Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Pr. Alois Fechet: Aș dori să existe preocupare pentru promovarea spiritului ecumenic

Interviu cu responsabilul Oficiului pentru Ecumenism

- Care este rolul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor?

Când vorbim de unitatea creștinilor, vorbim despre ecumenism, despre mișcarea ecumenică, despre drumul ce trebuie parcurs împreună de toți creștinii pentru a ajunge la convergență în ceea ce privește spiritul evanghelic, păstrându-se evident tradițiile proprii. Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor are ca scop refacerea unității dintre toate Bisericile creștine, cuprinse fiind aici și toate denominațiunile de inspirație creștină, pentru a se ajunge la împlinirea dorinței lui Cristos care la Cina cea de Taină s-a rugat "ca toți să fie una...", așa precum el este una cu Tatăl.

- Ce ne puteți spune despre tema din acest an?

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din anul 2017 are ca temă reconcilierea plecând de la fragmentul biblic din 2Cor 5,14-20, care ne arată că "iubirea lui Cristos ne constrânge..." Fiind ambasadorii trimiși ai lui Cristos, având de la el împuternicirea de a vesti împăcarea, pentru a fi credibili în vestirea iubirii și a împăcării trebuie să fim cu toții uniți între noi în iubire, iar unde este iubire nu poate fi dezbinare. Latura specifică a celebrării liturgice a Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din 2017 se referă la împlinirea a 500 de ani de la Reforma luterană care în 1517 a condus la o nouă și deplorabilă sfâșiere a trupului mistic al lui Cristos. Comisia mixtă formată din zece membri ai diferitelor Biserici creștine din Germania a compus textele care conțin reflecții și rugăciuni comune propuse pentru celebrările liturgice din octavă. Punctul de plecare a fost paragraful 9 al exortației apostolice a papei Francisc unde este citat textul indicat mai sus.

- Care este obiectivul ecumenismului?

Ecumenismul sau mișcarea ecumenică în care trebuie să fie implicate toate Bisericile sau grupurile de inspirație creștină au ca obiectiv principal găsirea unui drum comun care să conducă la o țintă precisă cu mai multe componente, și anume: reflecția privind cauzele care au dus la dezbinare; evitarea și repararea scandalului produs în lume prin dezbinare și ură; îndepărtarea obstacolelor care au fost create de-a lungul timpului; fundamentarea tuturor eforturilor comune pe învățătura creștină bazată pe milostivire, iertare, reconciliere și iubire; recunoașterea valorilor spirituale și a tradițiilor proprii fiecărei Biserici care pot deveni izvor de inspirație și de îmbogățire reciprocă; trăirea autentică și constantă a spiritului lui Cristos care a voit "ca toți să fie una" și care s-a jertfit pentru acest lucru; rugăciunea comună și statornică ce va conduce apoi la comuniunea deplină.

- Sunt Bisericile mai unite în slujirea unității dorite de Cristos?

Pentru a ajunge la o slujire sinceră a unității între creștini este nevoie de o cunoaștere reciprocă a identității fiecărei Biserici, de o purificare a memoriei și de un efort comun dezinteresat care să valorifice intențiile bune ale fiecărei părți, recunoscând cu umilință un trecut dureros, dar dorind o refacere și o reînvigorare a întregului trup mistic al lui Cristos. În această privință, din păcate, în momentul de față, se pare că nu toți doresc să meargă pe același drum și folosind aceleași metode, ambițiile și spiritul de superioritate ieșind în evidență uneori.

- Ce pași s-au făcut la nivelul Bisericii Universale în 2016?

Din partea Bisericii Catolice persistă dorința de unitate, iar papa Francisc atât în cuvântările sale obișnuite cât și prin întâlnirile frecvente pe care le are cu reprezentanții altor culte de inspirație creștină, ca și prin vizitele sale făcute la alte Biserici creștine, ultima fiind cea din Suedia, ne dă o dovadă clară asupra intențiilor serioase de a continua și promova dialogul, reflecția și rugăciunea menite să ducă spre o convergență benefică pentru lumea de azi care trebuie să găsească în Cristos un fundament solid și salvator. Aceleași eforturi le putem observa și în rândul Bisericilor Luterane și Reformate fărâmițate prea mult de-a lungul secolelor și lovite însă de un excesiv secularism și de multe deficiențe în ceea ce privește practica religioasă. Dacă ne referim la Biserica Ortodoxă, evoluția din ultimii ani din unele părți în ceea ce privește dorința de unitate nu este pozitivă. Sinodul din Creta, care a fost pregătit circa o sută de ani, care ar fi voit să fie panortodox și care reprezenta o mare speranță pentru Bisericile creștine și pentru lume, nu a reușit să aducă multe îmbunătățiri pe drumul mișcării ecumenice.

- Unde suntem pe acest drum al ecumenismului astăzi?

În ceea ce privește relațiile cu Biserica Ortodoxă, fără a da impresia că suntem sceptici, se pare că asistăm la o stagnare și, în unele cazuri, la o tendință de denigrare nemeritată, precum și la o ofensivă nesănătoasă care nu poate decât să diminueze rezultatele dobândite pe calea mișcării ecumenice.

- De ce nu se mai fac întâlniri de rugăciune împreună?

Impasul nefericit, sperăm doar de moment, în care ne aflăm, nu ne permite întotdeauna să ne rugăm împreună, unii dintre frații noștri ortodocși considerându-ne eretici sau schismatici, argumentând acest lucru din unele canoane și tradiții vechi care ar interzice acest lucru. De fapt este vorba de o interpretare greșită a unor texte din sfinții părinți. Din anii '80 când participam la conferințele interconfesionale și mai ales după 1989 și până prin 2008-2009 mereu, în nenumărate ocazii, cum ar fi Ziua Națională a României, 24 ianuarie, sfințiri de internate studențești, punerea pietrei de temelie sau sfințirea vreunui așezământ social sau caritativ, înmormântări sau cununii și mai ales în cadrul Octavei de Rugăciuni pentru Unitatea Creștinilor, ne rugam împreună.

- De curând ați fost numit responsabil al Oficiului pentru Ecumenism. Ce v-ați propus în această misiune?

Consider că liniile principale de care va trebui să țin cont în misiunea de responsabil al Oficiului pentru Ecumenism sunt bine evidențiate în Cartea sinodală. Voi încerca să urmăresc ca în viața comunităților să se cultive preocuparea pentru promovarea spiritului ecumenic, îndemnând pe clerici și credincioși să participe la inițiativele de formare ecumenică, să se maturizeze și să se deschidă către comuniunea cu alte confesiuni, să promoveze relațiile dintre creștini și dialogul cu alte religii, să favorizeze o spiritualitate ecumenică, dispuși fiind de a căuta împreună adevărul.

- Ce recomandați?

Formarea ecumenică fiind de strictă necesitate, este necesar ca în cadrul școlilor, așezămintelor monahale și institutelor catolice să se organizeze cursuri cu specific ecumenic, invitându-se specialiști din Bisericile-surori care să promoveze cunoașterea reciprocă, prețuirea tezaurului propriu fiecărei confesiuni și căutarea unor căi comune care să ducă spre convergență și unitate. Nu ne putem imagina o activitate ecumenică bazată doar pe studiu, cercetare și formare fără a pune accentul pe rugăciune asiduă inspirată din Sfânta Scriptură, pe instituirea unor grupuri biblice interconfesionale care să se reunească în priveghere comună și celebrări ecumenice ale cuvântului divin. De aceea, fără a ne limita doar la celebrarea Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, în decursul anului liturgic trebuie să găsim mai multe momente în care să ne rugăm pentru unirea tuturor, mai ales în triduum-ul pascal, în ziua de Paști, la comemorarea unor sfinți comuni. Avem chiar și texte pentru o Liturghie votivă care ar trebui celebrată mai des pentru a conștientiza asupra necesității rugăciunii pentru reușita mișcării ecumenice. Duhul Sfânt ne va umple inima de dorințe sincere de cunoaștere și va deschide în Biserici larg ușile unor noi posibilități de înaintare spre apropiere și libertate, spre unitate și comuniune deplină. Iar Maria, maica unității, să mijlocească pentru noi ca să fim slujitori ai reconcilierii și ambasadori ai comuniunii depline.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat