Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Figuri ilustre -

Doi apostoli ai Editurii "Presa Bună"

Cuvântul veșnic, "întrupat pentru noi, oamenii, și pentru a noastră mântuire", Isus Cristos, înainte de a se înălța la cer, îi trimite pe apostoli în lumea întreagă să predice evanghelia și să boteze. Trimiterea a devenit o misiune continuă, peste secole. Încă din perioada apostolilor s-a considerat necesar ca mesajul evanghelic să fie transmis și în scris, așa cum s-a făcut și în Vechiul Testament.

Apariția tiparului în Europa, pe la mijlocul secolului al XV-lea, a înlesnit răspândirea textelor sacre (Biblia), traduse în mai toate limbile pământului, cu mijloace perfecționate și în număr din ce în ce mai mare.

Comunitatea catolică de la răsărit de Carpați, minoritară, secole de-a rândul în regim misionar, nu a putut avea o presă religioasă bogată. De-abia în urma înființării Episcopiei Romano-Catolice de Iași, în anul 1884, și a formării clerului indigen s-a putut lucra, treptat, și în acest domeniu. În acest sens, Monseniorul dr. Anton Gabor este un adevărat "părinte al Presei Bune" din această dieceză. Era originar din binecunoscuta comunitate catolică a Tămășenilor (jud. Neamț), care a oferit diecezei anul trecut (2019) pe cel de-al șaptelea episcop de Iași, în persoana PS Iosif Păuleț. Viața pământească a Mons. Gabor s-a desfășurat pe parcursul a 53 de ani (1883-1936). Urmând chemarea la sfânta Preoție, intră în Seminarul diecezan din Iași, unde își însușește formarea sacerdotală timp de zece ani (1896-1906), pe care o continuă apoi timp de doi ani la Universitatea catolică din Innsbruck (Austria). La 31 august 1908 este sfințit preot în catedrala catolică din Iași de primul episcop de Iași, Nicolae Iosif Camilli, în a doua etapă a păstoririi sale. După hirotonire se întoarce la Innsbruck pentru studii de specializare. Astfel format, revine la Iași ca un slujitor de nădejde al diecezei: profesor la Seminar, vicar la catedrală, dar mai cu seamă pasionat muncitor ca pionier în sectorul presei catolice. În ascultare și respect față de superiorii săi: episcopii Nicolae Iosif Camilli, Alexandru Th. Cisar și Mihai Robu, mergea pe la episcopiile romano- și greco-catolice din țară, dar și din străinătate, pentru lărgirea orizontului mediatic și pentru a primi ajutoare în realizarea proiectelor. Editura și tipografia "Presa Bună" împreună cu clădirea adiacentă, revistele diecezane "Lumina creștinului", "Sentinela catolică" și "Dacia creștină", precum și multele publicații necesare în pastorație (catehisme, istorie sacră, calendare, almanahuri ș.a.) erau în atenția zilnică a râvnicului slujitor Anton Gabor. Fiind și eu cândva elev al Școlii parohiale din Iași, al cărei director era același Mons. Gabor, mi-l aduc aminte ca pe o persoană introvertită, luminoasă, gata oricând a-i îndemna pe toți și pe fiecare în parte: "Iubiți-l și ascultați-l pe Isus, lumina lumii, calea, adevărul și viața. Cuvintele sale sunt duh și viață care ne conduc la fericirea veșnică".

Pr. Cornel Cadar (1964-2019) poate fi considerat drept succesorul Mons. Anton Gabor, apostol și părinte al Editurii "Presa Bună".

Am avut bucuria de a-l cunoaște îndeaproape în perioada studenției sale, fiindu-i profesor, iar apoi în calitate de colaborator timp de 30 de ani la revista "Lumina creștinului", la Almanah, la emisiunile de radio și televiziune. Întrucât personalitatea sa proeminentă a fost reliefată amănunțit și elogiată precum se și cuvenea în cele 16 pagini ale suplimentului revistei "Lumina creștinului" din luna februarie, declar că sunt întru totul de acord cu cele scrise despre el. Menționez doar salutul pe care ni-l adresam reciproc, ori de câte ori ne întâlneam: Curaj, dragă părinte! - Cu Dumnezeu, înainte!

Pr. Anton Despinescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat