Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru copii -

Tu ai ascultat de părinți?

Cine a ascultat mereu de părinți?! Și chiar dacă le-am dat impresia că i-am ascultat, până la urmă tot ce am vrut noi am făcut!

Ei au încercat, ne-au explicat, ne-au spus ce e bine și ce nu e bine, ne-au mai dojenit, ne-au amenințat, dar noi am continuat s-o ținem pe a noastră.

Între timp, am crescut, am intrat în lumea celor mari, am întâlnit oameni, situații, ne-am lovit de greutăți, ne-am amintit de cele spuse de ei, iar ei se uită la noi fie cu mândrie, fie cu rușine, în funcție de cât a înțeles fiecare să-și asume din ceea ce, în sinteză, înseamnă educație.

Când am crescut am înțeles că educația nu era pentru atunci când eram mic, ci pentru acum, pentru ziua în care aveam să-l întâlnesc pe primul om, altul decât mama sau tata, frații sau surorile, poate pe învățătorul meu, pe preot, pe colegul de bancă sau, mai târziu, pe viitoarea soție, pe viitorul soț. Educația este pentru când problemele vieții te năpădesc, când răbdarea tinde să iasă din matcă asemenea unui râu învolburat, când trebuie să spui "bună ziua!", "te rog frumos!", "scuză-mă!", "mulțumesc!".

Educația este acel ansamblu de ceva ce te face plăcut față de ceilalți, acceptat și, la nevoie, iertat. Ea nu are secrete, nu este pentru un cerc restrâns de persoane, nu este nici prea greu de învățat, ci simplu de tot îți spune că trebuie să fii "om", un om între oameni.

Când am spus pentru prima dată "bună ziua!", iar interlocutorul meu, un bătrân de vreo optzeci de ani, mi-a răspuns, am început să-i cred pe părinți când îmi spuneau că aceasta ne apropie de oameni. Când am spus pentru prima dată "mulțumesc!", eram atât de bucuros pentru poala de cireșe pe care mi-o oferise o mătușă, că și astăzi îmi amintesc cum am fugit cu ele către casă fără să realizez că pe drum le-am pierdut aproape pe toate. Iar când am spus "scuze!", nu pot să uit zâmbetul bătrânii peste care dădusem din greșeală și care mi-a dat o bucată de halva. Ce frumos e să asculți de părinți, mai ales că ei te învață mereu la bine! (Eduard)

Prelucrare de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat