Împreună pentru "a învia"!
Când doi tineri se căsătoresc nu pot să întrevadă chiar de la început valența pe care o poate avea actul în sine pe care îl fac. Tineri fiind și având exemplul generației de dinainte sau al prietenilor, mulți consideră că a te căsători e un lucru normal, tocmai pentru că "așa au făcut și bunicul, și tata, și așa trebuie să fac și eu".
Mai intervine și atracția fizică reciprocă, elanul tineresc, poate și dorința de "aventură", astfel încât cei doi, după toate "procedurile", se trezesc deodată căsătoriți. Iată-i soț și soție - un statut pe care nu l-au mai experimentat niciodată, o responsabilitate de data aceasta nu doar pentru persoana proprie, ci și pentru a celui alături de care mănânci, dormi, respiri, trăiești.
În zadar ni s-a spus la cursul pentru logodnici că viața de familie e o vocație, e darul pe care Dumnezeu îl face unui tânăr și unei tinere, cu tot ceea ce presupune aceasta; gândul nostru, mai ales în acele momente, era la nuntă, la ce mai era de pregătit pentru acel eveniment, la invitații care vor veni, ca și la cei care vor refuza să vină, la datoriile pe care le-am făcut pentru acest eveniment unic din viața noastră și la efortul pe care trebuia să-l facem să ne luăm o casă sau cele necesare pentru traiul de zi cu zi. Ce pregătire, ce atenție, ce conștientizare a ceea ce avea să vie?!
Pot să spun - și cred că sunt în asentimentul multor persoane căsătorite - că la cununie nu poți anticipa decât foarte puțin din ceea ce înseamnă cu adevărat viața de familie. Sunt atâtea neprevăzute!
Ceva ce este foarte greu de prevăzut este boala, indiferent sub ce formă se manifestă ea. Ca mulți alții în timpul iernii, și eu am avut parte de o răceală aproape la limita gripei. Nu știu care a fost contextul în care am luat-o. Ceea ce știu e că într-o noapte, după ce seara nu avusesem niciun simptom, m-am trezit deodată cu temperatură. Îmi ardea fața și mă dureau toate oasele. Eram transpirat și abia mă mai mișcam. M-am speriat, am trezit-o pe soție și am rugat-o să-mi dea o pastilă pentru răceală. Nu voiam să cred că tocmai eu luasem o așa răceală, cu asemenea complicații! Aveam și eu mândria mea!
Soția s-a trezit cu mult calm, m-a asigurat că totul va fi bine, mi-a adus nu doar pastila, ci mi-a făcut și un ceai, stându-mi alături așa cum odinioară stătea mama mea atunci când se întâmpla să am febră. Mi-a făcut frecție, m-a împachetat efectiv în oțet, mi-a asigurat un ambient plăcut, astfel încât a doua zi către seară am început să mă simt mai bine. După un duș și încă o frecție cu oțet, m-a lăsat temperatura. Au încetat durerile și starea de disconfort a început să dispară.
După ce s-a asigurat că totul e bine, mi-a amintit de un gest de-al meu de încăpățânare. Mersesem cu toate geamurile de la mașină coborâte...
În realitate nu era iarna cea care m-a îmbolnăvit, ci dorința mea de a arăta că soțul nu trebuie să fie "condus" de soție, că nu trebuie să ridic geamurile de la mașină doar așa, "că îmi spune mie soția". Trebuia să-i dau o lecție să știe cine conduce cu adevărat familia, dar mi-a dat ea o lecție de iubire, îngrijindu-mă cu atâta delicatețe și atenție.
Evident că viața de familie are rolul ei, dar am înțeles că este și pentru astfel de momente, sau mai ales pentru astfel de momente, ca să învățăm să fim umili, să-l respectăm pe celălalt, conștientizând că până la urmă Dumnezeu ne-a încredințat unul celuilalt tocmai pentru a avea grijă unul de altul, pentru a ne respecta, pentru a ne face câte un ceai, pentru a ne iubi..., pentru a "învia"! (Luca)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba