu are certificat de handicap și aș dori să știu dacă poate fi scutit de impozitul datorat pentru imobilul din Rădăuți în care locuiește cu mine din anul 1973".
Impozitul pe clădire este datorat de proprietari. Pentru imobilul din Rădăuți, din ceea ce ne-ați spus dv., conform actelor de proprietate, sunteți singura proprietară, întrucât este bun propriu, dobândit în baza unui contract de donație. Dacă bunul ar fi fost donat și pentru soțul dv., atunci ar fi fost și el proprietar, ori din situația descrisă de dv. reiese că sunteți singura proprietară și nu puteți fi scutită de impozit în baza certificatului de handicap al soțului dv. În ceea ce privește imobilul de la țară, impozitul este datorat în cote egale atât de dv., cât și de soțul dv. În cazul în care aveți domiciliul stabil în Rădăuți, imobilul de la țară este considerat reședință, motiv pentru care nu beneficiați de scutire de impozit.
Av. Mihaela Ciobanu