Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul episcopului -

Paștele, cea mai mare sărbătoare

Cuvântul paște vine de la pesah, în ebraică, și înseamnă trecere. Avem, în Vechiul Legământ, Paștele evreilor (poporul ales al lui Dumnezeu), care înseamnă trecerea lui de la sclavie la libertate. Poporul a stat ca sclav în Egipt 430 de ani, pus acolo la munci grele și la multe încercări, dar Dumnezeu s-a îndurat de el și, în urma a zece plăgi trimise asupra egiptenilor, i-a dat libertatea râvnită, indicându-i calea pustiului spre țara făgăduită, Canaan.

În timpul peregrinării, în cei 40 de ani cât a durat acest exod, Dumnezeu a intervenit miraculos de nenumărate ori: a ajutat poporul să treacă prin Marea Roșie ca pe un drum uscat, a făcut să iasă apă din stâncă spre a-i potoli setea, a făcut să cadă zilnic mana și i-a trimis stoluri de prepelițe ca să aibă carne din belșug, i-a vindecat pe cei mușcați de șerpii veninoși... până ce poporul a ajuns liber în țara făgăduită. Acesta a fost Paștele evreilor. Era cea mai mare sărbătoare a lor. Erau obligați s-o celebreze în fiecare an, primăvara, la data de 14 Nisan. Așa o sărbătoresc și astăzi evreii.

Avem apoi, în Noul Legământ, Paștele lui Isus Cristos, care înseamnă trecerea lui de la moarte la viață, prin înviere. A treia zi după îngropare, Isus Cristos a învins definitiv moartea și a revenit la viață, măreț și biruitor, pentru a nu mai muri vreodată. Paștele lui Isus a fost, este și va rămâne cea mai mare victorie repurtată de el asupra diavolului, asupra morții și asupra păcatului.

Avem, tot în Noul Legământ, Paștele nostru, care decurge din Paștele lui Isus Cristos, și înseamnă trecerea noastră de la moartea spirituală, provocată de păcat, la viața nouă a harului, oferită gratuit de Isus Cristos. Această trecere are loc prima dată la Botez și se repetă de fiecare dată când facem o spovadă bună. Tocmai de aceea Sfânta Biserică acordă o atenție deosebită Botezului și Spovezii în timpul sfânt al Postului Mare, și ne pregătește an de an pentru sărbătoarea Paștelui, ca să reînnoim în Vigilia Pascală făgăduințele făcute la Botez și să ne angajăm să trăim în viața de zi cu zi exigențele acestuia. Sfântul apostol Paul spune: "Așadar, dacă ați înviat împreună cu Cristos, căutați cele de sus, unde Cristos șade la dreapta lui Dumnezeu! Cugetați la cele de sus, și nu la cele de pe pământ, căci voi ați murit și viața voastră este ascunsă împreună cu Cristos în Dumnezeu! Când se va arăta Cristos, care este viața voastră, atunci și voi vă veți arăta împreună cu el în glorie" (Col 3,1-4).

Poate că înțelegem acum mai bine de ce Paștele este și va fi cea mai mare sărbătoare a religiei noastre creștine. S-o prețuim și s-o trăim cu demnitatea de copii ai lui Dumnezeu. Să-i spunem lui Isus: "Îți mulțumim, Isuse, pentru ca ne-ai mântuit prin pătimirea, moartea și învierea ta". La fiecare sfântă Liturghie ne rugăm și ne vom ruga cu credință: "Moartea ta o vestim, Doamne, și învierea ta o mărturisim până când vei veni în slavă. Amin". Și o facem și în această perioadă. Chiar dacă Paștele de anul acesta este diferit fiindcă nu putem participa la sfânta Liturghie în biserică, să ne unim în rugăciune prin mijloacele de comunicare!

În ciuda situației speciale în care ne aflăm din cauza pandemiei cu noul coronavirus, vă îndemn pe toți să fiți cu moralul ridicat, să vă puneți toată încrederea în Dumnezeu și în ocrotirea Preacuratei Fecioare Maria și să trăiți Paștele cu bucuria credinței în suflet. Victoria lui Isus va fi și victoria noastră!

Sus inimile! Cristos a înviat!

+ Iosif Păuleț, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat