Pelerinaj Taizé
An de an, frații din Taizé (Franța) adună mii de tineri din Europa la "Pelerinajul de Încredere pe pământ". De la Valencia, Spania (2015) întâlnirea ecumenică s-a mutat în decembrie 2016 la Riga, în Letonia. Pelerinajul este o adevărată mărturie de credință și de pace; el dovedește, de fiecare dată mai puternic, că ceea ce ne unește este mult mai semnificativ decât ceea ce ne desparte. Au fost prezenți peste 12.000 de tineri de pe întreg continentul și de dincolo de granițele acestuia.
Și în acest an România a fost reprezentată de tineri din toată țara, dornici să trăiască măcar pentru câteva zile în spiritul Taizé. Din Dieceza de Iași au participat 15 tineri. Activitățile întâlnirii au început la Riga în după-amiaza zilei de 28 decembrie 2016 și s-au încheiat în prima zi a noului an, 2017.
Parohiile din capitala Letoniei și din împrejurimi au deschis bisericile, iar familiile și-au deschis casele și au primit pelerinii. Programul de dimineață era coordonat de comunitățile parohiale și cuprindea rugăciunea de dimineață, întâlnirile și discuțiile în grupuri mici și celebrarea sfintei Liturghii. După-amiezile propuneau o paletă largă de programe alternative: conferințe, dezbateri, concerte, vizite culturale sau workshop-uri.
La Riga, tinerii s-au rugat pentru pace, pentru națiunile din lumea întreagă, pentru familiile și prietenii lor. Fratele Alois a amintit în discursurile sale despre marile probleme ale lumii, despre terorism și intoleranță și despre cei mai mici dintre noi, persecutați sau scufundați în sărăcie, uitați de toți. A insistat mai ales pe puterea unității și pe cât de important este ca evanghelia lui Cristos să fie trăită împreună.
Timpul petrecut împreună la Riga a fost deosebit și dătător de frumoase prietenii care cu siguranță vor fi împrospătate la următoarea întâlnire de iarnă care va avea loc la Basel (Elveția).
Capitala Letoniei a devenit, la final de an, un adevărat centru al credinței și al comuniunii. Ce mărturie de pace și unitate poate fi mai frumoasă decât mărturia tinerilor care știu să împletească atât de frumos diferențele dintre ei și să construiască cu atâta dăruire puntea spre ecumenism și spre casa Tatălui, cel care n-a privit niciodată la altceva decât la sufletele noastre! Să purtăm întotdeauna în inima noastră această dorință neîncetată de a ne întâlni și de a rămâne împreună în Cristos Isus, care unește și întărește!
Raluca Cocuț