Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Alois Susan (Bălușești). "Îmi doresc foarte mult să câștig calendarul «Cinci pâini de orz» pentru că acolo sunt notați toți preoții decedați și așa mă pot ruga pentru ei... Eu sunt un ascultător fidel al sfintei Liturghii de la ora 8.00, care se transmite în fiecare duminică și sărbătoare la Radio Iași. Într-o dimineață am fost surprins de ceea ce am auzit cu privire la cele patru lumânări de pe coroana de Advent. Sunt bătrân și nu știam că «prima lumânare simbolizează iertarea primilor oameni Adam și Eva, a doua simbolizează credința patriarhilor, a treia simbolizează bucuria lui David, iar a patra simbolizează învățătura profeților care au amintit o împărăție de iubire, de dreptate și de pace. Patru lumânări - patru săptămâni până la Crăciun; patru mii de ani a așteptat poporul ales să vină Mesia», așa a spus pr. Cornel Cadar în prima duminică din Advent 2016... Eu sunt abonat la toate publicațiile de la «Presa Bună», am făcut abonament și la revista «Isus, prietenul copiilor», chiar dacă e pentru copii; după ce le citesc le dau și altora să le citească pentru ca să-și ia din ele întărire pentru suflet. Iubesc toate articolele din reviste și le aștept lună de lună. Almanahul îmi place foarte mult pentru că e încărcat de evenimente...".

Scrisoarea dv. ne dă curaj. Ne bucurăm foarte mult că vă rugați pentru preoții decedați și chiar vă mulțumim. Scrisoarea dv. a ajuns cu întârziere și de aceea nu a intrat la concursul din luna ianuarie. Pentru că sunteți un abonat fidel, și pentru că ați răspuns frumos la întrebarea pentru concurs, editura vă trimite calendarul "Cinci pâini de orz". Vă dorim multă sănătate și binecuvântare de la Domnul!

* C.A. (e-mail). "Sunt căsătorită cu un ortodox (cununie mixtă) aș dori să știu dacă mă pot împărtăși în continuare? Soțul meu a mai fost căsătorit. Am discutat și cu alți preoți și mi-au spus că nu am voie. Eu sunt în continuare catolică și îmi doresc nespus de mult să mă mărturisesc și împărtășesc la catolici și nu la ortodocși".

Apreciem mult că ați rămas cu dorința de a vă împărtăși. Din păcate, soțul dv. având deja o căsătorie, așa cum bine știți și dv. de la pregătirea la Mir, și cum v-au explicat și ceilalți preoți, nu puteți participa la sacramente. Înțelegem că vă este greu, dar vă îndemnăm să vă orientați spre lucrurile pe care le puteți face: participarea la Liturghie, rugăciune, implicarea în activitățile parohiei, vizitarea celor bolnavi etc. Țineți legătura cu parohul care vă cunoaște cazul. Rugați-vă pentru ca Dumnezeu să vă călăuzească pașii. Ne vom ruga și noi pentru dv.

* Tünde Obermeier (e-mail). "Vă scriem în numele doamnei Erika Schmitt domiciliată în Germania care de ani întregi dorește să afle informații referitoare la originea tatălui său Adolf Weber. Se cunosc foarte puține informații despre acesta, deoarece a decedat când Erika era copil. Atașăm certificatul de naștere și botez al tatălui și vă rugăm să căutați în arhiva dv. informații referitoare la locul nașterii, anul și regiunea de unde se trag părinții tatălui (Adolf Weber). Dacă există acte de căsătorie, naștere sau botez vă rugăm să ne transmiteți, vă mulțumim anticipat".

În perioada 1940-1946 au fost luate toate registrele de botez, căsătorie și decedați din Bucovina și duse în Germania, Iugoslavia, Polonia, Ucraina. Amănunte cu privire la cererea dv. găsiți în Almanahul "Presa Buna" 2016, p. 168-186 sau în revista "Lumina creștinului", nr. 4/2016, p. 11 (www.ercis.ro/ lumina/numar.asp?an=2016&numar=4&id=104). Rămâne să vă adresați dv. sau doamna Erika Schmitt Arhivelor din Leipzig sau Regensburg dacă e vorba de Rădăuți sau la Arhivele din Zédnik, Voivodina-Iugoslavia, dacă e vorba de Măneuți. Vă dorim binecuvântare de la Domnul!

* * *

Sfânta Scriptură

"Am citit că «lângă crucea lui Isus, stăteau mama lui Isus și sora mamei lui, Maria a lui Cleopa, și Maria Magdalena» (In 19,25). Câte persoane erau lângă crucea lui Isus? Patru sau cinci? Ce știm despre ele"?

Teza că s-ar vorbi de două femei: mama lui și sora mamei, adică Maria a lui Cleopa și Maria Magdalena este inverosimilă întrucât Ioan ar identifica-o pe mama lui Isus cu Maria a lui Cleopa.

Deși gramatical ar putea fi citite trei persoane înțelegând că sora mamei lui este Maria a lui Cleopa, este puțin probabil pentru că nu s-ar înțelege de ce Maria, mama lui Isus, ar mai avea o soră care se numește tot Maria. Pare clar atunci că este vorba de patru femei. Primele două nu sunt numite: mama lui Isus pentru că era bine cunoscută printre cititorii cărora le scrie sfântul Ioan și, probabil, și sora ei, iar ultimele două, pentru că se numesc cu același nume - Maria -, sunt precizate: una Maria a lui Cleopa și una Maria Magdalena.

Pr. Alois Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat