Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Bolile tubului digestiv. Boala ulceroasă

Stomacul este organul în care se acumulează pentru o perioadă de timp alimentele pe care le consumăm. Aici începe procesul digestiei, care se realizează cu ajutorul mai multor substanțe pe care le secretă celulele din stomac. Printre aceste substanțe se numără și acidul clorhidric. Cantitatea secretată în mod obișnuit nu este dăunătoare. Există însă situații în care acidul provoacă leziuni, conducând la apariția ulcerului: fie cantitatea de acid secretată este mai mare, fie mucoasa este fragilizată de alți factori, iar acidul secretat în cantitate obișnuită devine periculos pentru stomac.

La nivelul tubului digestiv, boala ulceroasă afectează stomacul (ulcer gastric) și duodenul, care este primul segment al intestinului, aflat imediat în continuarea stomacului (ulcer duodenal). Ulcerul este tocmai distrucția provocată în peretele acestor două organe de către acidul din stomac.

Bacteria Helicobacter pylori este principala cauză de ulcer gastric, dar nu toți oamenii care au bacteria în organism vor dezvolta ulcer; este înzestrată cu proprietăți care o fac să reziste mediului acid din stomac; determină inflamarea mucoasei și o face susceptibilă la acțiunea acidului.

O altă cauză importantă o reprezintă o categorie de medicamente antiinflamatorii din care fac parte ibuprofenul, aspirina, diclofenacul - pe care oamenii și le administrează atunci când au dureri (musculare, articulare etc.) sau pentru a preveni coagularea sângelui, cum e cazul aspirinei. Dar din nou, nu toți oamenii care iau aceste medicamente vor dezvolta ulcer. Apariția ulcerului depinde de tipul de antiinflamator, de doza administrată, de perioada de timp cât se administrează și de particularități ce țin de organismul fiecăruia (alte boli ale stomacului, încărcătura genetică). Acțiunea este similară cu a bacteriei: fragilizează mucoasa și o face susceptibilă la acțiunea acidului.

Fumatul, stresul, consumul de acool, anxietatea, depresia sunt alți factori care pot determina apariția ulcerului prin creșterea cantității de acid din stomac. În plus, alcoolul împiedică vindecarea ulcerului.

Simptomul principal este durerea în partea de sus a abdomenului, simțită ca o senzație de arsură sau de roadere. În ulcerul gastric apare imediat după masă, deoarece prezența alimentelor în stomac crește cantitatea de acid - există riscul ca din cauza durerii provocate de mâncare pacienții să evite să mănânce și să scadă în greutate. La polul opus este durerea din ulcerul duodenal, care apare la câteva ore după masă, atunci când alimentele din stomac trec în duoden. În acest caz durerea este calmată de alimentație deoarece cât timp se află alimente în stomac, orificiul dintre stomac și duoden este închis, iar acidul nu ajunge în duoden. Alte simptome: senzație de balonare, de sațietate după consumul unor cantități mici de alimente, uneori greață și vărsături.

În cazuri extreme ulcerul se poate complica cu sângerare (apar vărsături cu sânge deschis la culoare sau scaune cu sânge închis la culoare) sau cu distrugerea completă a peretelui stomacului sau duodenului și trecerea alimentelor în cavitatea abdominală - acestea sunt urgențe chirurgicale.

Diagnosticul se pune cel mai bine cu ajutorul endoscopiei - tehnică prin care medicul introduce în stomac un tub subțire cu o cameră video în vârf și vede starea mucoasei, iar tratamentul este medicamentos și se va recomanda în funcție de cauză.

Un aspect foarte important este prevenția, prin evitarea pe cât posibil a factorilor de risc (fumat, alcool, stres, exces de medicamente antiinflamatoare) și prin dietă bogată în fructe, legume și fibre.

Dr. Bianca Hanganu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat