Subukia
În centrul statului african Kenya, la 210 km de capitala Nairobi, spre vest, se află sanctuarul dedicat Fecioarei Maria de la Subukia. Se situează pe teritoriul Diecezei Nakuru, chiar pe linia ecuatorului, într-o zonă de coline împădurite, la marginea satului cu același nume.
Ideea apariției acestui sanctuar aparține primului cardinal de origine kenyană, Maurice Michael Otunga (decedat în anul 2003, căruia i s-a introdus cauza de beatificare) și preotului Raphael S. Ndingi, devenit ulterior episcop de Nakuru.
Era în anul 1980 când se făceau pregătirile pentru vizita papei Ioan Paul al II-lea în Kenya (6-8 mai). În Conferința Episcopală s-a discutat despre un posibil sanctuar național în Kenya, dedicat Maicii Domnului. La 7 mai 1980, în timpul vizitei la Nairobi, papa a binecuvântat piatra fundamentală. În anul 1984 se reia discuția și i se cere episcopului de Nakuru, Raphael S. Ndingi, să găsească un loc potrivit în dieceza sa, deoarece aceasta este situată în centrul țării și era de dorit să fie ușor accesibil tuturor creștinilor din Kenya. Cardinalul Otunga propune denumirea oficială "Satul Mariei, Maica lui Dumnezeu" și hotărăște să fie situat în apropierea localității Subukia (adică "ridicătură de teren" în limba tribului Maasai). Prin urmare, s-au achiziționat 100 de hectare de teren, iar la 9 mai 1991 s-a celebrat prima Liturghie pe locul viitorului sanctuar.
Lucrările sanctuarului au fost încredințate Societății Misionare "Sfântul Patrik", iar un călugăr al acestei congregații, John Jones, a adus din Irlanda o statuie a Maicii Domnului.
Într-o sâmbătă de decembrie a anului 1991, în ajunul solemnității Neprihănita Zămislire, șeful de lucrări, voind să curețe terenul de mărăcini, a observat că o parcelă era umedă. Săpând în partea mai joasă, a țâșnit un izvor cu apă curată, care curge și în ziua de azi. Pentru poporul credincios acesta era un semn ceresc, deoarece în zonă era deja o secetă prelungită, iar oamenii se chinuiau mult pentru apă. Mons. Cornelius Korir, episcop de Eldoret, a binecuvântat acest izvor, despre care se spune că are efecte miraculoase.
La 19 aprilie 1998, un grup de fanatici au incendiat statuia și capela în care era adăpostită. La 12 august 1998, papa este înștiințat de nunțiul apostolic, Giovanni Tonucci, că deja există sanctuarul de la Subukia și că vor fi pelerinaje jubiliare pe tot parcursul anului 2000, iar papa a răspuns la 20 mai 1999 cu o frumoasă scrisoare de felicitare pentru noul sanctuar.
La 9 decembrie 2000, noua statuie a Mariei, sculptată în lemn de jacaranda (copac aflat în curtea nunțiaturii din Nairobi) de către un artist ugandez, Leonard Katete, a fost binecuvântată în prezența a 15 episcopi. Începând cu ziua de 5 octombrie 2006, custodia sanctuarului a fost încredințată călugărilor Franciscani Minori Conventuali.
Pelerinii care ajung la Subukia găsesc aici sanctuarul, capela cu statuia Maicii Domnului și Calea crucii. Văzut de sus, acoperișul apare ca o coroană cu 12 laturi (amintind de cele 12 stele din coroana Mariei), iar 12 piloni fac referință la apostoli. În interior încap 4.500 de persoane.
Spațiul exterior, foarte generos, este potrivit pentru celebrările cu mari mulțimi de pelerini, care zilnic vin aici, iar la marile sărbători adesea sunt mult peste 20.000 de persoane. Fiind o zonă verde, împădurită, este foarte potrivită pentru rugăciune și reculegere. Este cu adevărat un loc unde omul se întâlnește cu Dumnezeu. Aici vin atât catolici, cât și credincioși ai altor denominațiuni creștine.
Pr. Iosif Dorcu