- În apararea sanatatii - |
Simptome frecvente: vertijul
Urechea este un organ-pereche, foarte complex, cu multiple roluri. Porțiunea pe care o vedem la exterior este urechea externă, însă complexitatea este la interior, unde fiecare ureche externă se continuă cu urechea medie și cu urechea internă. Pe lângă rolul de auz, urechea are un rol foarte important în menținerea echilibrului.
Toate cele trei porțiuni intervin în recepția și transmiterea sunetelor, însă pentru echilibru intervin doar elementele din urechea internă: trei canale semicirculare, care conțin un lichid numit endolimfă și niște cristale de calciu numite otoliți, atașate pe pereți și care se comportă ca senzori de mișcare. Cele trei canale sunt orientate în direcții diferite, pentru a media orientarea spațială în corespondență cu diferitele mișcări ale capului: lateral, posterior și superior.
Menținerea posturii se realizează prin conlucrarea mai multor elemente senzoriale ale corpului nostru: vederea - asigurată într-o primă etapă de ochi; propriocepția - asigurată de mușchi, tendoane și articulații; semnalele de la urechea internă. La acestea se adaugă creierul și cerebelul. Pe scurt: atunci când mișcăm capul, lichidul se deplasează corespunzător prin canale, alternativ în urechea stângă și în cea dreaptă, nervul vestibular din ureche preia informația de mișcare și o trimite la creier și la cerebel, care vor coordona apoi mișcarea prin intermediul ochilor și al articulațiilor.
Diferite afecțiuni sau situații pot conduce la o lipsă de corespondență între ceea ce vedem, ceea ce simțim în articulații și direcția de deplasare a lichidului și a otoliților prin ureche, astfel că se produce o dereglare la nivelul creierului și apare vertijul sau amețeala. Deși termenii nu sunt chiar sinonimi, nici diferențele nu sunt foarte mari, așa că veți regăsi aici ambii termeni folosiți cu același înțeles. De obicei, vertijul este perceput ca o mișcare de rotație, însă unii pacienți pot simți că sunt trași într-o parte.
Cel mai probabil, toată lumea a experimentat cel puțin o dată senzația de vertij care apare după ce ne rotim de mai multe ori și apoi ne oprim brusc: avem impresia fie că suntem în continuare în mișcare, fie că se mișcă obiectele din jurul nostru. Această senzație poate fi însoțită de greață, vărsături, transpirații, tulburări de mers și stare generală de rău.
Când este de cauză patologică, de cele mai multe ori implică afecțiuni la nivelul urechii interne sau la nivelul creierului și al cerebelului.
Pentru urechea internă: infecțiile cu virusuri, diferitele traumatisme locale, vârsta înaintată, cefaleea cronică vor conduce la desprinderea cristalelor de pe pereți, iar acestea vor perturba curgerea normală a lichidului prin canale. Atunci când persoana va face diferite mișcări la nivelul capului, creierul va fi derutat și va apărea amețeala.
Atunci când este afectată doar o ureche și curgerea lichidului prin canale este dereglată, va exista o diferență în transmiterea informației către creier de la urechea stângă și de la urechea dreaptă, similar cu alternanța produsă în timpul mișcării, iar creierul va interpreta că persoana se află în mișcare, deși aceasta este în repaus - rezultatul va fi senzația de amețeală.
Pentru creier și cerebel: AVC, tumorile, scleroza multiplă vor întrerupe transmiterea semnalului de la ureche la creier și vor determina la rândul lor apariția amețelii.
Vertijul poate perturba activitatea pe care o desfășoară o persoană, putând conduce chiar la incapacitate de muncă, în special când se asociază cu alte tulburări, precum greața și vărsăturile.
Vertijul poate fi uneori lipsit de importanță și trecător, însă, dacă durează mult sau dacă se repetă, trebuie consultat medicul. Atenție deosebită trebuie acordată de către cei care lucrează în condiții speciale de muncă, precum șoferii, piloții și conducătorii de utilaje grele, la care chiar și episoadele trecătoare de vertij pot constitui un pericol.
Dr. Bianca Hanganu