Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Preot în Ecuador

Părintele Alexandru Balațchi, misionar al Diecezei de Iași în Ecuador, în luna ianuarie, s-a întors pentru câteva zile acasă în România. După ce în anul pastoral ne-a relatat experiența sa ca seminarist, acum am dorit să aflăm câte ceva din experiența sa ca preot în Ecuador.

- Ați pornit acum un an și jumătate spre Ecuador, de această dată ca preot. Cum ați simțit diferențele dintre atunci și acum?

Trăind deja un an și jumătate ca preot în această țară de misiune pot spune că de cele mai multe ori nu îți dai seama când trece timpul. Atunci când vezi nevoia oamenilor de a avea un preot în mijlocul lor, mergi mereu înainte trecând peste toate dificultățile. În ceea ce privește diferența dintre anul pastoral și munca actuală ca preot, acum mă bucur că pot oferi toate sacramentele atunci când vizitez satele.

- Ajungând din nou în Ecuador ați avut aceleași sentimente pe care le-ați avut ca seminarist?

Da, am simțit aceleași sentimente. Pot spune că întorcându-mă acolo m-am întors acasă. Seminariștii care au făcut anul pastoral în această țară știu că ni se spunea, încă de pe atunci, "padresito" și eram considerați deja preoți. Ceea ce s-a schimbat acum este responsabilitatea și grijile din ce în ce mai mari. Ca preot ai responsabilități mai mari și oamenii cer mai mult.

- Care sunt momentele plăcute sau mai puțin plăcute care v-au marcat?

Momente plăcute sau mai puțin plăcute trăim cu toții. Cele neplăcute, în cazul meu, sunt legate de mentalitatea diferită a oamenilor care îi împiedică uneori să ne înțeleagă mai ușor. Cele plăcute sunt legate de căldura sufletească și grija oamenilor față de mine. Știu că-mi doresc binele și îmi spun să nu-i uit după ce îi vizitez, să mă rog pentru ei.

- Cum considerați că v-a schimbat această experiență?

Această experiență m-a învățat și m-a ajutat să am mai multă răbdare. De cele mai multe ori mi-am dat seama că nu trebuie să fugi de oameni, chiar dacă uneori riști să nu ajungi acolo unde ți-ai propus. Unii oameni fac sacrificii enorme pentru a ajunge din cele mai îndepărtate sate la preot pentru a-i cere ajutor spiritual.

- După un an și jumătate de experiență, ce trebuie să facă un misionar pentru a-l vesti pe Cristos?

Trebuie să pună accentul în primul rând pe disponibilitate, a fi mereu disponibil. La acestea se adaugă faptul de a fi bine pregătit în ceea ce privește morala Bisericii și Codul de drept canonic. În cele din urmă, cine nu e pregătit din punct de vedere spiritual, nu poate rezista tuturor provocărilor pe care le întâlnește acolo.

- Care este situația Ecuadorului acum?

Destul de dificilă. Oamenii sunt neajutorați și suferă din cauza lipsei locurilor de muncă, neputându-și asigura traiul de fiecare zi. O altă problemă, poate chiar mai gravă, este faptul că statul a permis ca orice cetățean să poată avea asupra lui trei grame din orice clasă de droguri, fapt care a dus la creșterea criminalității și a distrugerii tinerilor și a copiilor.

- Pe scurt, care este programul zilnic, munca misionară?

Parohia are peste 90 de sate, ceea ce presupune o muncă intensă. Programul este următorul: până la mijlocul zilei sunt la biroul pastoral-parohial; iar după mijlocul zilei merg, vizitez și celebrez zilnic Liturghia în patru sau cinci sate; în zilele de sâmbătă și duminică Liturghiile sunt pe primul plan și sunt multe.

- Ce le transmiteți cititorilor?

Le mulțumesc tuturor pentru cadourile de Crăciun, precum și pentru tot ajutorul pe care ni-l oferiți prin intermediul Centrului Misionar Diecezan. Iar la final am o rugăminte: rugați-vă pentru noi! Mulțumesc!

A consemnat pr. Florin Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat