Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Kibeho

În Rwanda, supranumită și "țara celor o mie de coline", din 13 milioane de locuitori, 43% sunt catolici. Deși și-a dobândit independența în anul 1962, această țară a trecut, după anul 1990, prin grele războaie în care au murit peste un milion de persoane.

Și totuși în această țară din centrul Africii, în partea de sud, spre granița cu Burundi, în Dieceza de Gikongoro, se află sanctuarul Kibeho, supranumit adesea și "Lourdes-ul Africii". Aici au avut loc primele apariții ale Maicii Domnului pe continentul african.

Totul a început la 28 noiembrie 1981, când o elevă a colegiului din Kibeho, Alphonsine Mumureke, spune că a văzut o doamnă nespus de frumoasă care i s-a prezentat cu titlul "Nyina wa Jambo", care înseamnă "Maica Cuvântului".

Începând cu 12 ianuarie 1982, Fecioara i-a apărut și altei fete, Nathalie Mukamazimpaka, iar din 2 martie, la o a treia elevă a colegiului, Marie Claire Mukangango. Aparițiile s-au încheiat, pentru ultimele două eleve, în anul 1983, dar nu și pentru Alphonsine. Pentru ea ultima apariție a fost în fața unui numeros public la 28 noiembrie 1989.

Alphonsine, născută în anul 1964, a venit la colegiu cu puțin timp înainte de apariții, dar toți o desconsiderau din cauza viziunilor sale. Atunci ea s-a rugat să mai aibă și alte colege asemenea viziuni pentru a fi crezută. Rugăciunea i-a fost ascultată și așa s-au alăturat Nathalie și Marie Claire.

Nathalie deși săracă, era admirată pentru capacitatea de interiorizare și pentru corectitudinea ei.

Marie Claire și-a pierdut tatăl la puțin timp de la naștere și stătea mai mult cu bunica ei. Fiind săracă, muncea mult, era foarte vioaie, spontană și cam neastâmpărată. La început s-a opus viziunilor colegei ei. Ulterior, când Maria i-a apărut și ei, a avut o mare frică de a intra într-un univers necunoscut, dar apoi a fost chiar bucuroasă.

La 15 august 1982, Maria a apărut plângând, iar la 19 august vizionarele au văzut niște imagini terifiante care prefigurau războiul civil. La 15 august 1983, Fecioara a cerut ca acolo să se construiască un sanctuar cu numele "Maica Îndurerată".

În ciuda războiului care a tulburat țara, numeroase sunt roadele sanctuarului de la Kibeho: convertiri, vindecări, multe vocații la viața consacrată, dezvoltarea multor mișcări religioase.

Sanctuarul a fost incendiat în anul 1994, dar lumea a alergat din ce în ce mai mult la ajutorul Mariei. După îndelungi analize și cercetări, aparițiile Maicii Domnului au fost recunoscute oficial de episcopul locului, la 29 iunie 2001. Piatra fundamentală a capelei s-a pus la 28 noiembrie 1992.

După război, episcopul de Gikongoro, Augustin Misago, care ca rector al seminarului a coordonat cercetările canonice de la Kibeho, a numit un rector permanent al sanctuarului.

Sanctuarul este construit pe o colină, printre arbori exotici, culturi de bananieri, într-un stil simplu, roman. Policromia, specifică africanilor, este bine asortată și invită pelerinul la rugăciune și reculegere. În fața sanctuarului, în mijlocul unei esplanade generoase, domină un monument cu statuia Mariei așa cum s-a arătat ea la Kibeho. Maria este îmbrăcată cu o rochie albă, iar un văl albastru îi acoperă capul și umerii. Chipul este al unei femei din Africa, puțin trist, iar în mâinile împreunate ține un rozariu. Mai merită atenție: Capela aparițiilor, Calea crucii și Calea sfântului Rozariu.

La 31 mai 2003, la ora 10.00, în timp ce cardinalul Crescenzio Sepe, trimisul papei pentru a consacra sanctuarul de la Kibeho, celebra sfânta Liturghie împreună cu toți episcopii din Rwanda, a avut loc un fenomen miraculos: dansul soarelui, asemenea celui de la Fatima din anul 1917. A durat opt minute și a fost filmat și fotografiat.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat