Emanuel: Cu noi este Dumnezeu (II)
Cei care știu și admit că Dumnezeu este creatorul a toate și al tuturor s-ar cuveni să recunoască dependența totală a acestora, îndeosebi a acelora dotate cu minte, cu voință și spirit nemuritor, de Dumnezeu: "Binecuvântați-l toate lucrările Domnului pe Domnul, lăudați-l și preamăriți-l în veci! [...] Binecuvântați-l duhuri și suflete ale drepților pe Domnul, binecuvântați-l sfinți și smeriți cu inima pe Domnul!" (Daniel 3,57.86-87).
Când toate se desfășoară în ordine, când suntem sănătoși și prosperi, exclamăm bucuroși: Ce bun este Dumnezeu, el este într-adevăr cu noi!
Când însă apar necazurile de tot felul și se țin de noi precum scaiul, începem să cârtim și chiar să ne răzvrătim împotriva lui Dumnezeu, care, de fapt, este același Emanuel! În această privință suntem sfătuiți să-l ascultăm pe dreptul Iob, cel greu încercat, dar care își păstrează cumpătul, spunând: "Dacă binele îl primim de la Dumnezeu, răul să nu-l primim?" (2,10). Istoria poporului ales, Israel, este un mozaic de binecuvântări și de încercări, chiar foarte dure, în funcție și de fidelitatea sau infidelitatea față de Iahve. Însă modelul absolut al atitudinii ce se cuvine s-o avem și în cele mai mari încercări este însuși Isus, în timpul pătimirii sale îndurate pentru noi: "Tată! Dacă este posibil, să treacă de la mine potirul acesta. Dar nu cum vreau eu, ci cum vrei tu" (Mt 26,39b). Iar în chinul cumplit al sfârșitului, parcă exasperat, a strigat: "Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?" (Mt 27,46). Evanghelistul Luca menționează și aceste ultime cuvinte mângâietoare: "Tată, în mâinile tale încredințez sufletul meu" (23,46).
Putem fi siguri că toți sfinții și sfintele lui Dumnezeu (apostoli, martiri, mărturisitori, fecioare) au învins toate dificultățile încrezători în harul lui Dumnezeu. Ei ne spun într-un glas: Cu adevărat, Isus este Emanuel, Dumnezeu cu noi în toate încercările vieții.
P.A.D.